MEI
- FESTIVALS 2002 JUNI - JULI - AUG - SEPT.etc - Festivalnieuws

*******************************************************************
A Celtic Night in Caprera met Ierse toppers

Vr 31 mei en Za 1 juni - A Celtic Night in Caprera - Bloemendaal
Op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni vindt in Bloemendaal een uniek tweedaags evenement plaats met grote namen uit de hedendaagse Ierse muziek, onder de naam Celtic Nights in Caprera. De Ierse klanken zijn in een sfeervolle omgeving te horen: het openluchttheater van Bloemendaal, genaamd Theater Caprera.
Toegangskaarten voor dit tweedaags evenement zijn verkrijgbaar : maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 en zaterdag 10.00-15.00 uur via tel. 023-5121212. PASSE-PARTOUT voor 2 dagen 42,50 euro CJP/PAS65 38,50 euro. Toegang per avond 25,- euro CJP/Pas65 2,30 euro korting.
Het programma van vrijdag 30 mei vindt u in de festivalagenda van MEI.

Het programma za 1 juni 2002 – vanaf 20.15 uur:

LIAM O'FLYNN & THE PIPER'S CALL BAND (IERLAND)
Liam O'Flynn (medeoprichter van de legendarische groep Planxty) bespeelt de uillean pipes. Hij is voortdurend op zoek naar het avontuur in de muziek. Dat dit op het moment minder voordelig uitpakt door een te gladde commerciële aanpak (zie concerten) is jammer. O'Flynn werkte samen met Kate Bush, Emmylou Harris, Enya, Mark Knopfler en het Iers Kamer Orkest. Hij trad meerdere malen op in de Royal Albert Hall in Londen. Hij komt met dezelfde begeleiders als tijdens zijn toernee in maart: gitarist / producer Arty McGlynn, keyboardspeler Rod Mc Vey en percussionist Liam Bradley.


Image

MAIRE BRENNAN EN BAND (IERLAND)
Maire Brennan, bekend als zangeres van Clannad, heeft ook een solocarrière. Ze bracht diverse solo cd's uit, zoals ‘Perfect Time’ en haar meest recente cd 'Whisper to the Wild Water'. In de prachtige, weelderige songs stroomt Brennan's stem van het couplet naar het refrein en weer terug, alsof het water is. Ze zingt zowel in het Keltisch als in het Engels en wordt begeleid door elektrische gitaren, keyboard en drums maar ook door viool, harp (Brennan zelf) en uilleann pipes. Maire Brennan is geboren en getogen in Donegal, het noordwesten van Ierland, waar ze Clannad oprichtte met twee van haar broers en twee ooms. Clannad verkocht meer dan 15 miljoen albums over de hele wereld. Behalve songs van haar solo cd’s staan er uiteraard ook een aantal Clannad songs op het repertoire.

*******************************************************************
Folkvillage in Zwolle

Zo 2 juni - Folkfestival Folkvillage, Broerenkerkplein, Zwolle
Een kleinschalig folkfestival sluit op zondag 2 juni tussen 12 en 19 uur de Boekenmarkt in Zwolle af.
Vier bands hebben al toegezegd op te treden: Brak, Colcannon, Blue Dew en Cinnamon. Uit Kampen komen de folkband TransAtlantic en Ierse dansers. Daarnaast zijn er stands met onder andere cd's, reisinformatie, instrumentenbouwers, folkartikelen, etcetera.
Zwolle kent al jarenlang het grote folkfestival in Odeon, dat overigens dit keer niet in november wordt gehouden maar drie maanden later, februari 2003.
De plannen voor het juni-festival komen uit de koker van stichting Blue Dew.

Stichting Blue Dew is een initiatief van de Zwolse folkband Blue Dew, die in Zwolle een levendige folktraditie wil vestigen.

