FESTIVALS 2002 MEI - JUNI - JULI - AUG - SEPT.etc - Festivalnieuws

*******************************************************************


Image

Image

Todd Sharpville en Michael Burks

Moulin Blues programmeert breder dan ooit

Vr 3 en Za 4 mei - Moulin Blues, Ospel. Moulin Blues, het bluesfestival dat vrijdag 3 en zaterdag 4 mei in Ospel wordt gehouden, programmeert breder dan ooit. Die lijn is een aantal jaren geleden al ingezet, maar nu kun je over een echt breed geprogrammeerd festival spreken, met niet alleen blues, maar ook rockabilly, country, soul en rock. . Natuurlijk blijft de hoofdmoot blues maar bijvoorbeeld de afsluiter op zaterdag is de rockabilly feestband Southern Culture On The Skids, die ook nog linkt met country en rhythm & blues.

Enkele grote namen:
Todd Sharpville
met ex-Rolling Stone Mick Taylor op gitaar,
The Seatsniffers, The Nighthawks met Jimmy Thackery
(afsluiter op vrijdag) en de zwarte artiesten Bernard Allison (zoon van Luther Allison), Otis Taylor en Mighty Sam McClain (soulblues).
Vrijwel alle grote bluesnamen spelen in de grote tent, terwijl de kleinere tent is gereserveerd voor de andere muziekstromingen.

Gospel
Naast alle Blues & Roots is er dit jaar voor de eerste keer in de geschiedenis van Moulin Blues een gospel-act in de kerk nabij het festival terrein. Er zijn 2 voorstellingen op 4 mei, en wel om 15:30 uur en 18:30 uur. Alleen festivalgangers hebben toegang tot deze nieuwe "Gospel Live Experience". Voor meer info en verplichte reserveringen kunt u terecht bij de infostand op het festivalterrein. Kaarten kosten in de voorverkoop, die net van start is gegaan, 25 euro (vrijdag) en 30 euro (zaterdag). Ook zijn kaarten te bestellen via internet: www.moulin.blues.nl.

PROGRAMMA VRIJDAG
Moulin Blues café:
19.00-20.00 Ivar (nl) 20.30-21.30 Harmony Tw Townes (nl) 22.00-23.15 Kevin Montgomery and the Road Trippers feat. Al Perkins (USA) 23.45-01.00 Jasper Stone
Hoofdpodium:
18:30 - 19:30 Doo The Doo (FR) 20:00 - 21:00 Todd Sharpville & Mick Taylor (GB) 21:30 - 23:00 Michael Burks (USA) 23:30 - 01:00 The Nighthawks feat. Jimmy Thackery (USA)

PROGRAMMA ZATERDAG
Moulin Blue Café:
12:30 - 13:30 Michael de Jong (NL) 14:00 - 15:00 Marvellous Pig Noise (FR) 15:30 - 16:30 Doug MacLeod (USA) 17:00 - 18:00 Otis Taylor (USA) 19:00 - 20:00 Teddy Morgan & The Pistolas (USA) 21:00 - 22:30 Drive By Truckers (USA) 23:00 - 01:00 Lynwood Slim / Rusty Zinn / Johnny Dyer / Tee (USA/B)
Hoofdpodium:
12:00 - 13:00 Juke Joints (NL) 13:30 - 14:30 Imperial Crowns (USA) 15:00 - 16:00 Nick Curran (USA) 16:30 - 17:30 The Seatsniffers (B) 18:00 - 19:15 Wolfe (USA) 19:45 - 21:00 Bernard Allison (USA) 21:30 - 23:00 Mighty Sam McClain (USA) 23:30 - 01:00 The Belmont Playboys (USA)

*******************************************************************
5 Mei: tientallen bevrijdingsfestivals

Zo 5 mei - Bevrijdingsfestivals
Op 5 mei worden er op een hoop plaatsen in Nederland bevrijdingsfestival gehouden.
Op de site www.4en5mei.nl zijn alle ins en outs van al die festivals te vinden. Over het algemeen zijn ze breed geprogrammeerd.
Per helikopter worden Sita, Brainpower en New Cool Collective rondgevlogen langs verschillende festivals. Voor liefhebbers van folk en aanverwante muziek helikopteren wij ook even over alle festivals en komen tot de volgende ruwe selectie. Wageningen, Leeuwarden en Den Bosch hebben wat dat betreft het meest te bieden.

