Rolf: Goed initiatief!

Goed initiatief!! Ik liep ook al een tijdje met dit idee maar ik wist bij God niet hoe ik het aan moest pakken.
Leuk om te zien dat jullie het aangepakt hebben. Als ik op de een of andere manier kan helpen, hou ik me aanbevolen! Ik ben zelf vooral muzikant en ik hou een site bij met de deunen die ik om me heen oppik: http://members.lycos.nl/folkie
Rolf Groeneveld

Arnoud van Gaal bezocht de Celtic Night in Lommel op 19 november. Hij had een prachtige avond en schrijft: Ik lees niets terug over dit geweldige evenement, waarbij 3 topbands uit Ierland en Schotland de avond vulde, te weten: Tannahill Weavers, Fred Morrison Trio en Lunasa. Wellicht goed om te weten en te vermelden dat grote namen uit de Celtic scene daar jaarlijks de avond vullen.

-door Assie Aukes-
Een aantal lezers van deze site trok  aan de bel vanwege enkele minder denderende formuleringen mijnerzijds in de recensie over het concert van Carel Kraayenhof vorige week in het Concertgebouw in Amsterdam. Aangezien ik Carel als muzikant én als mens waardeer, wil ik daar graag op reageren.

Een recensent verwoordt zijn eigen ervaring. Dat die niet altijd strookt met die van andere concertbezoekers blijkt uit de reactie van Jan Oosterlee op onze recensie over het Fidder Folkfestival in Zwolle. De Oysterband werd door ons, volgens Jan, ten onrechte ‘saai en gadateerd' genoemd.

Philippe van Wersch, al decennia een folky in hart en nieren, raadt eenieder af om het blad Les Meilleures musiques Celtiques te kopen met daarbij 4 cd's. Veel teveel synthesizer, waarschuwt hij.

Beste mensen,

Wellicht ben ik niet aan helemaal aan het goede adres om mijn commentaar op de recensie van Irish Unplugged bij jullie neer te leggen. Anderzijds Folkforum heeft deze recensie op zijn site gepubliceerd dus indirect zit ik toch wel goed.

Onze primeur gisteren over het stoppen van de in België gevestigde Iers/Schotse groep Shantalla (zie onze rubriek Nieuws), heeft voor enige beroering gezorgd. De bandleden zeggen dat het bericht niet klopt, maar geven vervolgens een verklaring die tot geen andere conclusie kan leiden. Violist Kieran Fahy heeft de band al verlaten, maar belooft de nog openstaande concerten te zullen meespelen. Helen Flaherty kondigt aan dat ze de band september/oktober dit jaar verlaat.

Rowwen Heze fans uit Hallum eens met recensie Flaco

Hierbij een reactie op het verslag van Auke Eringa op het optreden van Flaco Jimenez in Groningen. Het echtpaar in Rowwen Heze trainingspak waren ikzelf met mijn dochter en kleinzoon Michael, Friese Roowwen Heze fans. verder ben ik het eens met de recensie.
J.Jousma Hallum

Joe Foley bouzouki van Hendrik-Jan Teerink verkocht

Hendrik-Jan Teerink (Kees Ouwejan & Makkers/The Bradley Bunch) heeft zijn Joe Foley bouzouki verkocht. Onlangs plaatsten wij zijn aanbieding op de muzikantenpagina. Nu stuurt hij het volgende mailtje aan onze eindredactie:

Ha Henk,
hij mag er weer af...
Ik heb hem zojuist verkocht.
Ik heb trouwens ook twee reacties via jullie site gehad! Bedankt voor de moeite!

Tinus Kanters: Buma niet echt duidelijk met haar antwoorden

Afgelopen dinsdag was in Amsterdam een diskussie over de auteurrechten en de Buma olv Jan Douwe Kroeske, met onder meer Cees Vervoort, directeur Buma. Onder de gasten was Tinus Kanters, organisator van het festival Folkwoods en het Folkbal in Eindhoven. Hij stuurde ons een mail met daarin zijn ervaring:

Ik heb een aantal vragen gesteld over wijze van innen en vaststellen van hoogtes van Buma aanslagen, met name op gebieden waar een componist niet (meer) te achterhalen is of het traditionals betreft, zoals zovaak voorkomt binnen de Folk. Een duidelijk antwoord kwam er niet.

Rapalje mist link… nu niet meer

Tja, die hebben we dus meteen aan onze rubriek links toegevoegd:

Ambrozijn gaat overwinning Klara-muziekprijs vieren

Ambrozijn gaat het in de wacht slepen van de Klara-muziekprijs 2003 vieren. Plaats en datum volgen nog. Wim Claeys bedankt ook namens Tom, Wouter en Ludo iedereen die op hen gestemd heeft. En dat doet hij natuurlijk op z'n Wims:

Beste mensen,
Afgelopen zaterdag werden wij op onze jaarlijkse repetitie door onbekenden overvallen, geblinddoekt, ontvoerd en weer vrijgelaten in het PSK in Brussel. 'Dit wordt een benefietoptreden voor het sociaal fonds van de Maffia' dachten we eerst nog. Ah ja, zelfs de Minister van Cultuur en Paul Rans waren er! Groot was dan ook onze verbazing toen bleek dat wij niet eens móchten optreden, omdat wij

"Deerlycke zag kwaliteit Ranarim eerder dan Dranouter"

In onze rubriek CD-recensies schreef Paul afgelopen maandag een uiterst lovende recensie over de jongste cd van de Zweedse groep Ranarim. Hij waardeerde die zelfs met een 9+. Dat sprak Jan Depraetere uit Deerlijk bijzonder aan, maar hij vond het jammer dat Paul niet repte over het feit dat Ranarim voordat het op het Dranouter-podium schitterde al eerder door het Deerlycke festival naar België was gehaald. Of Paul dat nog aan zij recensie zou willen toevoegen. Nou nee, zo lijkt het ons ook wel goed opgelost. Zie hier de reactie van Jan:

Is er behoefte aan chatsessies via Folkforum.nl?