*******************************************************************
Blues in Nijmegen
Zo 9 juni - Bluesfestival, Goffertpark, Nijmegen
In het Goffertpark in Nijmegen vindt op zondag 9 juni een bluesfestival plaats. In totaal zullen vanaf 14.00 uur zes bands en artiesten optreden: Julian Sas, Backstreet Men & Pennyleen, Shuffle Kings, Bone Lazy, Blues Clinic en The Double Shots. De entree bedraagt 10 euro in de voorverkoop en twee euro meer aan de dagkassa.
*******************************************************************
Mundial slotweekeinde: Van Lynn Miles tot Alpha Blondie

Za 15 juni en Zo 16 juni - Mundial(slotweekeinde) , Leipark, Tilburg site
Festival Mundial bestaat 15 jaar. Het slotweekend van Festival Mundial in het Tilburgde Leijpark vindt dit jaar plaats op 15 en 16 juni met ruim 80 optredens van bekende wereldmuzikanten, onbekend lokaal talent en populaire topartiesten. Podia, dorpen, pleinen en markten vormen een ontmoetingsplaats voor uiteenlopende culturen, opmerkelijke artiesten en een groot aantal mondiale instanties.
Def Rhymz, El Hadj Nâ Diaye (Senegal), Lynn Miles, Beef en Birgit zijn zaterdag 15 juni de grote namen. Def Rhymz was bij ruim 1400 scholieren de favoriet om op te treden. Mundial deed hiervoor navraag bij leerlingen van zeven scholen voor voortgezet onderwijs.

programma 15 juni
Met de kruising van wereldmuziek en popmuziek staat zaterdag voor een groot deel in het teken van jongeren. De volgende artiesten zijn te vinden op diverse podia: de soulvolle volkspoëet El Hadj N"Diaye (Senegal), Def Rhymz (NL), de alternatieve countryrockzangeres Lynn Miles (Canada), Beef (NL), Birgit (NL), Zannaziki (Kenia), Sin Palabras (Cuba) met een electro, Afro-Cubaanse sound, BOO (Zuid-Afrika), Studio Pagol (India/ Marokko), La Rouge (Suriname/ NL), de ‘nu soul’ groep Tasha’s World (NL), Supergroover (NL), Mad Bomberz (NL), Redrum (NL), het kleurige gezelschap Krang & Special guests (divers), winnaar van de ROC Wereldtalentendag Why George? (Aruba/ Curaçao), Super styling Sound & Blakarosoe (Suriname), IM (NL), Brainpower, de Burundi Drummers, en After Forever.

Nieuw is het World Experience podium van de landelijke ontwikkelingsorganisatie ICCO. Dit overdekte podium is gericht op jongeren en biedt plaats aan kunsten als theater, dichtkunst, stand-up-comedy, dj’s/ vj’s en dance. Lokale, nationale en internationale muzikanten ontmoeten elkaar op deze plek. MOMO (UK/ Marokko) is met een mix van traditionele Marokkaanse percussie en moderne dance één van de noemenswaardige acts op dit podium.

programma 16 juni
Op de slotdag op zondag 16 juni staan o.a. op de podia:
De Cubaanse nachtegaal Sierra Maestra (Cuba), Slagerij Van Kampen, Habib Koite & Bamada (Mali), Issa Bagayogo (Mali), Sena & the next destination (NL), Adewale Ayuba (Nigeria), Ghalia Benali & Timnaa (Tunesië/ België) met een exotisch ratjetoe, Together (Nederlandse Antillen), Ramesh Shotham & Madras Special (India), de betoverende Minyeshu & Chewata & guests (Ethiopië), Ammo (Sierra Leone/ Guinee), de funky hip hop jazz formatie Relax (NL) Rootless (Eritrea/ Turkije), Ja-quar (Suriname, Indonesië, Molukken, NL), Fontys Big Band (NL) en Drummers of Burundi (Burundi). Als grote afsluiter komt de Afrikaanse reggaesensatie Alpha Blondie