Roermond:
Los del sol (Zuid- en midden Amerika), VOZ (salsa, merengue), Alliance Nord-Sud (Afrikaanse soukousgroep).
Vlissingen:
Rowwen Hèze, Mory Kante, Blof en gasten, Kane en Van Dik Hout.
A'dam:
Yinka, 4Tuoze Matroze.
Haarlem:
Indigo Girls, Kirsten.
Utrecht:
Allez Mama, Kasba (Marokko), Kirsten, Beef (reggae).
Almere:
Brainpower, Van Dik Hout, Twarres.
Assen:
Birgit, Elijah & His Roots Reggae Team.
Leeuwarden:
Racoon, Brainpower, Skik, Baoema Basile (afro/rumba), Ismaïlia (raï/melohun), Masala (salsa), Di Gojim.
Zwolle:
Twarres, Johan.
Wageningen (7 locaties):
Neet Oet Lottum, VOF de Kunst, Djamel, Habib Koite, Amsterdam Klezmer Band, Allez Mama, Brainpower, Twarres, Skik, Def P.
Den Bosch:
Het gratis toegankelijke Noord Zuid Bevrijdingsfestival op zondag 5 mei vanaf 13.30 uur in Den Bosch heeft nogal wat wereldmuziek in haar programma verwerkt. Het festival speelt zich af op twee podia op Parade.
De Malinese griotzanger en gitarist Habib Koité is een van de toppers. Ook treedt Djamel op, ondermeer bekend als zanger bij Olla Vogala.
Habib Koité treedt met zijn begeleidingsband Bamada aan om 14.30 uur. Met zijn unieke gitaargeluid en zang brak hij in '98 door met de cd Ma Ya. Sindsdien is hij een graag gehoorde gast, ook in Nederland en België. Zo speelt hij ook op het slotweekeinde van Mundial in Tilburg (15 & 16 juni).
Verder spelen op het festival:
- Indian Pearls (Suriname) met een breed scala aan muziekstijlen.
- Beef (vanaf 15.30) met een mix van reggae, ska en funk.
- Rosário (Portugal) met een mengeling van fado, folk en new age.
- Roberto Cuello y Grupo Melao met merengue.
- Bayuba Cante met merengue.
- Puly Hernandez (Cuba) met de band: Su Sonora: traditionele dansmuziek.
- Changó (Spanje) mix in de stijl van Mano Negra.
- New Cool Collective.
- Djamel met een melodieuze variant van de Algerijnse raïmuziek (8-mans band).

*******************************************************************
Labadoux programmeert steeds breder

Vr 3- zo 5 Mei - Labadoux Festival in het Belgische Ingelmunster. Het is voor Labadoux te hopen dat het dit keer minder koud is dan vorig jaar. Met je tentje langs het kanaal is leuk, maar niet bij windkracht 7 en een temperatuur van 2 graden. In de dranktent maakten hete-luchtkanonnen overuren. Maar die zorgden er wel voor dat je midden in de nacht nog kon genieten van een uitstekend optreden van de bretonnen van Bleizi Ruz.
Jean-Pierre Deven, de voorzitter van vzw Labadoux, verzekert dat het veertiende Labadoux-festival met hetzelfde elan doorgaat, als voorgaande jaren. "We hebben steeds aangetoond hoe veelzijdig muziek wel kan zijn, met de veertiende uitgave doen we niet anders", aldus Deven.
Als je het affiche ziet is dat nog bescheiden uitgedrukt. Waar het ooit begon als folkfestival is Labadoux nu een muziek- (in de breedste zin van het woord) - festival. Even wat namen:
Blackmore's Night. Ritchie Blackmore, ooit verbonden aan de legendarische groepen Deep Purple en Rainbow, brengt op Labadoux zijn nieuwste creatie als première en éénmalig concert voor België.
De nieuwe Corrs zijn geboren en zij noemen zichzelf The Hanna Sisters.
Thijs van Leer, Van der Linden en collega's worden van stal gehaald voor een reünie van Focus. Alleen Jan Akkerman was niet te overtuigen om deel te nemen.
Nu ze voor de zondag ook nog Liesbeth List & Frank Boeijen hebben weten te strikken is die laatste festivaldag omgedoopt in, 'Neerlands hoogdag'.
Mory Kante, de UN-ambassadeur die de Afrikaanse muziek nieuw leven in te blaast en vermengt met Latijns-Amerikaanse, Indische en Rai-invloeden komt met een orkest van 14 man.
Jamie Clarke brengt op Labadoux de nieuwe band van de Pogues samen.
Deense dansmuziek is er van Phonix. uit Denemarken.
De zevenkoppige vrouwengroep Les Belles Agogô, brengt een Zap Mama gevoel uit Frankrijk.
Micha Marah wordt bijgestaan door muzikanten zoals Filip Mesure.

