In Frysk Earbetoan Oan Bob Dylan / Dylan In Het Fries
Diverse artiesten - Earder As Letter, In Frysk Earbetoan Oan Bob Dylan - T2/Pink Records PRCD 2010128

Dat Friesland beschikt over heel wat muzikaal talent moge duidelijk zijn. Sommige artiesten worden zelfs landelijk bekend, zoals Nynke Laverman en Twarres. De eerste was 2 jaar geleden een van de vertolkers van het project Cohen in het Fries, dat met 12.000 verkochte exemplaren een succes genoemd mag worden. Dus vroeg de platenmaatschappij aan producent Bart van Sinderen om nog eens zoiets te doen met een andere grote naam. De keuze viel op Bob Dylan en dat kun je gewaagd noemen. Liefhebbers van Dylan zullen met argusoren de covers beluisteren, wie zijn werk niet waardeert zal niet geneigd zijn een eerbetoon aan te schaffen.

Het resultaat heet Earder As Letter, In Frysk Earbetoan Oan Bob Dylan. Naast Twarres doen o.a. Three-Ality, Ernst Langhout & Johan Keus, Meindert Talma en trekker van het project Jan Tekstra mee. Deze laatste werd gevraagd om de muzikale kant op zich te nemen. In zijn woordje in de inlay vermeldt hij al meteen dat ie eigenlijk helemaal niet zo weg was van Dylan, bovendien vond hij diens stem maar zeurderig en nasaal. Gaandeweg het project luisterde hij naar de muziek, keek hij dvd's en raakte overtuigd van 'smans kwaliteiten als musicus en componist. In de extra's op de dvd worden ook de andere artiesten geïnterviewd. Echte fans lijken het allemaal niet te zijn, al vinden ze soms wel een deel van zijn werk mooi. Raynaud Ritsma ontdekte dat het wel altijd ergens over gaat, Die Twa (een soort Friese Nick en Simon) kwamen erachter dat het allemaal niet zo vrolijk is en Ernst Langhout vraagt zich af of ze niet beter Bruce Springsteen hadden kunnen doen, maar toont zich toch tevreden met het resultaat.

En dat is misschien wel waar de schoen wringt bij deze cd. Dylan is namelijk al eens in het Fries vertolkt, Langhout & Keus hebben enkele jaren geleden 2 cd's uitgebracht, waarbij ze hulp kregen van de eerder dit jaar overleden dichter Harmen Wind, wiens teksten ook voor dit project zijn gebruikt (naast enkele eigen interpretaties en vertalingen van journaliste Baukje Wytsma). En die oudere vertolkingen liggen ook nog eens wat dichter bij de meester zelf, net wat folkier, net wat gevoeliger dan de veelal poppy uitvoeringen van Earder As Letter. Toch staan er wel mooie vertolkingen op deze nieuwe plaat, waarbij de muzikanten hebben geprobeerd om er iets eigens in te leggen: Twarres voegt een akkoordje toe aan Ruzjend Yn E Wyn, Langhout & Keus brengen Foar Altyd Jong op nagenoeg dezelfde manier als op hun eigen cd (Dylan Yn It Frysk 2), ingetogen met gitaar, al krijgen ze dit keer versterking van Sytse Haima (ook bekend van Pigmeat) op zang en banjo en de mooie achtergrondstemmen van de dames van Three-Ality. Die hebben Ekie Hoeksma (moeder van twee van hen) voor hun eigen bijdrage Emosjoneel Fan Dy de tekst laten vertalen van Emotionally Yours. Tekstra geeft een jazzy tintje aan As It Dien Is Skat en multi-instrumentalist Hubert Heeringa zorgt hier en daar voor mooie gevoelige noten op o.a. viool, mondharmonica of ewi (een blaasinstrument met een heerlijk knijpend geluid). Dichter Tsead Bruinja is geen zanger maar laat zijn stem prachtig ingehouden intens spreken in Blues Fan It Fjoer. De combinatie met de licht onheilspellende begeleiding van xylofoon en drums maakt dit lied tot een fijne ruwe diamant in het geheel. Overigens zijn er bij dit project een paar mooie Friese damesstemmen te horen, het lijkt wel of ze daar een soort patent hebben op een fris helder geluid, getuige de bijdragen van Kim Stolker (Ien Bak Kofje Noch), Reina Rodina (Learen Spaanske Skuon) en Three-Ality, de zang van Mink (Bring My Nei De Himeldoar) is wat warmer, met een klein hesig randje.

Waar de meester zelf ooit flink commotie veroorzaakte door elektrisch te gaan is bij Dylan in het Fries gekozen voor een akoestische setting. De liedjes zijn lekker luisterbaar, de vertalingen vaak vrij. Wat ik mis is de fijne rauwe randjes, blijkbaar hebben ze die grotendeels opgebruikt bij het Cohen-project. Waar dat mij direct bij eerste beluistering overtuigde duurt het nu even voordat de waardering opkomt. De uitvoeringen zijn kwalitatief dik in orde, sommigen zijn enthousiaster dan anderen en het klinkt af en toe naar mijn smaak te gladjes, maar als het eenmaal raakt, dan raakt het goed.

Mirjam Adriaans

Tracklist (met originele titel tussen haakjes):
Kim Stolker - Ien Bak Kofje Noch (One More Cup Of Coffee)
Twarres – Ruzjend Yn E Wyn (Blowin’ In The Wind)
Ernst Langhout & Johan Keus – Foar Altyd Jong (Forever Young)
Jan Tekstra – As It Dien Is Skat (When The Deal Goes Down)
Reina Rodina – Learen Spaanske Skuon (Boots Of Spanish Leather)
Die Twa – Klear Om Te Gean (Not Dark Yet)
Raynaud Ritsma – It Is Swier War Dat Oer Us Komme Sil (A Hard Rain’s Gonna Fall)
Mink – Bring My Nei De Himeldoar (Tryin’ To Get To Heaven)
Three-Ality – Emosjoneel Fan Dy (Emotionally Yours)
Meindert Talma – Earder As Letter (One Of Us Must Know (Sooner Of Later))
Tsead Bruinja – Blues Fan It Fjoer (Fixin’ To Die Blues)
Alle artiesten – Roffel Op E Himeldoar (Knockin’ On Heaven’s Door)

Producent: ACB Wommels BV
Distributie: T2/ Pink Records
Muzikale leding: Jan Tekstra
Geluidsopname: Harry Zwerver
Regie: Bart van Sinderen