Mundial on Tour
Een belangrijk onderdeel van Festival Mundial is Mundial on Tour.
Voor dit initiatief komt een reeks muzikale, artistieke collectieven uit alle hoeken van de wereld naar Nederland om langs diverse podia te toeren. De artiesten maken voor het eerst kennis met een westers publiek, genereren inkomsten en krijgen de gelegenheid om contacten te leggen met andere muzikanten. Zowel op de zaterdag als zondag van het Slotweekend zijn de artiesten te bewonderen.
De volgende ‘Mundial on Tour’ groepen zijn in samenwerking met het Ministerie van Buitenlandse Zaken/ Ontwikkelingssamenwerking uitgenodigd om naar Nederland te komen: ‘Kayda Cultural Troupe’ uit Oeganda, het dynamische danscollectief ‘Noyam’ uit Ghana, de Indonesische kindergroep ‘Anak Wayang Indonesia’, het muzikantencollectief ‘Bamako Experience’ en de rappende ‘Magic Black Men’ beide uit Mali.
Andere Mundial on Tour groepen zijn: de Boliviaanse kindertheatergroep ‘El Trono’ wiens komst mogelijk is gemaakt door sponsor Mensen in Nood, de fanatieke trommelaars van Drummers of Burundi, de Keniaanse acrobaten van ‘Black Jambo’ en hun leerlingen ‘Imani Girls’, afkomstig uit het weeshuis Imani in Nairobi.

Al 15 jaar lang staan muziek, informatie en entertainment centraal in dit bijna drie weken durende festijn in Tilburg en omstreken. Festival Mundial is duidelijk meer dan sec vertier. De organisatie van het evenement maakt zich hard voor ‘de bevordering van het wederzijdse begrip, respect en waardering voor andere culturen hier en in den vreemde’.

Bovendien is Festival Mundial hét platform voor organisaties die actief zijn op het gebied van internationale samenwerking, duurzame ontwikkeling, vrede en veiligheid, de multiculturele samenleving, mensenrechten en eerlijke handel. Al deze organisaties profileren zich tijdens Festival Mundial en geven daarmee extra smoel aan deze jaarlijkse happening.

Feestelijke editie
Deze 15de editie van Festival Mundial krijgt een extra feestelijk tintje. De officiële opening vindt plaats op 31 mei in de schouwburg van Tilburg. Een nieuw gezicht binnen de activiteiten van Festival Mundial is Via del Mondo Kinderstem. Op 1 en 2 juni staat de binnenstad van Tilburg in het teken van dit nieuwe en groots opgezette internationale straattheaterfestival. In de hierop volgende weken vinden in Tilburg en omstreken uiteenlopende activiteiten plaats in het kader van Festival Mundial 2002.

Entree
Tijdens het slotweekeinde bedraagt de entree 7 euro per dag. Kinderen tot twaalf jaar hebben gratis toegang.
Vanaf 12.00 is het Leijpark open voor publiek. Voor meer informatie over de verschillende onderdelen: www.festivalmundial.nl.

Tumult over verhoging toegangsprijs
Mundial heeft de toegangsprijs verdubbeld. De entree op een van de twee slotdagen
in het Leijpark in Tilburg bedraagt dit jaar 7 euro voor iedereen boven de 12 jaar. Vorig jaar betaalden bezoekers nog f. 7,50 per dag, in 2000 was dat f. 5. Daarvoor gratis.
Reden: Hogere kosten, hogere eisen van publiek en geldschieters.
Over kostenverhoging gesproken. Youssou N'Dour kostte de eerste keer op Mundial 19.000 gulden, drie jaar later al 55.000 gulden. De topartiest met wie Mundial voor dit jaar nog onderhandelt, vraagt zo'n 35.000 dollar.
Hoewel in vergelijking met andere evenementen het bedrag nog altijd bescheiden is, ontstond er in Tilburg consternatie toen de prijsverhoging bekend werd. Het festival is jarenlang gratis toegankelijk geweest, vandaar de opwinding. Maar voor een vergelijkbaar programma betaal je bij een ander festival minimaal het vijfvoudige.
Ook de politiek in Tilburg roert zich. De gemeente subsidieert namelijk voor 70.000 euro.
Op een totale begroting is dat een schijntje, maar toch. De kritiek komt erop neer dat de doelstelling van Mundial in gevaar komt: op een laagdrempelige manier zoveel mogelijk mensen laten kennismaken met andere culturen.

