In oktober 2023 gaat een nieuw initiatief vol americana en folk van start in De Schalm in Veldhoven. Bij Rootsclub@deSchalm zijn er elke vierde donderdag van de maand optredens van achtereenvolgens: Ordinary Elephant, Rob Lutes & Rob MacDonald, Bai Kamara Jr, NinaLynn, Gregory Page, Laura Cortese, Diyet & The Love Soldiers en Mercy John.

Singer/songwriter Stéphanie Struijk, voorheen bekend als Stevie Ann, sluit op zaterdag 13 mei het seizoen af voor Roots aan de Zaan in De Pasveerzaal van muziekschool FluXus te Zaandam.

De organisatie van de huisconcertreeks Folk At Home in Tilburg heeft de voorlopige programmering van seizoen '23/'24 bekend gemaakt. Er zijn optredens van Babes in the Grass, Gerry Colvin Band, Bert Louissen en Winter/Wilson.

Op zondag 14 mei presenteert Zinder haar nieuwe liedprogramma Restyled (met oudnederlands repertoire in een nieuw jasje) in Poppodium Phoenix in Breda.

Op zaterdag 6 mei staat Pete Morton op het podium van GetU Concerts in de Sint Jacobskapel te Nijmegen (voorheen Cozy Concerts).

Op zondag 14 mei spelen Arthur Deighton & Paul van Vlodrop folk, roots en americana bij Roots Unlimited in D'n Hiemel in Maastricht.

Op zaterdag 22 april speelt Andy Irvine solo bij Roots aan de Zaan in Zaandam, op zondag 23 april is hij met Rens van der Zalm te gast bij GUO in Oisterwijk.

Van 18 t/m 25 april zijn Dean Owens & The Sinners op tour in Nederland. Ze doen achtereenvolgens Bergen op Zoom, Berghem, Hoorn, Koudekerk a/d Rijn, Venlo + Nijmegen, Oldenzaal, Eindhoven en Hoogezand aan.

Op donderdag 30 maart begint singer-songwriter Ags Connolly zijn tour door Nederland. Hij doet vanaf dan t/m 9 april Utrecht, Eindhoven, Doetinchem, Obdam, Spijkerboor en Rotterdam aan.

Op zaterdag 25 maart wordt het materiaal van de legendarische band Flairck nog een laatste maal ten gehore gebracht door Motyk, bij Roots aan de Zaan in de Pasveerzaal van muziekschool FluXus te Zaandam.

Op vrijdag 17 maart zal er op vele plekken in Nederland Ierse muziek klinken. In Oss maken ze er een Celtic Night van met Rapalje, Croí en de Blue Grass Boogiemen. Daarnaast is er het grote festival in Den Haag met o.a. Sharon Shannon en in Geijsteren is het optreden van 3G en De Achterbendt in De Kei uitverkocht. Maar ook vele lokale Ierse pubs en andere podia zullen Ierse bands in huis hebben. Het concert van d'Irish Folk bij Folkclub Twente is afgelast vanwege ziekte.

Van 10 t/m 19 maart is de Schotse singer-songwriter Malcolm MacWatt in Nederland. Hij doet achtereenvolgens Utrecht (10-3), Spijkerboor (11-3), Lippenhuizen (12-3), Eindhoven (15-3), Lambertschaag (18-3) en Rotterdam (19-3) aan.

Op vrijdag 24 maart is folkzangeres Sophie Janna te gast bij Trouble Tree Folk Concerts in Koudekerk a/d Rijn.

Van 16 t/m 19 maart is singer-songwriter Liz Jones op tour in Nederland. Zij doet achtereenvolgens Voorschoten, Rotterdam, Lisse en Niehove aan.

Van 21 t/m 25 februari is folkzanger Seth Lakeman op tour in Nederland en België, hij doet achtereenvolgens Amsterdam, Hengelo, Utrecht, Eindhoven en Belsele (B) aan.

Julian Taylor heeft zijn nieuwe single It's Not Enough (Sunset Version) uitgebracht. Deze maand is de Americana/folk singer-songwriter voor het eerst live op het podium zien in Nederland en België: 18-2 in Amen, 19-2 in Utrecht en 20-2 in Brussel.

Op zondagmiddag 26 februari is Arno Adams te gast in de Cultuurboerderij in Westelbeers.

Op zondag 12 februari is het Quintet Niki Jacobs te gast bij GUO-concerten in Oisterwijk met het programma The Ballad of Mauthausen (een Jiddische versie van het werk van Mikis Theodorakis). 

Op zaterdag 18 februari is Cara Dillon te gast bij Roots aan de Zaan in Zaandam. Dit is haar enige optreden in Nederland.

Op vrijdag 24 februari is het Guy Verlinde Duo te gast bij Trouble Tree Folk Concerts (TTFC) in VTC de Ridderhof in Koudekerk a/d Rijn. Dit optreden is afgelast i.v.m.ziekte en wordt uitgesteld naar 2024.