biscantorat

Noírin Ni Riain, Ierse monniken e.a. - Biscantorat; The Sound of the spirit from Glenstal Abbey - Humminird HBCD 38


De monniken van het Ierse  Glenstal Abbey hebben samen met zangeres Noírin Ni Riain al eerder mooie albums opgenomen. Nu is er Biscantorat; The Sound of the spirit from Glenstal Abbey. Bijzonder is dat eind 2003 tijdens de opnamen van de Gregoriaanse gezangen in het klooster in Murroe, Co Limmerick, een andere beroemde Ierse zangeres in haar zoektocht naar spiritualiteit voorbij kwam: Marie Bernadette O'Connor (beter bekend als Sinead O'Connor).

Deze cd is in een aantal opzichten bijzonder: op de dag van de opname voltooide Noírin haar doctorsscriptie over 'Theosany, the sound of God'. Deze opname door beide dames en de monniken met schitterende Gregoriaanse gezangen waren het logisch gevolg.

Verder zingen met de monniken mee de getalenteerde broers Eoin en Michaél O'Suilleabhain. De twee twintigers zijn zonen van de beroemde Ierse pianist/organist Michaél O'Suilleabhain en... Noírin Ni Riain.

De titel van het album Biscantorat is ontleend aan een oud gezegde: ‘to sing is to pray twice - qui cantat, bis orat'. Het album bevat 21 tracks. Er zijn vier korte gesproken teksten van John O'Donohue, spiritueel schrijver/filosoof en van broeder Mark Patrick Hederman, Bendictijn/filosoof. Maar verder hoor je hoofdzakelijk mooie zang. Stemmen alleen, of samen zingend, in harmonie. Je hoort songs in het Latijn, Iers en Engels.

Soms wordt de zang begeleid op kerkorgel, zoals het Ierse kerstlied The Darkest Midnight, prachtig solo gezongen door Sinead O'Conner enkel ondersteund door een drone op het orgel. Indrukwekkende uitvoeringen zijn er van bekende liederen uit de roomskatholieke liturgie als Kyrie Eleison en Gloria in Excelsis Deo.

Gregoriaanse zang is een wezenlijk onderdeel van het kloosterleven bij de Benedictijnen. Vijf keer per dag komen ze samen om te zingen. Over de hoge vocale kwaliteit waartoe dat leidt zijn ze bescheiden: ...Whose are these voices? They belong to no one in particular. We stand in a circle. We breathe a column of air moving upwards, formed by our singing. The song gives shape and colour to the pillar of sound. Each of us relinquishes ownership, unties the anchors from our hearts, opens the window and lets the songbird free...

Biscantorat is een sfeervol album geworden, met als extra een dvd. Daarop veel zang maar ook interviews met o.a. Noírin Ni Riain en abt Christopher Dillon.