vilde katshke - flign mit a nign
Vilde Katshke - Flign Mit A Nign - Music & Words MWCD 4054



In 1998 richtte Gottfrid van Eck (Mazzeltov) het klezmertrio Vilde Katshke op. De naam betekent 'wilde eend', omdat eenden overal naartoe vliegen en allerlei invloeden opdoen. De groep verzorgt vertelconcerten, waarbij de verhalen afgewisseld worden met muziek. De tweede cd van het ensemble heet Flign Mit A Nign (vliegen met een melodie).

Op dit album staan traditionele klezmerstukken, waarvan twee uit de verzameling van Moshe Beregovski, Braut Waltzer en Zay Gezunt. Maar het bevat ook composities uit Armenië, Griekenland, Bulgarije. Een nummer (Dybbuk Shers) komt van de hand van voormalig violiste van de Klezmatics, Alicia Svigals, en het titelnummer werd door Van Eck zelf geschreven. Hij speelt de blaasinstrumenten: (bas-)klarinet, birbyne (een Litouwse volksklarinet), sopraansax en tin whistle. Geleijn van der Ham speelt accordeon en Jiska ter Bals (ook Di Fidl-Kapelye) viool. Deze laatste is inmiddels vervangen door Natasja van Doesburg, die vanaf september mee zal spelen. Het trio wordt op Flign Mit A Nign bijgestaan door Pit Hermans op cimbaal.

De 14 nummers zijn allemaal instrumentalen, vaak opgebouwd uit meer delen, zoals Doina & Freylechs, een droevig Roemeens herderslied wordt hier gecombineerd met een vrolijke dans. Of Soumbeti & Katsivelikos, twee melodieën uit het vroegere Thracië, tegenwoordig een streek in het zuiden van Bulgarije, beide van accordeonist Thimios Gogidis. Een chassidische nigun en een traditionele klezmermelodie komen samen op Podo Basjolom Nafshi & Ghetto, twee Griekse dansen zijn te horen in Vochaitissa & Servikos.

Vrolijkheid en melancholie wisselen elkaar af, zoals gebruikelijk in dit genre, klezmer is immers muziek die gevoelens uitdrukt. Het instrumentarium, en daarmee ook het geluid, is vrij klassiek (klarinet, accordeon en viool), maar door te variëren met hier en daar sax, een fluitje, de birbyne of toevoeging van de cimbaal op enkele nummers krijgt Flign Mit A Nign een wat speelser uitstraling. De combinatie van verschillende stijlen binnen de nummers helpt hier bovendien nog een handje aan mee.

Zie ook: www.klezmertrio.nl.