Stefan, DJ.Jak reageerde naar aanleiding van onze aankondiging van de chatsessie met Aedo afgelopen woensdagavond met de vraag of wij als Folkforum.nl geen chatsessies willen organiseren met bands. De chatroom met als url www.folkchat.tk wordt immers ook door Folkforum.nl ondersteund. We hebben er nog niet over nagedacht, maar zo in eerste instantie lijkt het ons wel leuk om lezers te laten chatten met festivalorganisatoren als die van Folkwoods,Tilburg of Zwolle. Of club-organisatoren, bijvoorbeeld die van folkclub Twente, GUO, No Frontiers, Fookhook, of De Buut. Maar zouden zij er ook wat voor voelen? We zullen eens peilen. Of heeft iemand nog andere suggesties? Inner Strength? Wè-nun Henk? Folkaholics? Dubius? Afijn, laat maar horen. Wij spreken vervolgens een chatmoment af en maken dat bekend op Folkforum.nl.

Oproep op Muzikantenpagina heeft succes

Onlangs plaatsten we op onze Muzikantenpagina een oproep van Marieke Smegen. Zij komt samen met Andrew Lyons tussen 2 en 18 april vanuit Schotland deze kant op. Ze zouden met hun Schotse traditionele muziek hier willen optreden en zoeken podia waar ze terecht kunnen. En ze heeft al een reactie gehad:

Wel degelijk hammond-orgel op cd Sois Belle

Gisteren plaatsten we een cd-recensie van de hand van henk over hjet debuut-album vanm Sois Belle. Hij vroeg zich af of hij inderdaad een hammond-orgel hoorde. Het cd-hoesje gaf wat dat betreft geen uitkomst. Maar het antwoord kwam snel in de vorm van de volgende reactie van Stefan, alias DJ.Jak:
Zonet je boeiende recensie gelezen Henk. De Hammond is wel degelijk een echte Hammond (met leslie of hoe dat ding ook moge heten), en werd ingespeeld door Karel zelf. Probleem is wel dat hij op enkele nummers twee accordeonlijnen speelt, dus dat valt live niet te reproduceren..
Salut Stefan

"Ik haal minstens wekelijks mijn up-to-date info van Folkforum.nl"

Vandeweek hebben in een kort bericht aandacht besteed aan de site van Peter Koene. We betitelden hem daarin als een levende folklegende. De reactie van Koene willen we ju niet onthouden:

Dag Henk (e.a.)
Wat een leuke aankondiging van mijn site op Folkforum!!
Maar "levende legende" is wel wat te veel eer hoor
groetjes en ga vooral zo door met Folkforum
(ik haal er minstens wekelijks mijn up-to-date info vandaan)

Ook GUO baalt verschrikkelijk van Buma-gedoe

De BUMA is verre van populair onder de concert-organisatoren. Gisteren maakten we gewag van de problemen die Folkwoods heeft met de 'belangenbehartiger' van de musici. Nu doet GUO (Groeten Uit Oisterwijk) nog een duit in het zakje. Jos Creusen van GUO vragt zich af: Moeten we eindelijk niet eens de folk-handen ineenslaan en massaal gezamenlijk juridische stappen zetten of een kort geding aanspannen? En dan gaat het om de TE grote hoeveelheid geld die de BUMA wil zien als vergoeding voor auteurstechten van musici. Hier de reactie van GUO:

Mooie muziek te downloaden vanaf www.bluesman.nl

Als je onderstaand mailtje krijgt, kun je niet anders dan er aandacht aan besteden. Singer-songwriter David Rodriguez zegt veel van Folkforum.nl te genieten. Andersom zouden wij willen zeggen dat wij genieten van zijn muziek en trouwens ook van die van zijn dochter Carrie Rodriguez, die onlangs nog aan de zijde van Chip Taylor in het Eindhovense Muziekcentrum optrad. Bij dat concert liet David Rodriguez zelf ook nog even van zich horen. Vanaf Davids site w.w.w.bluesman.nl zijn prachtige stukken muziek te downloaden. Dus beslist de moeite waard om eens een poging te wagen. Hier David's mailtje:

Nederlandse website over The Dubliners

Aan de nog immer durende populariteit van de Dubliners zal geen einde komen als deze befaamde Ierse groep het rustiger aan gaat doen, zoals Barney McKenna onlangs aankondigde. Zo kennen wereldwijd een hoop landen eigen Dubliners-websites. Zo ook Nederland. Beheerder Harald Niessen stuurde ons het volgende verzoek, waaraan we natuurlijk graag voldoen:

Ik ben de beheerder van een Nederlandstalige internetpagina over The Dubliners. Is het mogelijk dat u op uw site bij de links mijn pagina kunt toevoegen. De URL is: http://www.thedubliners.tk