Definitieve programma:
vr 3 mei, aanvang: 21.30 uur met Coinneach (Schotland) & the Dill Brothers.
Za 4 mei, aanvang: 14.00 uur met Green Jacket, Les Belles Agogo (Frankrijk), Marah, Masure & C, the Hanna Sisters (Ierland), Snakes in Exile, Blackmore's Night (VS), Mory Kanté (Guinée), Beggars Row (Schotland).
Zo 5 mei, aanvang: 12.00 uur met Theresa Melenfant (Canada), Castaar, Sois Belle, Phonix (Denemarken), de Buskers, Focus (Nederland), Les Mercelys (Frankrijk), Liesbeth List (Nederland), Frank Boeijen (Nederland), Perfect (Ierland), Maria Ena Combo (Cuba).
http://www.ingelmunster.be/labadoux

*******************************************************************
Wo 8 mei t/m za 11 mei - 6de Eurocult Folklore Festival,
Augustinuskerk en Theaterplein op de Markt Geleen, De Hanenhof Sittard en centrum Born

*******************************************************************
Sfinks Roots Rally: reis rond de wereld met twaalf Belgische groepen

Do 9 mei - Sfinks Roots Rally - donderdag 9 mei vanaf 20u30 in 12 Boechoutse
cafés/zalen. Info: www.sfinks.be, e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.
Donderdagavond 9 mei is er in een feestend Boechout voor de 8e Sfinks Roots Rally. Ook dit jaar het beste van Belgiës wereldmuziekscène. Twaalf groepen in evenveel zaaltjes en cafés voor een avond (nacht ?) vol Salsa, Merengue, Reggae, Raï, Gnawa, Souss, Wereld Folk, zigeunermuziek, lounge, latin-jazz,.... Een feestelijke reis rond de wereld in enkele spetterende uurtjes!

ITRAN (Marokko)
De broers Aboudrar zijn berbers en noemen zich Itran ('Sterren'), wat in het berbers ook vrolijkheid en feest betekent. Ze putten uit de rijke traditie van hun volk en stijlen als souss, gnawa, chaabi, … worden pretentieloos gespeeld op traditionele instrumenten. De Bunderkes-hoeve - St Bavoplein/Bistweg - ism De Kleine Berg concerten om 21u30 - 22u30 - 23u30 - Oase-bar
DJAMEL (Algerije)
Nadat hij in zijn thuisland met zijn eigen groep 'Zahret El Wahat' zijn eerste stappen op een podium zette, komt Djamel in 1995 in België aan. Al snel is hij een graag geziene gast bij allerlei formaties (waaronder Olla Vogala), maar met zijn eigen - op traditionele Raï geënte - muziek komt zijn talent echt boven. Podiumcafé Het Hoefijzer - St. Bavoplein 15 concerten om 21u00 - 22u00 - 23u00 - bar tropical

