Music & Words komt weer met een aantal nieuwe releases waaronder de eerste albums in het nieuwste project van het gerenommeerde Smithsonian Folkways. In deze co-productie met The Aga Khan Music Initiative staat de muziek uit Centraal-Azië centraal.

Liesbeth Puts van Music & Words stelt graag de nieuwe releases even voor:

GUY DAVIS -  SKUNKMELLO - Redhouse Records RHRCD 192
Met ‘Skunkmello' levert Guy Davis zijn achtste cd af voor Redhouse Records. Wie zijn vorige cd's kent of ooit een optreden van deze blueszanger/gitarist heeft bijgewoond weet hoe overtuigend en innemend (met humor) hij kan zijn. Ook zijn nieuwe cd pakt je vanaf het eerste nummer en laat je niet meer los. Er is wat meer ruimte voor zijn begeleiders en gasten (waarbij speciale aandacht voor toetsenist Mark Naftalin en gitarist Nerak Roth Patterson) en ook producer/gitarist John Platania verdient een compliment voor de mooie intieme sound van dit geweldige album. Voor de liefhebber van Keb' Mo', Corey Harris en Eric Bibb een absolute aanrader.

KARTIK SESHADRI -  ILLUMINATIONS  - Traditional Crossroads TC 4326

Sitarspeler Kartik Seshadri is een leerling van Ravi Shankar en wordt momenteel gezien als een van de belangrijkste sitarspelers binnen Indiase klassieke muziek. Ook was hij eind 2005 op tour met Philip Glass in een gemeenschappelijk project. Zijn nieuwe cd is zeer toegankelijk, zodanig dat ook niet-kenners zullen genieten van de melodieuze schoonheid en ademloos zullen luisteren naar de zinderende finale van de laatste raga.

ROBERT GORDON & CHRIS SPEDDING -  ROCKIN' THE PARADISO - Last Call cd + dvd: 3113142
Twee ikonen uit de rock'n'roll waren op 10 september 2005 (Paradiso, Amsterdam) weer voor een concert verenigd. De Amerikaanse zanger Robert Gordon zorgde eind jaren zeventig met gitarist Link Wray voor een (bijna) rock'n ‘roll-revival met de hit ‘Red Hot' en mag zich de enige echte opvolger van zowel Elvis als Eddie Cochran noemen. De Engelse (sessie)gitarist Chris Spedding speelde o.a. met Tom Waits, Eno, Elton John en Vibrators. Een prachtig concert waar nu zowel op cd als op dvd valt te genieten. Aanrader!

VARIOUS  - THE ROUGH GUIDE TO MERENGUE - World Music Network cd: RGNET 1171
Samen met het warme weer komt deze heerlijk swingende Rough Guide to merengue. Toeval?
Het accent bij deze compilatie ligt op eigentijdse artiesten als Chichi Peralta, Cana Brava, La Makina en Eddy Herrera. Ook op deze cd een interactief gedeelte met o.a. een interview met samensteller Dan Rosenberg en informatie uit de Rough Guide reisboeken.

SMITHSONIAN FOLKWAYS

Het nieuwste project van het gerenommeerde Smithsonian Folkways heeft de muziek van Centraal-Azië als onderwerp en is een co-productie met The Aga Khan Music Initiative. De serie zal uit 10 delen gaan bestaan. Ieder deel bestaat uit een cd en een dvd in een heel mooi vormgegeven doosje met een informatief boekwerkje. De dvd bevat een introductie van de serie, een film over het onderwerp van de cd, uitleg over het gebruikte instrumentarium en een kaart van Centraal Azië.

Tengir-too. Mountain Music Of Kyrgyzstan - Smithsonian Folkways cd+dvd: SFCD 40520
Het ensemble Tengir-Too weet een prachtige serene sfeer op te roepen die heel goed past bij de beelden van de bergen op de dvd. De verschillende mondharpen, snaar-, en strijkinstrumenten (o.a. komuz en kyl kiyak) en fluiten (o.a. choor) vlechten een prachtig tapijt waarop het voor de verschillende stemmen prettig vertoeven is, tot het weer tijd is voor de nomaden om verder te trekken.

Invisible Face Of The Beloved. Classical Music Of The Uzbeks - Smithsonian Folkways  cd+dvd: SFCD 40521
Temidden van de moskeeën en minaretten van Samarkand en Bhukara worden al generaties lang de mystieke op de soefi geïnspireerde verzen van Hafiz en andere klassieke dichters door zangers van lyrische melodieën voorzien. Deze vaak zeer geraffineerde muziek wordt Shashmaqam genoemd en wordt op deze cd prachtig uitgevoerd door de Academy Of Maqam.

Homayun Sakhi. The Art Of Afghan Rubab - Smithsonian Folkways cd + dvd: SFCD 40522
De Afghaanse rababspeler (ook wel rebab of rubab = langhalsluit) Homayun Sakhi oogst over de gehele wereld lof met zijn virtuoos spel. Hij is op deze cd te horen met tablaspeler Toryalai Hashimi in twee raga's (Raga Madhuvanti en Raga Yaman) en een folkmelodie uit het noorden van Afghanistan. Indrukwekkend mooi.

Zie ook www.musicwords.nl.