Daan van den Berg is bezig met het maken van een korte muziekdocumentaire over singer-songwriter David Olney, die al jaren naar Nederland komt en hier een trouw publiek gevonden heeft. In oktober is Olney in Nederland en wil hij gaan draaien, maar een financieel ruggesteuntje kan hij daarbij wel gebruiken, dus vraagt hij het publiek om een bijdrage te leveren via de website olneydoc.nl.

ad van meurs - married to the song, lyrics 1990 - 2017
Ad van Meurs - Married To The Song, lyrics 1990-2017 - Woord in Beeld

In januari is de crowdfunding actie van Shisha Group gestart. Dit is het nieuwe trio van Haytham Safia (U'd, zang), Arthur Bont (drums, percussie) en Janos Koolen (mandoline, gitaar, piano, zang). Deze bijzondere samenstelling van instrumenten en de verschillende muzikale achtergronden van de mannen inspireerden tot het schrijven van nieuwe composities. Je kunt al meedoen vanaf €10,-, vanaf €20,- krijg je de cd thuisgestuurd.

high lonesome below sea level, faces and stories of bluegrass music in the netherlands
Marieke Odekerken & Loes van Schaijk - High Lonesome Below Sea Level, Faces and Stories of Bluegrass Music in the Netherlands - Kunst en Denkwerk, ISBN 978-90-9028918-2

In oktober vindt de tweede editie plaats van het festival Fields of Folk, dat met het oog op de toekomst benieuwd is naar de mening, wensen en ideeën van festivalbezoekers. Patrick van de Wetering heeft in het kader van zijn afstudeeronderzoek een enquête samengesteld om die meningen te peilen. Deelnemers kunnen o.a. vrijkaarten winnen voor het festival, de enquête sluit in principe na komende zondag (3 augustus 2015).

High Lonesome Below Sea Level
Faces and Stories of Bluegrass Music in the Netherlands

De Nederlandse fansite van Maggie Reilly wil heel graag dat deze Schotse zangeres eens naar ons land komt. Een groter aantal fans zou daarbij natuurlijk helpen, dus roepen ze liefhebbers op om zich op de site of op hun Facebookpagina te melden. Zij sturen de volgende info:

Mooie muziekjes van o.a. Chris Wood & Andy Cutting, folksessie in Tilburg en danslessen in Nijmegen werden deze week gepost op onze Facebook-pagina. Voor niet-Facebookers een kort overzicht.

Na een Schotse zomer in Nederland met verregende festivals en evenementen vindt powerfolkband Scrum dat het tijd wordt om te genieten van muziek en drank zónder paraplu. Daarom heeft de band enige tijd geleden de nieuwe single No Rain In The Pub gratis beschikbaar gesteld.

Tom Willems - De Bob Dylan Aantekeningen
Tom Willems - De Bob Dylan Aantekeningen - Atelier 9en40

Op weg van Frankrijk naar de Scandinavische landen doet Joan Baez op 13 april ons land aan voor een eenmalig concert in Eindhoven. Dat is inmiddels al een tijdje uitverkocht, maar vormt een mooie aanleiding voor een kort portret van deze folk-icoon, die al tientallen albums heeft uitgebracht en meer dan 50 jaar op het podium vertoeft.

Het begon met een nieuwe badkamer. Na voltooiing hield Bart de Win contact met de ontwerper ervan, Ferry Beks, en vernam zodoende dat bij Ferry’s dochter Janske van drie jaar leukemie geconstateerd was. Bart werd verzocht een liedje te schrijven voor Janske, voor een cd waarvan de opbrengst ten goede zou komen aan allerlei instanties die zich inzetten voor kinderen met kanker.

Er is onlangs een nieuwe cd verschenen van de Belgische formatie Aurélia (Tom Theuns, Aurélie Dorzée en Stephan Pougin), The Hour Of The Wolf. Bij het nummer Issa is met behulp van jonge Luikse cineasten een clip gemaakt met Chinese schaduwen: www.aurelia-feria.com/issa.html.

20 jaar na zijn plotse overlijden wordt singer-songwriter Wim De Craene geëerd met een bijzondere tournee door Vlaanderen. Een uitgelezen cast aan artiesten en muzikanten, waaronder Mira, Andrea Croonenberghs, Wigbert, Tom Van Landuyt, Della Bosiers, Lander en Ramses De Craene, nemen deel aan dit eerbetoon.

De Belgische popfolkband Folgazán, ooit te gast op het gezellige Misty Fieldsfestival, heeft een nieuwe videoclip uitgebracht. Deze valt hier te bekijken of via de bandsite: www.folgazan.eu.

Het Friese folkduo Novelle heeft een eerste videoclip gemaakt, en wel bij hun nummer Go Away. Een paar weken zijn de twee dames bezig geweest met tekenen, knippen, plakken, fotograferen, filmen en monteren. Het resultaat is op Youtube te zien.

Afgelopen weekeinde werd de nieuwe Irish Pub Tierney's in Haarlem officieel geopend met zowel op zaterdag als zondag sessies met o.a. Joe Connolly, leden van Fling, Gilles Rullmann en Danny Guinan, die er de komende maandelijkse sessies mee gaat leiden. De organisatie stuurde ons een verslagje en enkele foto's.

Voor het eerst waren vorige maand enkele buitenlanders uitgenodigd voor een masterclass van meesterbouwers van de nyckelharpa in Zweden. Daaronder bevond zich onder andere de Nederlander Nikolaj Marks. Uit een artikel in een Zweedse krant blijkt dat ze er vooral onder de indruk waren van een van zijn ontwerpen, 'vanwege de gedurfde vormgeving en het aparte barokgeluid'.

Een van de drie winnaars van de NWO-Spinozapremie 2009 is prof. dr. Marten Scheffer. Hij krijgt deze prestigieuze wetenschappelijke prijs vanwege zijn onderzoek naar plotselinge omslagen in complexe systemen als natuur, klimaat en zelfs de maatschappij. In de folkwereld is hij meer bekend als muzikant van o.a. Overstekend Wild, Scheffer, Bont & De Gans en Wolverlei.

Op dit moment trekt folkband Fling langs de theaters met de Lost In Dunkineely tour. Afgelopen donderdag (16 april 2009) was fotograaf Martijn Lieffers bij het optreden in het Munttheater in Weert. Hieronder kun je een paar van zijn foto's zien.