Image
OLLA VOGALA (België)
Geen groep weet als Olla Vogala bizarre combinaties en originele kruisbestuivingen tot een goed eind te brengen. Middeleeuwse muziek, bourrées, Arabische liederen en Vlaamse volksmelodieën krijgen bij Olla Vogala een nieuwe inhoud en zin. Ongetwijfeld één van de sterkste Vlaamse groepen van het moment. Sfinks Feesttent - De Bunderkes - Bistweg concerten om 20u30 - 21u30 - 22u30
MEC YEK (België)
Mec Yek!, roepen de Roma-zigeuners als het hen bevalt. Nog één! Deze groep brengt de sfeer van de Slovaakse zigeuners en de harde realiteit van het leven in de kolonies aan de Poolse grens. Alles afgewisseld met muziek uit Roemenië, Bulgarije en Macedonië. Vrolijkheid en melancholie in één concert. Rode Kruis-lokaal - Park Oud Gemeentehuis - T.Tutstraat/Pastoorsleike - ism Rode Kruis Boechout concerten om 21u00 - 22u00 - 23u00
SUREDA (Mediterraan)
De Spaanse zang van Annie Suredo-Castello, de Keltische accordeon van Gwenaël Micault, de snaren en vocalen van de Canadese broers Michaud en de bas van Henk Delaat. Sureda is een smeltkroes van culturen, waarin de Middellandse zee centraal staat. Bibliotheek - Jef Van Hoofplein - ism GROS, Wereldwinkel en de vluchtelingen uit het lokaal opvanginitiatief concerten om 20u30 - 21u30 - 22u30
NAMA (Madagascar)
Lala en Monique, de twee zusjes van Njava, slaan voor dit project de handen in mekaar met een paar andere zangeressen en een DJ, en brengen een heel vrouwelijk repertoire rond stem in een heerlijke lounge-dance-trance sfeer. Café Kalifornia - Sint Bavoplein 17 concerten om 21u30 - 22u30 - 23u30 + party
GRUPO CUMBE (Colombië)
Grupo Cumbe speelt muziek uit de Colombiaanse Caraïben waarin de mystieke melodieën van de Indianen een fusie aangaan met Afrikaanse ritmes, in de stijl van Toto La Momposina. Deze groep maakt deel uit van het Project 'Verborgen Muziek', gesteund door Koning Boudewijnstichting, Nationale Loterij en Vlaamse Gemeenschap. Taverne Menuet - Jan Frans Willemsstraat 74 concerten om 21u30 - 22u30 - 23h30 - bodeguita
CALABASH (Reggae, België)
Pompende vibes en stomende reggae. Calabash heeft als geen ander de klassiekers van Studio One onder knie, maar ook hun eigen riddims misstaan helemaal niet in het repertoire. Radics, Rikke, Eric Judah & Oliman: Belgen maar overgoten met Jamaïcaanse Roots. Bacwalde - KSA-lokaal - De Bunderkes - Bistweg ism. KSA-Boechout en Bacwalde Studentenclub concerten om 22u00 - 23u00 - 24u00 + party
TURLU TURSU (België)
Accordeonmuziek uit de hele wereld! Dit energieke trio gaat met evenveel plezier Europese Balkanmuziek, Indische Ragas, Caraïbische muziek als Arabische melodieën te lijf. Hun eigenzinnige interpretaties en dansbare aanpak weten iedereen te bekoren. Gidsenlokaal - Bistweg - ism Gidsen Boechout concerten om 21u00 - 22u00 - 23u00 - Cantina
NABINDIBO (RD Congo)
In de streek van Babudu woont de Bakodastam, waar polyfonie en poplyritmie in de muziek gebruikelijk zijn. Mama Bernadette Aningi startte deze groep als een familiale aangelegenheid, maar al snel zette ze, net als haar dochter Marie (Zap Mama), de eerste stappen op het podium. Zaal Harmonie - Van Colenstraat 18 - ism Koninklijke Harmonie Boechout concerten om 21u00 - 22u00 - 23u00 - Cantina
WAWADADAKWA (België)
Wawadadakwa is de laatste jaren een vaste waarde geworden op plekken waar er grenzeloos gefeest wordt. Een heel eigen mix van stijlen, in een energieke en hedendaagse verpakking. Thelonious Monk zit voor de gelegenheid in een Zuiders jasje! Sfinks Café - Heuvelstraat 63 concerten om 21u30 - 22u30 - 23u30 - Bar du Soleil
SONBACAN (België)
Latin Grooves! Sonbacan neemt je mee op een wel heel dansbare reis langs de swingendste Zuid-Amerikaanse ritmes. Salsa, merengue, son, en een vleugje latin-jazz met verrassende arrangementen en onweerstaanbare ritmes. Zaal Kalifornia - Sint Bavoplein 17 - ism Scouts Boechout concerten om 22u00 - 23u00 - 24u00 + party

