De Handelsbeurs gloednieuwe concertzaal in Gent

Gent heeft het geruime tijd moeten doen met een Gele Zaal, die haar muziekprogramma's onder moest brengen bij verschillende theaters. Aan dit ongemak komt nu een eind met een prachtig nieuw onderkomen voor de Gele Zaal aan de Kouter in Gent. De nieuwe concertzaal is ondergebracht in het monumentale gebouw de Handelsbeurs, uit 1740.

Tijdens het openingsweekend op 28 en 29 september is er in de Handelsbeurs een brede waaier gratis concerten van onder meer Het Gespuis en Ialma. Bovendien is er enkele malen en concert waarvoor wél entree gevraagd wordt. Dit is een speciaal project onder leiding van Wouter Vandenabeele. Aan dat gelegenheidconcert werken mee: Savina Yannatou, Ex Tempore en een orkest van 25 muzikanten.

De Gele Zaal, die in 1997 dakloos was geworden, heeft de afgelopen jaren een historisch verantwoorde restauratie doorgevoerd. Zoveel mogelijk niet-oorspronkelijke elementen zijn verwijderd, terwijl de nieuwe technische functies zo weinig mogelijk ingrijpen in de bestaande structuur. Dat houdt in dat de Foyer weer pronkt met rijkelijk stucwerk, gemarmerde zuilen en decoraties in bladgoud, terwijl de Handelsbeurs toch geen antieke bonbonnièrezaal is: bij de infrastructuur is consequent gekozen voor kwaliteit en modern comfort.

Wie door de glazen sluis binnenloopt -- rechts komt een eetcafé dat lonkt naar de wereldkeuken -- kijkt bijvoorbeeld recht op de Concertzaal. Ze is opnieuw in het originele olijfgroen geverfd en biedt plaats aan 520 staande concertgangers. Nog meer indruk wekt ze, als u voor een zittend concert komt. In dat geval zakt de vloer via een vernuftig hydraulisch systeem dat de Handelsbeurs in Canada is gaan halen.

De Gele Zaal bedruipt zichzelf en is dus niet afhankelijk van subsidie. De organisatie achter De Gele Zaal en nu dus de Handelsbeurs is het Noordstarfonds. Dat fonds werd in 1935 opgericht met als doel ,,het uitschrijven van prijsvragen en het uitloven van prijzen voor alles wat kan mede helpen tot de veredeling en uitvoogding van het Vlaamse volk, het steunen en inrichten van Vlaamse sociale en culturele werken''.

In 1982 werd de Gele Zaal opgericht, die in Gent eerst tentoonstellingen organiseerde en later ook concerten, in de refter van moedermaatschappij Mercator-Noordstar Verzekeringen. Die concerten mikten van meet af aan breed: wereldmuziek, hedendaags klassiek en moderne jazz waren de voornaamste pijlers van een programma dat meteen goede kritieken kreeg voor zijn goede smaak. De Gele Zaal steunde ook projecten als Olla Vogala of Rataplan.

Handelsbeurs, Kouter 29, 09-265.91.65 of www.handelsbeurs.be.
Bron: De Standaard