Komend weekeinde zijn twee aantrekkelijke folkfestivals en is er ook nog het Straatfestival Vlissingen met veel theater maar ook aardige muziek. In het Zeeuwse dorpje Nisse (onder Goes) is het tiende Pastorale au Parvis. Dit biedt een Braziliaanse avond (vr 8/7) in het dorpskerkje en een openluchtfestival (za 9/7) met o.a. Gerard van Maasakkers, Monica Triga en Mazzeltov. In Brussel is bij het Atomium het 29ste gratis Brosella festival met zaterdag 9/7 o.a. Didier Laloy Invites: Ialma, Panta Rhei, Tref, Trio Trad, Gabriel Yacoub, Marka, Jean-Christophe Renault, Perry Rose...

Pastorale au Parvis
Dit jaar bestaat ‘Pastorale' 10 jaar. In die tijd is een bescheiden dorpsfeestje uitgegroeid tot een gewaardeerd festival Nisse is een klein dorp (500 inwoners) in de Zak van Zuid-Beveland, ongeveer 7 kilometer ten zuiden van Goes
Tien jaar geleden begon het als een feestje met muziek, een drankje en een hapje. De muziektent was het podium, het dorpsplein het decor. Pianomuziek en een salonorkest zorgden voor de juiste tonen. Alles in de sfeer van een dorp in een landelijke omgeving. Vandaar de naam Pastoraal. Dat heeft dus niets met de kerk op de pastoor te maken, maar vooral met de sfeer en karakter van het feestje. Die eerste keer was wel bedoeld als eenmalig, maar het kreeg bijna automatisch een vervolg. De Pastorale groeide uit tot een muziekfestival met herkenning en verrassing, een zoektocht ook naar muzikale grenzen. Nu is er de tiende editie met nog steeds een deels klassieke invalshoek, maar met in de loop der jaren een groeiend aandeel voor folk en wereldmuziek.

Brazilië
Vrijdagavond 8 juli is er in de Mariakerk op het dorpsplein van Nisse een avond met een Braziliaans muziekprogramma. Tango's en samba's uitgevoerd door twee cellisten. Bossa's en samba's door Zeeuwse topmuzikanten en tot slot nog de Braziliaan Marcelo Godoy en zijn kwartet. Kaarten zijn te bestellen via www.pastorale.nl.

75 jeugdige muzikanten
Om te laten zien dat muziek leeft in Zeeland en zeker in Nisse, haalt Pastorale er zaterdagmiddag maar liefst 75 talentvolle Zeeuwse muzikanten bij, met een gemiddelde leeftijd van onder de twintig. Ze brengen vanaf 14:30 uur folk, klassiek, jazz en wereldmuziek. Een compleet orkest met toeters en bellen, een groep jonge djembé-muzikanten, een singer-songwriters-duo met piano en saxofoon en dan nog de winnaar van de eerste Zeeuwse Classic!Fever talentencompetitie.

Van Maasakkers, klassiek, fado en klezmer
Gerard van Maasakkers en zijn Vaste Mannen geven daarna het grote pastorale middagoptreden en vormen daarmee de voortzetting van eerdere concerten in Nisse door Willem Vermandere en Lenny Kuhr.

gerard van maasakkers
Gerard van Maasakkers, foto Ronald Rietman

De Pastoralefestivals hebben al sinds het begin lichtklassieke klanken en daar blijft de organisatie trouw aan. Naast de jonge talenten zijn er ook gerenommeerde muzikanten. Aan het eind van de middag een duo met viool en accordeon en na een intermezzo met Franse chansons en een optreden door Chelsea Oostdijk en haar kwartet volgt er nog een klassiek deel voor een tweede duo nu met piano en cello.

monica triga
Monica Triga

's Avonds is er fado en klezmer. De Portugese blues en de eigen interpretaties daarvan van Monica Triga vormen een opmaat voor een dubbelconcert door de klezmergroep Mazzeltov. Bij het 5de Pastorale-festival was Mazzeltov al eens te gast. Nu bij het 10de opnieuw.
Zie ook: www.pastorale.nl