Toegang
Toegang : 7,5 euro in vvk (Sfinks Café en Fnac Antwerpen en Wijnegem) 10 euro aan de kassa Info en organisatie: Sfinks Animatie vzw J. F. Willemsstraat 10a, 2530 Boechout T: 03/455 69 44 - F: 03/454 11 62 e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

*******************************************************************
Do 9- za 11 Mei - EWOB FESTIVAL EUROPEAN WORLD OF BLUEGRASS, Voorthuizen (Nl). Rienk Janssen, Postbus 32, 9540 AA Vlagtwedde Tel: 0599 312 663. Fax: 0599 313285. site

*******************************************************************

All Folks in gerestaureerde schuur in Gullegem

Za 11 en zo 12 mei - All Folks - Gullegem
Het festival All Folks wordt al jaren gehouden in een prachtig gerestaureerde schuur die luistert naar de naam 'Goet te Wynckele', die naast de sporthal ligt. De Belgische Flamenco-groep MIEL Y CANELA opent met aanstekelijke rumba's en een fusie van flamenco met folk en latino. Frontvrouw Hilde Geelen is ook zangeres en danseres van ESTA LOCO. Gitarist Joris Angenon speelde o.a. bij de DINKY TOYS. Verder nog gitarist Pol Vandeponseele en zanger/percussionist Bart Bizeur.
Daarna komt de Algerijn DJAMEL. Hij was de publiekslieveling op het voorbije Lynx-festival waar hij zowel optrad bij OLLA VOGALA als met PJDS (Pieter Jan Desmet). Met zijn eigen groep brengt hij dansbare raï.
Laatste groep op zaterdag zijn de Nederlandse folkrockers RIVERFLOW. Ze brengen Iers getinte punkfolk, folkrock, folk-a-billy, skafolk en feestfolk. Dit wordt één van de allerlaatste optredens van Riverflow, ze stoppen er namelijk mee. Dan volgt er nog een folkfuif met DJ's Bob en Jåk. Op zondag is er nog een aperitief-animatie konsert met KABBERDOUCH Entree 10 euro.
Bron: DJ Jak, www.folk.tk

*******************************************************************

Drie dagen bluegrass in Voorthuizen

Do 9, vr10 en za 11 mei - Bluegrass Festival - Voorthuizen
In Voorthuizen woedt op dit moment het driedaagse bluegrassfestival European World Of Bluegrass. De muzikanten komen uit Amerika en uit alle windstreken van Europa. Voor de vierde achtereenvolgende keer wordt het bluegrassfestival in Voorthuizen gehouden, in en rond zalencentrum Het Trefpunt.
Behalve een muziekfestival is het ook een ontmoetingsplek voor muzikanten en liefhebbers van deze traditionele muziekstijl, waardoor ook spontaan jamsessies ontstaan. Vandaag en ook morgen nog treden er tussen 14 en 24 uur tal van groepen op. Dit jaar voor het eerst zijn er ook Scandinavische bands.
Morgen (zaterdag 11 mei) wordt het festival afgesloten met twee Amerikaanse bands; Liz Meyer & Nugget en Sally Jones & The Sindewinders.
Tussen de muziekoptredens door worden workshops gehouden m.b.t. gitaar, banjo, dobro en viool. Ook is er een cd-, platen- en instrumentenbeurs. European World Of Bluegrass op 9, 10 en 11 mei in en rond Het Trefpunt in Voorthuizen, Roelenengweg 25, elke dag van 14.00 tot 24.00 uur. Informatie op www.ebma.nl.

