Kandoris - Singing in church, playing the barn dance - Eigen beheer

De Vlaamse groep Kandoris heeft een cd uitgebracht met daarop in acht nummers een overzicht van hun brede repertoire. De groep, die in '98 werd opgericht door Lien Kooyman, kan verschillende stijlen aan. Van Ierse folk tot country, van cabareteske dialectsongs tot gospel. En dat alles vaak met een knipoog. Kandoris verenigt jonge warme vrouwenstemmen met ervaren snarenplukkers. Zo speelt de banjo, naast de vocalen,  een belangrijke rol in de steeds akoestische Kandoris-sound.

kandoris - singing in church, playing the barn dance

De enthousiaste Kandoris-muzikanten zijn dol op speelse oude country songs, maar ook op weemoedige traditionals. Ze scheppen evengoed een jaren-30 sfeertje in een ‘Ragtime Cowboy Joe' als verstilling met de nagenoeg a capella uitgevoerde Ierse klassieker ‘She moved through the fair'.
Ze draaien hun hand niet om voor een vrolijke cover van Dolly Parton's Marry Me, of het donkerbruin gezongen zwierige Galway Girl van Steve Earle. Dat ze ook goed tussen de cabaret-schuifdeuren passen bewijzen ze met hun Antwerpse blue-grass in ‘Ons bomma heeft een oogske op de kerstman...'
De drie vrouwenstemmen harmoniëren fraai in een gospel als ‘When god dips his love in my heart' of het a capella rootsy ‘Go and dig my grave'. Het door Lien Kooyman zelf geschreven ‘Why' straalt net zo'n opgeruimdheid uit als het gros van het overige repertoire.

Voor een coherent album is het een beetje teveel van alles wat. Maar als promo-cd betekent het een aardige kennismaking voor organisatoren. "Want", zo biedt de groep zich in de hoestekst aan, "wij spelen ook op themafeesten zoals: trouwfeesten, Kerstmis, nieuwjaarsrecepties, St Patrick's day, lentefeesten, zomerfestivals... Verder passen wij ons aan aan uw verzoekjes bv. mee Nederlands, zeemansliederen of verzoeknummers..."
Van alle markten thuis dus, dat  Kandoris.

kandoris
Kandoris

Samenstelling: Lien Kooijman (zang, accordeon, fluiten, 5-string banjo), Marijke Guetens (zang en dwarsfluit), Katrien De Lombaert (zang, viool en  bas), Bart Vanpeteghem (zang, gitaar en mandoline), Dimitri Laveren (zang, basgitaar, gitaar), Ed Kooijman (zang, 5-string banjo, concertina,  mondharmonica).
Zie ook: www.kandoris.be.