't Smiske in Asse bij Brussel heeft een nieuw label in het leven geroepen: Appel Rekords. Het gaat veelbelovend van start met albums van Griff, Turdus Philomelos en Naragonia.

Griff presenteert zijn debuutalbum vrijdag 11/11 in 't Smiske. Het is een volledig akoestisch concert. Geen elektriciteit, wel een gezellig haardvuur.

Dat 't Smiske met een eigen label komt is niet zo vreemd. Vzw 't Smiske is een organisatie die al vijf jaar een klein kunstencentrum uitbaat in hartje Asse. Het meldt nogal wat fraaie folk op haar affiches. De aanwezigheid van Folkcorner Den Appel naast 't Smiske, met een gigantische collectie folk- en wereldmuziek-cd's, draagt daar toe bij.

Verschillende groepen gebruiken 't Smiske als repititieruimte of als opnamestudio. Geregeld wordt 't Smiske ook gebruikt als try-outlocatie voor nieuwe projecten en jonge groepen vinden er de ideale sfeer om hun ding te komen voorstellen.

Jong Folk
Eveneens vijf jaar geleden (in 2000) bracht Folkcorner Den Appel de cd Dansend Folk uit in eigen beheer. Er volgden nog twee Jong Folk-cd's (de jongste in mei van dit jaar) en zo werd in 't Smiske ook de nodige know-how opgebouwd om zelf in de platenwereld actief te worden. De al uitgebrachte cd's hadden telkens tot doel jonge folkgroepen opname-ervaring te bezorgen en hen tegelijk te voorzien van een uitstekend visitekaartje om festivalorganisatoren mee te bestoken. Op die manier stonden nogal wat van die jonge groepenl snel op festivals als Dranouter.

M&W
Al deze factoren samen hebben als gevolg dat verschillende jonge folkgroepen in 't Smiske de ideale partner zien om samen een cd uit te brengen. Er werd dan ook beslist om onder de vleugels van 't Smiske een professioneel platenlabel op te richten. Dit label, Appel Rekords, wil jonge folkgroepen stimuleren om met een kwalitatief hoogstaande cd naar buiten te komen. Alle cd's van het nieuwe label worden verdeeld door Music & Words. Dit heeft als onmiddellijk gevolg dat de bewuste cd's overal in de Benelux verkrijgbaar zullen zijn. Sommige cd's zullen ook in Frankrijk uitgebracht worden.

De start van het nieuwe platenlabel is alvast veelbelovend. Nu het debuutalbum van Griff en in januari de cd's van de uitbundige Waalse groep Turdus Philomelos en van de intieme dansmuziekmakers van Naragonia.


KvmB exit
Griff is een van de projecten van getalenteerde doedelzakspeler Rémi Decker. Een ander project van hem 'k Voel me Belg gisteravond is vorige week in Verviers ten grave gedragen. Doedelzakspeler Rémi Decker en diatonisch accordeonist Pierre-Yves Berhin vormden vanaf 2000 het hart van KvmB. Na 5 jaar van nauwe samenwerking heeft KvmB beslist zijn activiteiten stop te zetten. Dat vooral om meer plaats te laten voor 'versere projecten': Decker heeft nu de cd opgenomen met Griff en Berhin is druk met zijn nieuwe project Camping Sauvach. In de laatste bezetting van KvmB speedlen naast Decker en Berhin ook Alon Tamir op fretless bass en Renaud Baivier op percussie.