*******************************************************************
Breed programma Elastiek Muziek

Vr 17 tm ma 20 mei: Elastiek Muzie k, Hilvarenbeek.
Het muziek- en theater straatfestival Elastiek Muziek heeft haar programma rond.
Dit gratis toegankelijk festival wordt rond het Pinksterweekeinde voor de 17de maal gehouden in het hart van Hilvarenbeek. Vrijdag 17 mei staat in het teken van hiphop en rap. Zaterdag 18 mei swing en blues. Zondag 19 mei een breed programma, met ook folkgroepen als Ogham en het Bretonse Alain Pennec Quartet. Pennec is in de Franse folkscene een bekende accordeonist. Tal van formaties spelen graag met hem samen. Zo vormt hij geregeld een duo met Soig Siberil of met Gilles Le Bigot. In '96 maakte hij een cd met de gorpe Les 4 Jeans. Een jaar daarvoor verscheen zijn eerste solo-cd: Alcôves. In '99 verscheen zijn tweede: Turbulences.
Maandag 20 mei is het de beurt aan mannelijke en vrouwelijke vocalisten. als Dimitri van Toren, Raymond van het Groenewoud, Thé Lau, Message in a Botttle (Angela Groothuizen, Mildrid Douglas en Julia Lo'ko) en Twarres. Verder o.a Johan, Canta Brasil en Sextetto Canyengue, jawel... ook hier kunnen ze kennelijk niet meer heen om bandeonist Carel Kraayenhof.

*******************************************************************
Gratis festival Mano Mundo in Boom

Zo 12 mei: Mano Mundo, Schorre Boom
Manu Mundo is een gratis toegankelijk festival op de Schorre in Boom. Het is op zondag 12 mei vanaf 12.00 uur. Er is een wereld-doe-dorp voor jongeren en er zijn een Marokkaans en een Spaans dorp.
Op drie podia zijn er concerten door:
Internationals (ska, r&b, jazz), Julien Jacob (blues), Taraf Borzo & Ivo Papasov (gipsy), Senses (elektro & trad), Ghalia Benali & Timnaa (Tunesië), Viewmaster (met gasten o.a. N'Faly Kouyaté en Ghalia Benali), the Dill Brothers (ska & meer), Oblomow, Marlene Dorcena (Haïti), Éléyo (Cubaanse rap) , Solo Ndinga & Alliance Nord-Sud (ndombolo & soukous). Meer info: http://www.manomundo.be

*******************************************************************

Sfeer en toppers op Gipsyfestival in Tilburg

Ma 20 mei - International Gipsy Festival, Concertzaal en Muzentuin Tilburgwww.gipsyfestival.nl . Aanvankelijk meldden wij dat dit zelfde festival - zoals in voorgaande jaren - de dag ervoor in Gent zou plaat vinden, maar Gent kon voor dit jaar geen geschikte locatie vinden. De nieuwe Gele Zaal is nog in aanbouw en zal naar verwachting in het najaar opgeleverd worden.

Het festivalterrein in Tilburg en dan vooral de Muzentuin zal Tweede Pinksterdag een exotisch feestterrein vormen voor groepen uit de Balkan, Italië, Spanje, Frankrijk en eigen land. Eten, drinken, veel doorleefde en feestelijke muziek met nadrukkelijke aanwezigheid dit jaar van een massa koper en rieten veroorzaken een in Nederland onvergelijkbare ambiance.

