hommage aan bram
Diverse artiesten - Hommage Aan Bram - VARA/Stichting Strooker VCD 6301097


'Ze willen wat doen als ik 60 word...in Carré. Nou kan ik kiezen...zelf optreden of dat anderen dat doen met mijn repertoire... Tja...dan zit ik in de zaal en gaan anderen mijn werk zingen...dat lijkt mij toch ook wel wat...?' Dit zijn woorden van Bram Vermeulen. Ze staan in de inlay van de dubbelcd Hommage Aan Bram, met opnamen van een concert, dat hijzelf niet meer lijfelijk mee kon maken, vanwege zijn plotselinge dood in 2004.

In plaats van een verjaardagsfeestje kwam er dus een eerbetoon aan een liedjesschrijver die voor veel artiesten een voorbeeld en inspiratiebron bleek te zijn. Daar zijn opnames van gemaakt, die nu verschenen zijn op twee cd's, samen twee uur en veertig minuten lang, vol met liedjes van Bram Vermeulen, gezongen door anderen. Bekende namen uit de wereld van cabaret, kleinkunst en Nederlandse muziek waren graag bereid om mee te doen. Zo horen we o.a. Maarten van Roozendaal, Fay Lovsky, Lenny Kuhr, Kommil Foo, Paul de Munnik, Gerard van Maasakkers en Gé Reinders. Maar ook de dochter van Bram, Katarina Vermeulen levert enkele bijdragen. Iedereen wordt begeleid door de band bestaand uit: Jan Hautekiet (toetsen, muzikale leiding), Wigbert van Lierde (gitaren, vocals), Marcel Cuypers (klarinet, accordeon), Peter Wassenaar (bassen, vocals), Roy Bakker (slagwerk, percussie).

De 34 liedjes zijn uitgezocht door Vermeulens partner Shireen Strooker, die ook de regie over dit gebeuren had. De begeleiding is ingetogen gehouden, zodat de tekst goed tot zijn recht komt. Nummers als Pauline (door dochter Katarina), Rode Wijn (Paul de Munnik), Wat Is Liefde (Maarten van Roozendaal) en De Steen (finale, Gé Reinders, allen) worden vol overtuiging en gevoel gebracht. Het is dan ook een feestelijke hommage, want wat Vermeulen na heeft gelaten zijn die schitterende poëtische teksten, over de wereld, over leven, liefde, verdriet en pijn. Hij was bij onze zuiderburen populairder dan hier, maar op dit eerbetoon blijkt dat hij toch heel wat bewonderaars had. Zoals Gé Reinders het in de inlay zegt: Dao zit weer laeve in noe se dood bös. Nu is een groot deel van zijn werk weer goed verkrijgbaar in de platenzaak, zijn album Tijdloos werd zelfs platina. Het is jammer dat Bram Vermeulen het aardse met het eeuwige moest verwisselen, maar Hommage Aan Bram is een prachtige bloemlezing van zijn werk geworden.

Mirjam Adriaans