Begin deze maand is in Finland Unta (‘droom') uitgekomen, het nieuwe album van het Finse vocale vrouwenkwartet Suden Aika. Een maand eerder verscheen het album al in Duitsland - waar de groep veel op tournee is - op het Bremner Laika Records-Label (www.laika-records.com).
Op Unta presenteren de Finse zangeressen Tellu Turkka, Liisa Matveinen, Katariina Airas en  Nora Vaura zowel traditionele teksten en melodieën als eigen composities en gedichten over de vier elementen vuur, water, aarde en lucht. In de minimale begeleiding hoor je het Finse nationale instrumenten de kantele, akoestische percussie en de Zweedse moraharp, een variant op de Zweedse sleutelviool nickelharpa.  

Suden Aika is geformeerd rond zangeres en componiste Tellu Turkka, die in het begin van de jaren `90 met haar indrukwekkende zangstijl furore maakte in de Fins-Zweedse etnoband Hedningarna. Suden Aika ontstond in 1996 als logisch gevolg op het solo-album van Tellu met als titel Suden Aika. Op die cd zongen met Tellu mee: Liisa Matveinen, Sanna Kurki-Suonio en Pia Rask. Dit kwartet trad twee jaar lang met elkaar op. In de herfst van 2002 besloten Liisa Matveinen en Tellu Turkka de groep nieuw leven in te blazen. Zangeres Katariina Airas werd geïnviteerd en een jaar later Nora Vaura. In 2004 verscheen hun debuutalbum Etsijä (‘de zoeker'). Mei vorig jaar stonden ze nog op het Finland Festival in Utrecht en Den Bosch.

Na indrukwekkende optredens tijdens de grote Duitse zomerfestivals in Rudolstadt (TFF), Neurenberg (Bardentreffen) en Duisburg (Traumzeitfestival) trekt het kwartet in november weer naar Duitsland (maar ook Zwitserland en Denemarken) om de nieuwe cd te promoten. Concerten voor Nederland staan nog niet in de planning.

De tourdata in november zijn:  
10. Nov. Kopenhagen (Islands Brygge, Festival)
12. Nov. Bern (Hochschule der Künste) 11.00
12. Nov. Karlsruhe (Tollhaus) 20.00
15. Nov. Waiblingen (Kulturhaus Schwanen)
16. Nov. Bad Hersfeld (Buchcafe)
17. Nov. Körle (Grüne Harfe) www.grueneharfe.de  

Luister eens naar fragmenten op www.sudenaika.com onder ‘Musiikkia'