Het definitieve programma ziet er als volgt uit:
14 uur: Acquaragia Drom (Italië) Boeiende en sprankelende zigeunermuziek uit diverse regio's van Italië.
15 uur: Boban Markovic Orkestar (Servië) De Fanfare van Boban Markovic is bekend van geluidstracks bij de films van Emir Kusturica, waaronder 'Underground'. Grenzeloze passie en vaart dus.
16 uur: Taraf Borzo (Frankrijk) & Ivo Papasov + Nesko Neshev (Bulgarije) Vorig jaar als invaller aanwezig, studeert voor deze gelegenheid repertoire in van met klarinetvirtuoos Ivo Papasov en acoordeonist Nesko Neshev.
17 uur: Maurice Leenaars Flamenco 4 (NL) Flamecogitaris uit Tilburg met als gasten: José Ligero (zang), Sofia Yero (dans) en Juan Luis Reyes (dans)
18 uur: Paulus Schäfer Gipsy Band & gasten (Henk Koekkoek, Peter Beets, Pascal Vermeer)(NL)
19 uur: Boban Markovic Orkestar (Servië)
20 uur: Sandy Lopicic Orkestar (bigband) (Servië) Zie hieronder
div: Baro Drom (NL)
Eerder aangekondigde groepen Tahir Aydogdu & Anatolian Musicians (Turkije) en Fanfare Sajdic Ekirem & Goldfinger (Servië) vervallen hierbij

Expositie 'Roma in Belgrado'
De expositie dit jaar wordt deels geïmporteerd uit Belgrado. Enkele jaren terug initieerde Marina Dokmanovic c.s. daar een project dat de contrasten tussen burgers en Roma op navrante wijze bloot legde. In het Engels getiteld: 'BELGRADERS - Roma in Belgrade in the XX century'. Een 400-tal dia's van de Nederlander Koen Wessing maakt daar deel van uit.
Dit jaar komt deze multi-disciplinaire expositie gedeeltelijk naar Tilburg: volgend jaar hopen we hem in zijn geheel te kunnen laten zien.

Entree 12,50 euro
Voorverkoop: Theaterbalie Concertzaal Tilburg, Schouwburgring ma t/m za: 11.00 - 16.00 uur of www.concertzaal.nl (tot zaterdag 18 mei). Overige adressen: Bullit Eindhoven, CeeDee-Service Turnhout, Elpee Den Bosch, Roots Music Winkel Breda, Waaghals Nijmegen, Xango World Music Utrecht.
reserveren: tel 013 - 543 22 20 ma t/m za: 9.00 - 16.30 uur .
reserveringskosten 1,25 euro.
Meer info: www.gipsyfestival.nl


Image

SANDY LOPICIC ORKESTAR

Bigband uit Servië met liefde voor het leven, speelt tijdens het Gipsyfestival in Tilburg op Podium I van 20.00 - 21.00 uur
Maar liefst 14 musici, voornamelijk afkomstig van de diverse Balkanlanden spelen Bulgaarse, Macedonische, Servische, Albanese, Bosnische, Montenegrijnse en gipsy/roma muziek.
Eerstverantwoordelijke daarvoor is de pas 29-jarige bandleider en pianist Sandy Lopicic uit voormalig Joegoslavië. Sinds een luid bejubeld theaterproject in Graz, Oostenrijk, waar hij op een zeer onorthodoxe wijze muziek uit zijn vaderland versmolt met wereld-jazz, liet swingen op eigentijdse grooves en liet vertolken door een bigband, is de naam van deze virtuoos gevestigd. Later sloot zich ook 'Deishovida' aan, een van de meest innovatieve fusiongroepen uit Oostenrijk.
Wat dit grote orkest bijeen houdt is liefde voor de muziek uit het voormalige Joegoslavië. Hoofddoel is te laten zien hoe rijk de culturele erfenis van de Balkan is en ook, dat de Balkanbewoners niet een stelletje moordenaars en gekken waren of zijn maar dat ze integendeel hoofdzakelijk graag willen leven, liefhebben en mooie muziek maken.
En van dit laatste vooral veel, uiteenlopend, hard en snel en door de prachtige zangstemmen ontroerend en meeslepend.

