Sistrum presenteert op zaterdag 14 januari het nieuwe album Over de Rivier. Deze groep legt zich al vanaf eind jaren zeventig - met een onderbreking in jaren negentig - toe op Nederlandse liedjes met een humoristische inslag. Aanvankelijk gebaseerd op volksliedjes, later ook met eigen teksten en composities. In de eerste periode nam de groep twee lp's op: Rinkeltuig en Wonderlijke Reis" met volksliedjes. In de jaren '90 begon Sistrum liedjes zelf te schrijven en nam daar de cassette "Gestrikt" mee op. Na een tijdje pauze pikten 3 leden van het eerste uur de draad weer op. Opnieuw werden nummers geschreven en werden ook de oude folknummers uit de mottenballen gehaald. Ook werd weer opgetreden.

Het repertoire werd flink uitgebreid, veel van deze nummers verschenen op de cd Oude Manna in 2003.  In januari dit jaar sloot Tamas Schiffer zich aan, een violist van Hongaarse afkomst. Samen met hem  nam Sistrum het nieuwe album ‘Over de rivier' op in de eigen studio in Lage Zwaluwe in de periode mei-oktober 2005. Ze gebruikten o.a. een Roland VS-1880 recorder.

‘Over de Rivier' bevat twaalf nummers. Er staat nogal wat bekend werk op. Zo is er het in een Schotse jig gegoten ‘Advocaatje', ‘De Deserteur' een in het Nederlands vertaalde song die Sistrum kende van het solo-album Before Your Time... van Simon Nicol ('87, Truck CD 017) en een tweetal morris-tunes. Op hun cd "Oude Manna" speelde Sistrum  "De Cuisine", een Vernederlandsing van ‘Zehn Gebruder' dat de groep kende van de Duitse groep Zupfgeigenhansel. Dit in oorsprong trieste nummer werd omgebouwd tot een vrolijk deuntje waarin veel autobiografische elementen opduiken van (ex-)leden van Sistrum. Het kreeg - geheel in lijn van de Sistrum-humor - de titel ‘Tien Oude Folkies'.  En dan is er bijvoorbeeld ook nog Pieleman. Dit nummer van Hans Dorresteins lp "Mooi van Lelijkheid"  staat al dik 20 jaar op het repertoire van Sistrum. Verder er op ‘Over de Rivier' nog een antieke tekst op van Koos Speenhoff: "De Vegetariërs".

Samenstelling Sistrum: Carel Jacobs (bas en zang), Ruud Verschoor (gitaar, mandoline, zang), Leo de Kruis (zang, gitaar, accordeon), Tamas Schiffer (viool).

De cd-presentatie is 14 januari vanaf 20 uur in Theater Schoonhoeve, Brandestraat 8
4845 PH WAGENBERG, Telefoon 0162 686024.

Zie ook: www.sistrumfolk.nl.