Feest bij 't Smiske en zilveren Den Appel in Asse

Deze week is het feest bij 't Smiske in Asse bij Brussel. Kunstencentrum 't Smiske dat zoveel folk in haar programma doet bestaat vier jaar en de aanpalende cd-shop Folkcorner Den Appel viert z'n zilveren jubileum.

Den Appel
Op eigen houtje begon Miel Appelmans 25 jaar geleden met het aankopen en importeren van (vooral) folk-platen. Wat begon als een kleine collectie onder zijn eigen bed, groeide uit tot een immense verzameling lp’s en cd’s die via talrijke omwegen met de Folkcorner nu beland zijn aan het Gemeenteplein in Asse. Nog steeds worden de meest recente uitgaves aangekocht, waaronder niet enkel die van de grote platenlabels maar ook kleine uitgaven in eigen beheer of cd’s van groepen die België ooit doorkruisten op tournee. Den Appel is, inderdaad, genoemd naar zijn oprichter: Miel den Appel, Appelmans.

Folkcorner Den Appel is een icoon in het Vlaamse Folklandschap. In vroegere dagen werkte Den Appel mee aan platen van o.a. Zakdoek en Lieven Tavernier. In een recent verleden lag Den Appel mee aan de basis van de eerste cd's van Laïs, Fluxus en Ambrozijn en in het voorjaar van 2005 komt de tweede Jong Folk - cd uit. Een project waarbij telkens 15 beloftevolle jonge groepen een professioneel opgenomen cd uitbrengen. Ondertussen werd in Asse ook het klein kunstencentrum ’t Smiske opgericht en aangezien samenwerken makkelijker is dan alleen wroeten, kwam Folkcorner Den Appel ook onder de vleugels van vzw ’t Smiske terecht. Ook fysiek verhuisde de Folkcorner naar de geronoveerde smidse aan het Gemeenteplein in Asse. Een nieuwe groep jonge vrijwilligers was ondertussen al mee de kar aan het trekken. Vanaf september 2004 versterkt een deeltijdse beroepskracht de vrijwilligers van Den Appel. Katrien Goyvaerts zal samen met de jonge ploeg nog talrijke initiatieven nemen om de Folkcorner verder uit te bouwen.

Feestprogramma
Het verjaardagsweekeinde loopt van donderdag 7 tot en met zondag 10 oktober. Donderdag 7 oktober: VRT-radio-programma De Groote Boodschap. Tussen 21 en 23 uur aandacht voor het verjaardagsweekeinde met interessante gasten en veel muziek.
Vrijdag 8 oktober: Concert Johan Verminnen. 21 uur. Toegang 8 euro. Reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 02-306.68.55.
Zaterdag 9 oktober: Den Appel opendeurt (14u). Folkcorner Den Appel is deze namiddag doorlopend open. Iedereen kan er komen snuisteren in de uitgebreide collectie maar er is ook vanalles te beleven. Zetelkwestie (14u). Wim Claeys (bekend van Ambrozijn, Tref, Jong Folk en Göze) komt in onze zetels uitleg geven over Zweedse muziek. Folkkwis (16u). Folkroddels-man Stefan Feys (alias folk-dj Jåk) presenteert de eerste grote Folkkwis. Deelnemen kost 1 euro per persoon en inschrijven kan met ploegen van maximaal 6 personen. De stoet van de overvloed (19u30). Muzikanten en steltenlopers nemen je op deze zaterdagavond op sleeptouw in De stoet van de overvloed. Ze brengen je naar drie aparte locaties in Asse-centrum voor enkele korte maar verrassende opvoeringen. Bal met Embrun (22u30). Toegang: 4 euro
Zondag 10 oktober: Wereldwinkelontbijt (9u30-11u30). Afsluiter van het verjaardagsweekend. Ovenvers brood met eerlijke handelsproducten van de Wereldwinkel: van confituur en choco over honing en muesli tot cacao en bananen. Maar ook kaas en eitjes, verschillende soorten fruitsap en koffie en thee staan op het menu. (amper 6 euro).