*******************************************************************
Image
Simon Mimoun, de violist, zanger van Debout Sur Le Zinc
Spijkpop met o.a. Debout Sur Le Zinc en The Real Ones

Zo 16 juni- Spijkpop, Spijkenisse
De Franse formatie Debout Sur Le Zinc treedt op tijdens het Spijkpopfestival dat zondag 16 juni in park Waterland in Spijkenisse wordt gehouden.
Sinds 2001 valt Spijkpop samen met het Full Colour Festival, waarop niet-westerse muziek centraal staat. De toegang tot dit gecombineerde muziekspektakel, dat meerdere podia telt, is gratis.
Naast Debout Sur Le Zinc staat er nog een opvallende folkgroep op het programma: The Real Ones uit Noorwegen. Zowel DSLZ als The Real Ones stonden begin dit jaar op het International Folk Festival in Tilburg.
Debout was volgens het Eindhovens Dagblad een echte ontdekking: "Een Parijse mélange van trieste chansons, nostalgische zigeunerklanken, juichende klezmer en rock. Het werd een feest van nuance, perfectie en bovenal prachtige zang en ongeëvenaard gevoel voor theater".
The Real Ones zorgden voor een straffe portie folkrock. Aanvankelijk leek het op een populair jongsbandje maar naarmate het concert vorderde sloop er steeds meer Scandinavische folk in het repertoire. Spijkpop speelt zich af op drie podia. Het programma vermeldt ook Kirsten, de zangeres-liedjesschijfster die dit jaar doorgebroken is met stevige folkachtige songs.
Andere namen: Racoon, Johan, Candy Dulfer, Boo! (Zuid Afrika).
Spijkpop biedt ook muziek- en dansgroepen uit Suriname, Antillen, Indonesië, Filippijnen, Marokko en Turkije.
Info: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of (0181) 696910

*******************************************************************
Do 20 t/m zo 23 juni - Int. Gipsy Fest., Wapenplein en Koninklijke Stallingen, Oostende

*******************************************************************
Vr 21 - zo 30 juni - AMSTERDAM ROOTS FESTIVAL Anna John, Lijnbaansgracht 234A, 1017 PH Amsterdam, Tel: 0 20 531 81 81. Fax 020 531 81 98. Site

*******************************************************************
De langste dag: sessies, workshops, open podium

Za 22 juni - De langste dag, Fort Wierickerschans, Bodegraven
De Langste Dag is een muzikaal festijn dat op 22juni tussen 04.00 uur 's ochtends
en 23.00 uur 's avonds plaats biedt aan sessies, workshops, kinderactiviteiten
en een open podium.
En dat alles in de fraaie entourage van de Wierickerschans nabij Bodegraven. Het monument Wierickerschans is een uniek 17e eeuws fort in de originele staat, gelegen in het Groene Hart van Holland.
Sessies
Tijdens het festijn komen volksmuzikanten van heinde en verre naar deze prachtige
plek om elkaar te ontmoeten en samen te spelen. Van Klezmer tot Iers, van draailier tot banjo. Vroege vogels hebben de mogelijkheid al op vrijdagavond te komen.
Bij het krieken van de dag beginnen ze te spelen. Neem eerst wel even contact op i.v.m. slaapplaatsen. 's Avonds kunnen sessiedeelnemers gebruik maken van het podium.
Workshops
Van 10.00 uur tot 14.00 uur vinden er zes verschillende workshops plaats. In de gebouwen aan de Oostzijde van de Wierickerschans komen drie verschillende Oost-Europese Joodse workshops. Een instrumentale klezmerworkshop, gegeven door Sake Kuipers, een Jiddische zangworkshop, door Helga Kruse en een Jiddische dansworkshop begeleidt door Annette van der Steen. 's Morgens wordt er afzonderlijk van elkaar gewerkt, maar na de middagpauze komen de workshops bij elkaar en ontstaat er één groot geheel van zang, dans en muziek. Hetzelfde vindt plaats aan de Westzijde van de schans waar drie workshops met Keltische invloeden voor zang, dans en muziek worden gegeven. De instrumentale workshop wordt gegeven door Jenny van Diggelen. Een Bretonse zangworkshop, inclusief de bijbehorende dansen geeft Ineke Janssen Steenberg. Verder is er een workshop Ierse dans door Ingrid Sanders.
Open podium
Van 15.00 uur tot 19.00 uur is het Open Podium. Voor jong en oud, groen en rijp, van accordeon tot zampogna, van berendans tot bourrée. Alles mag, als er maar muziek in of bij zit (live en zonder versterking). De organisatie ziet dit ruim. Een ritmische gedicht, jongleren onder muzikale begeleiding, ook dat mag en kan allemaal. Deelname aan het Open Podium is gratis. Tijdens het Open Podium zullen ook de workshops en de kinderactiviteiten zich presenteren.
Kinderen
Kinderen kunnen vrijblijvend deelnemen aan diverse activiteiten. Zingen, dansen, muziekinstrumenten maken én bespelen enz. Eén en ander zal plaatsvinden op allerlei leuke (en spannende) plekjes op het terrein, vanaf 10.00 uur tot 15.00 uur. Geschikt voor kinderen vanaf 5 jaar, echter niet bedoeld als kinderopvang. Gratis deelname. De kinderen die dat leuk vinden mogen als groep op het Open Podium optreden.
Entree
Entree: Kinderen t/m 4 jaar: gratis; 5 t/m 14 jaar : 1 Euro; vanaf 15 jaar: 2 Euro; De entree is voor deelnemers aan de sessies en het open podium gratis; Deelnemers aan de workshops (van te voren opgegeven) betalen 7 Euro.
Info: http://www.delangstedag.nl