Straatfestival Vlissingen
Vlakbij Nisse, in Vlissingen is de komende week het jaarlijks Straatfestival Vlissingen - ooit een spraakmakend, en bijzonder levendig evenement - dat nu weer nieuw leven wordt ingeblazen. Behalve veel, en bijzonder theater, brengt het festival ook wereldmuziek en folk met o.a.:
Woensdagavond 6 juli : reggae met o.a. Lucky Dube
Donderdagavond 7 juli: gothic metal met o.a. Epica
Vrijdagavond 8 juli: singer-songwriters: J.W. Roy en The Watchman
Zaterdag: wereldmuziek: het legendarische Senegalese Orchestre Baobab
De concerten vinden plaats in het Bellamypark.

the watchman
The Watchman, foto Marco Bakker

Tijdens het Straatfestival o.a. ook iedere avond Vis à Vis , een visueel spektakel met live muziek. Voor alle info: www.straatfestival.nl.

Brosella
Het Internationaal Festival Brosella folk & jazz heeft plaats in het "Groentheater" in het Ossegempark (dicht bij het ATOMIUM) te Brussel (Laken). Dit oorspronkelijk initiatief van de Stad Brussel wordt er sinds 1977 elk jaar opnieuw op het tweede weekend van juli georganiseerd.

Op 9 & 10 juli 2005 krijgen we dus de 29ste uitgave van dit zeldzaam gratis muziekfestijn in het sfeervolle openlucht theater. Zoals gewoonlijk staat het zaterdagse programma in het teken van de folkmuziek en biedt de zondag hoofdzakelijk jazz.

tucker zimmerman
Tucker Zimmerman, foto Ronald Rietman

Zaterdag 9 juli: 15h00 Les Melotrolls (B). 16h00 Tucker Zimmerman & Silver Voxes (VS/B).17h00 Les Melotrolls (B). 18h00 Electric Ceili (Ierl). 19h00 Helen Flaherty cs (Sch/Ierl/B). 20h00 Bekecs (Hong). 21h00 Helen Flaherty cs (Sch/Ierl/B). 22h00 Didier Laloy (B) Invite...s: Ialma, Marka, Jean-Christophe Renault, Panta Rhei, Perry Rose, S-Tres, Tref, Trio Trad & Gabriël Yacoub.
Zondag 10 Juli 15h00 Retro Jazz (B). 16h00 Alexandre Cavaliere Jazzy Strings & Samson Schmitt & Angelo Delbarre (B+Gipsy). 17h00 Retro Jazz (B). 18h00 Deborah Brown & New Look Trio (VS,B,Nl). 19h00 Trucycle (B). 20h00 Bohuslän Big Band (Sw). 21h00 Tricycle (B). 22h00 Three Guitars (VS): Larry Coryell, Badi Assad, John Abercrombie.

Workshops
De organisatie Muziekpublique blaast een oude traditie nieuw leven in op Brosella. Beide dagen kun je er namelijk terecht voor gratis workshops-ontmoetingen met artiesten die op het festival spelen. Er is een instrumentenvestiaire voor wie zijn instrument voor of na de workshop wil achterlaten.
Workshopprogramma zaterdag: 16u00 - 17u30: folkgitaar met Philippe Masure (Helen Flaherty) / 16u00 - 17u30: diatonisch accordeon, Ierse stijl met Dave Munnelly (Helen Flaherty) / 17u30 - 19u30: Hongaarse dans met Gabor Varga en Bekecs / 19u30 - 20u30: Pandereta (Galicische tamboerijn) met Marisol Palomo (Ialma), tamboerijnen zijn beschikbaar. Zondag: 16u00 - 17u30: accordeon met Tuur Florizoone (Tricycle) / 17u30 - 19u00: gitaar met Angelo Debarre / 19u00 - 20u30: viool met Alexandre Cavaliere.
Afspraak 10 minuten voor de workshop aan het podium. Deelnemers moeten hun eigen instrument meebrengen. Voor de workshop pandereta zijn er instrumenten beschikbaar.

Zie ook: www.brosella.be.