the infamous stringdusters - fork in the road
The infamous stringdusters - Fork in the road - Sugar Hill records

Alison Krauss & Union Station zijn onmiskenbaar van invloed geweest op dit gezelschap.
Dat is al bij het openingsnummer No More to Leave Behind duidelijk.
De band komt uit Nashville Tennessee en is samengesteld uit jonge muzikanten die al wel in diverse country en bluegrass bands gespeeld hebben. De dobro speler Andy Hall heeft zelfs met iconen als Earl scruggs, Dolly Parton en Charlie Daniels gewerkt.We hebben hier te maken met een aantal virtuoze musici die duidelijk op elkaar ingespeeld zijn.
De band speelt eigen nummers, maar ook nummers van anderen. Een instrumentaaltje op zijn tijd komt er ook bij, waarbij 40 West sterk aan Union Station en met name Jerry Douglas doet denken.

Er wordt ook buiten het bluegraas idioom gemusiceerd, zoals in 3x5 dat een beetje naar jammuziek neigt en Benny Galloway's Poor Boy's Delight dat een prachtige ierse ballade zou kunnen zijn die zich alleen door de tekst verraadt als zijnde Amerikaans. Virginia noch North Carolina zijn in Ierland te vinden.

Een album dus met goed gebrachte afwisselende muziek, voornamelijk in bluegrass stijl.
Voor een debuutalbum zeker sterk, al verslapt mijn aandacht op het einde wel. Een heel album de spanningsboog hoog houden lukt nog niet helemaal. Na Poor Boy's Delight is het niet slecht maar wordt het wel wat voorspelbaar en herhalen ze zich een beetje, al blijft de virtuositeit.

Maar er is duidelijk een nieuwe rijzende ster aan het moderne bluegrass firmament. Ik ben ook zeer benieuwd naar de band live.

Patrick Adriaans - waardering  8,5

Zie ook: www.thestringdusters.com.