Gerry O'Connor - Journeyman - Lughnasa Music LUGCD962, www.gerryoconnor.net

Onlangs werd bekend dat de Ierse violist Gerry O'Connor voor de rest van het jaar de plaats van Kieran Fahy in de groep Shantalla zal innemen. Het Blue Dew-festival in Zwolle zal volgende week zondag 5 juni de première van deze nieuwe combinatie beleven.

Met Gerry O'Connor heeft Shantalla niet de eerste de beste in huis gehaald. De viool is al minstens vier generaties het instrument van de O'Connor-familie uit Dundalk, county Louth, Ireland. Onder bezielende leiding van moeder Rose O'Connor kreeg Gerry de traditionele Ierse muziek thuis met de paplepel ingegoten.

Met Mairtin O'Connor en Len Graham toerde hij in de tachtiger jaren in de groep Skylark, terwijl hij samen met zijn vrouw Eithne Ní Uallachám in de jaren negentig La Lúgh oprichtte. Met deze groep stond hij eenmaal op een Nederlands podium: het derde Folkfestival Zwolle in 1996. Brighid's Kiss, het derde album van La Lúgh werd dat jaar in Ierland verkozen tot 'album van het jaar'. Met het tragische overlijden van zangeres/fluitiste Eithne Ní Uallachám kwam deze groep helaas aan een voortijdig einde.

gerry o'connor - journeyman

Jarenlang was het stil rond Gerry O'Connor op het platenfront, maar onlangs verscheen het album Journeyman, het eerste teken van leven op platengebied sinds Bridgid's Kiss. Op dit solo-album bewijst O'Connor wederom dat hij als violist onbetwist tot de top van Ierland behoort. Op vlekkeloze wijze werkt hij zich door een onwaarschijnlijk groot aantal Ierse tunes die nog niet allemaal zijn plat gespeeld door de talloze bands die Ierland rijk is. Hij vist uit een schier onuitputtelijke vijver een zeer gevarieerd aantal sprankelende tunes met vermakelijke titels als The day the ass ran away en Tickle her leg with the barley straw. Opvallend is het feit dat een groot deel van het repertoire uit de erfenis van de grote speelmannen uit de twintigste eeuw afkomstig is. Op deze wijze weet hij de traditionele muziek uit zijn streek in leven te houden en, sterker nog, van een nieuwe impuls te voorzien.

Gerry O'Connor heeft een gracieuze manier van spelen, rechttoe rechtaan waar nodig, vol rondingen en versierinkjes waar mogelijk. De begeleiding op het album, gevormd door muzikanten die deels ook al op de La Lúgh-albums te horen waren, is ingetogen en volledig in dienst van de viool. Her en der worden er extra accenten gelegd door de piano, bespeeld door zoon Dónal O'Connor (ook bekend van de groep At First Light en als prille muzikant al lid van La Lúgh op het Zwolse Folkfestival van 1996). Samen zijn ze verantwoordelijk voor de productie van het album dat een helder en natuurlijk geluid heeft meegekregen. Een ode aan de Ierse viool en de traditionele Ierse dansmuziek!

Assie Aukes - waardering: 8