willem vermandere - altijd iemands vader, altid iemands kind
Willem Vermandere - Altijd iemands vader, altijd iemands kind - Universal CD170 569-8

De Vlaamse zanger/muzikant Willem Vermandere heeft zes van de oorlogsliederen die hij in zijn veertigjarige carrière schreef opnieuw opgenomen. Samen met enkele ‘vertelsels' over de oorlog, die telkens smaakvol worden ingeleid en uitgeluid met zijn melancholieke  klarinetspel,  staan ze nu op het album Altijd iemands vader, altijd iemands kind.

Op de cd staan: In de Vlakte, Mijn Land, Omer (vertelling), Duizend soldaten, Captain Frith (vertelling), Duits kerkhof, La chapelle Sainte Anne (vertelling), Vladslo, Hotel du Commerce (vertelling)  en Mijne Jezus is ne jood.
Dit laatste lied is het meest recent. Vermandere zingt het 1 oktober in Brussel tijdens 01.10, het Festival voor Verdraagzaamheid (en tegen extremisme, racisme en zinloos geweld). Het festival is door Tom Barman van Deus bewust 1 week voor de verkiezingen in België geprogrammeerd. Het kent die dag ook edities in Gent, Antwerpen en Charleroi.

In het Vlaamse dagblad De Standaard zegt Vermandere over ,,Mijne jezus is ne jood'':  ,,Dat is een liedje van Julos Beaucarne, dat ik heel vrij vertaald heb. Het is een beetje kietelen, hee. (zingt) ,,Onze poetsvrouw komt uit Polen, onzen tuinman is nen Brit, onze kok komt recht uit Hongkong, uit Sinaai den babysit.'' Er zit veel zelfspot in. Ik heb het in opdracht gemaakt, voor een hommage aan Julos die volgend jaar plaatsvindt. Maar intussen zing ik het graag. Stevige song, met een kloeke bas erbij.''

Op verzoek van IJzerbedevaart Comitée heeft Vermandere dit album samengesteld. Hij heeft alle nummers opnieuw opgenomen om het klankbeeld gelijk te trekken. Het bekendste nummer, Duizend Soldaten, dat hij in '76 voor het eerst op de plaat zette (‘Met mijn simpel lied'),  heeft daarbij een iets hoger tempo meegekregen.

PS: Overigens staat Willem Vermandere komende weken herhaaldelijk op Nederlandse podia. Om te beginnen aanstaande zondag 24/9 tijdens de culturele seizoensopening Cult & Tumult in Veldhoven. Hij speelt dan om 15:30 uur in de Openbare Bibliotheek (www.obveldhoven.nl).  Verder: za 14/10 20 uur in het Bowumeester Theater Haaksbergen (www.theaterdebouwmeester.nl), wo 18/10 20 uur in CC Jan van Besouw Goirle (www.janvanbesouw.nl) en di 24/10 14 uur Agnietenhof Tiel (www.agnietenhof.nl).

Zie ook www.willem-vermandere.be.