larkin grimm - the last tree
Larkin Grimm - The Last Tree - www.secreteye.org

Van de Amerikaanse zangeres/muzikante Larkin Grimm is het tweede album verschenen op secreteye.org. The Last Tree voert van sjamanistische muziek tot weirde rootsy folksongs. Ze stelt de komende dagen haar nieuwe album in Nederland en België voor: Zelf omschrijft ze haar muziek als hysterical noise poetry, psychedelic blues, ecstatic prayer music en acoustic black metal. Recensenten hanteren nogal eens labels als freefolk, freakfolk, of psychedelische folk.

Haar repertoire gaat van hemelse kampvuurliedjes tot helse piek-knars muziek. Ze bezingt zowel de schoonheid als de gevaren van de natuur. Het belangrijkste wapen van Larkin Grimm is haar krachtige indringende stem, met ongekende mogelijkheden. Op cd vaak meermaals over elkaar heen gedubd. Waar op Harpoon (zie onze recensie) Grimms stemacrobatiek nog wel eens uitloopt op vocaal exhibitionisme gaat ze op The Last Tree iets minder ver, ook met de overdubs.

Live begeleidt Grimm zichzelf op akoestische gitaar en dulcimer. Ook op cd zijn dat de belangrijkste instrumenten. Maar meer nog dan op Harpoon spelen nu andere instrumenten als viool en mandoline (door echtgenoot John) een voorname rol. Bovendien hoor je tal van percussieve geluidjes en belletjes, een enkele keer boventoonzang, een kinderstemmetje, een blaffende hond en zelfs een ziedende storm.

Larkin Grimm speelde in de psycho-rock formatie Dirty Projectors. Geboren in een commune groeide ze op in een familie van zangers en fiddlers in de uitlopers van de Apalachen. Dat hippie-achtige combineert ze met een hang naar avantgardistische muziek. Maar in het algemeen klinkt The Last Tree toegankelijker dan Harpoon. Er staan zelfs liedjes op met een duidelijke kop en staart, zoals de titelsong (hier  te beluisteren) en Rocky Top dat met aards banjogetokkel overduidelijk refereert aan Amerikaanse folk.

Begin dit jaar gaf Larkin Grimm ‘een mooi en rustgevend concert' in Gent, aldus recensente Geertje Cools op www.kindamuzik.net. Hier nog een passage uit haar verslag: ... Haar stem is intrigerend en betoverend, haar nummers bieden een blik in haar hart en ziel. Maar het knapste is nog het feit dat haar optreden niet versterkt is, wat zorgt voor een zeer intieme sfeer. (...) De muziek is indrukwekkend door de eenvoud. Haar prachtige stem (...) voegt eigenlijk de melodie en het ritme toe aan de nummers. De nuances in de zang komen overeen met de emoties die aan bod komen in de teksten. (..) De beste uitvoeringen neigen bijna naar pure bluegrass...

Concerten Larkin Grimm:
Vrijdag 13 okt (aanvankelijk gepland op 12/10) in Goliath, Dendermonde (naast historisch stadhuis op de Grote markt).
Zaterdag 14 okt Café Libertijn, Kleine Hagen 6, 7151BR Eibergen, Tel. 0545 - 471983.
Zondag 15 okt Paradiso Amsterdam 16 uur. Zaal open 15 uur. Voorprogramma vanaf 15.30 uur:  Rob Klerkx (vocals, acoustische gitaar) en Jelle Paulusma (elektrische gitaar).
Maandag 16 okt Radio-opnamen voor het VPRO  747 AM - programma Dwars.
Dinsdag 17 okt Sappho, Vijzelstraat 103, Amsterdam.

Zie ook www.larkingrimm.com en www.secreteye.org.