*******************************************************************

Do 27 juni - Zo 30 juni - Roskilde Festival, Festivalterrein, Roskilde Denemarken

*******************************************************************


Image

McGnarly'Rant uit het Canadese Vancouver belooft high energie, Celtic, ska, punk en reggae. De band bestaat uit: Seamus McGnarley: bass, acoustic en electric guitars, en vocals - Sally McGnarley: fiddle, whistles en accordion - Folkface McGnarley: bass, electric en acoustic guitars, mandolin - Paddy McGnarley: mandolin, bazouki, acoustic en electric guitars - Tipsy McGnarley: lead vocals - Farley McGnarley: drums De Ronde Mannen hebben 't affiche weer rond

Vr 28-zo 30 juni - Na Fir Bolg Festival in tent langs verkeersweg Malle-Lille-Herentals te Vorselaar (B). http://www.festival-new.yucom.be
Het affiche van het folkfestival Na Fir Bolg is rond. Dit festival van "De Ronde Mannen" wordt gehouden van vrijdag 28 juni tot en met zondag 30 juni in Vorselaar, iets boven Herentals. Het festival heeft een gratis camping en parkeergelegenheid, bovendien is het voor kinderen tot 12 jaar gratis en is er doorlopend rand- en kinderanimatie.

DAG 1: VRIJDAG 28 JUNI (VANAF 20u)
* SATCHA RUNA * SINGLE MALT * SCHRALEN TJIP & DE MUSSENSCHRIK * GUY SWINNEN (ex-Scabs) met Jan Hautekiet: "HARD TIMES REVISITED"

DAG 2: ZATERDAG 29 JUNI (vanaf 13u30)
* PAREL DER KEMPEN * DAITHI RUA (IRL) * TRIO VIOOL * GOZE * THOMAS LYNCH (IRL) * CELTISH (UK/IRL) * Mc GNARLEY' RANT (CANADA)

DAG 3: ZONDAG 30 JUNI (vanaf 13u30) * CHEE * HARMONIE VORSELAAR * VERA COOMANS/TOM THEUNS * ET ENCORE * WIGBERT & FRIENDS * BRAM VERMEULEN (the best of)

PRIJS TICKETS
Vrijdag: 4 euro (in de voorverkoop 4 euro)
Zaterdag: 15 euro (in de voorverkoop 10 euro)
Zondag: 15 euro (in de voorverkoop 10 euro)
Weekendticket: 25 euro (in de voorverkoop 20 euro) Voorverkoop in alle Delta Lloyd-kantoren en via overschrijving op rek.nr. 646-1399470-65 (voorverkoop via overschrijving t..e.m. 25 juni 2001)

ROUTEBESCHRIJVING
Het festival wordt georganiseerd in Vorselaar, op de weg tussen Herentals en Lille. Zowel E313 als E34 (afrit ) leiden naar het festival. NMBS: +0032-(0)14/41.38.01. (Station Herentals) DE LIJN: +0032-(0)14/47.14.90. (Halte Sassenhout-Vorselaar)
Meer info op http://get.to/folkfestival
FESTI-MAIL: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
FESTI-FOON 014/50 03 63