Sandy Lopicic: piano, keyboard, arrangementen
Nataša Mirkovic-DeRo: zang
Vesna Petkovic: zang
Irina Karamarkovic: zang
Bojan Petrovic: trompet
Imre Bocoki: trompet
Martin Harms: sopraan- /tenorsax
Richard Winkler: altsax, syrische klarinet
Michael Bergbaur: trombone tuba
Kurt Bauer: viool
Matthias Loibner: draailier
Lothar Lässer: accordeon
Sašenko Prolic: elektrische bas
Jörg Mikula: drums
*******************************************************************
Ma 20 mei
- BIG BEAR FESTIVAL, Zuidlaren, (Nl) Rienk Janssen, Postbus 32, 9540 AA Vlagtwedde Tel: 0599 312 663. Fax:0599 313285. site

*******************************************************************
Di 21 mei t/m zo 9 juni - Touareg Festival
Zuiderpershuis Antwerpen

*******************************************************************

Festival Ruien t.g.v. 1 jaar muziek Het Zevende Zegel in Kluisbergen

Vr 24 t/m zo 26 mei - Eerste Ruien Festival - Kluisbergen.
In herberg-muziekkroeg Het Zevende Zegel wordt gevierd dat er al een jaar lang muziek wordt gemaakt. Drie dagen treden er groepen op.
Vrijdag vanaf 19 uur groovy rock van Trafic Jame, vlaamse hiphop van 't Hof van Commerce en DJ Vince.
Zaterdag is het vanaf 19 uur de beurt aan de folkmuziek. Eerst Folky Towers met musette/Italiaans/Vlaams. Folky Towers wordt gevormd door Dirk Polspoel, Filip Demortier, Yvan Verhulst en Claude Holvoet van de Kluisberg. Ze brengen een mix van vlaams, musette, en Italiaanse klanken.
Vervolgens het reeds 26 jaar bestaande Kadril met vlaamse folkrock.
DJ 'Jåk' sluit de avond af. Hij speelde al meermaals op het Dranouter Folkfestival, maar ook op vele honderden andere fuiven en feesten: soms enkel folk, maar meestal ook gewone of alternatieve fuifmuziek.
Zondag speelt vanaf 16 uur Last Call Roots-mix & Roll waarna GreyHoungDogs met bluesrock het festival afsluit.
Herberg Het Zevende Zegel is te vinden op de Grote Herreweg 160 in Kluisbergen. Met de opbrengst wordt het kinderkankerfonds gesteund. Meer info: tel 0474/953088. of http://www.zevendezegel.be

*******************************************************************

ImageImage
Zuco 103 en Youssou N'Dour

Dunya Festival voor de 25ste keer

Za 25 en zo 26 mei - 25e Western Union Dunya Festival, Gratis multicultureel festival nabij de Euromast, Rotterdam.
Het Western Union Dunya Festival viert dit jaar feest. Het grootste (285.000 bezoekers in 2001) en oudste wereldculturenfestival van Nederland bestaat 25 jaar. Als eerbetoon aan het bescheiden festival 'Poetry Park' waaruit Dunya is voortgekomen, wordt dit jaar het uitgebreide, internationale letterenprogramma onder de naam 'Poetry Park' gepresenteerd. Gerenommeerde dichters als Breyten Breytenbach, Esmaïl Khoï, Esther Jansma en Faraj Bayraqdar zullen voordrachten geven tijdens dit speciale onderdeel.

In de muziekprogrammering is er aandacht voor moderne, niet-westerse urbane muziek én voor groepen die juist oorspronkelijke of etnische muziek maken.
Enkele trekkers: Eléyó (Brazilië), Zuco 103, Youssou N'Dour en de Marokkaanse zangeres Najat Aâtabou.

Muziekprogramma zaterdag 25 mei:
New Generation podium:
- Eléyó is jong, rebels en voorloper in de Cubaanse muziek, met vermenging van westerse en Cubaanse muziek.
- Sin Palabres; voortrekkers van de moderne, meer experimentele latin-dance uit de Havaanse clubs.
- Zuco 103 is wellicht Nederlands beste podiumgroep en voorbeeld van de 'new generation' anno 2002. Nieuwe cd op punt van verschijnen.
Roots & Routes:
- Sezen Aksu, immens populaire Turkse diva.
- Youssou N'Dour, de Senegalese trendsetter.

Muziekpriogramma zondag 26 mei:
Parklaan Podium:
- Nederlandse groepen Acha en Ronald Snijders.
- Minyeshu & Chewata, danseres-zangeres van traditionele Ethiopische liedjes presenteert haar nieuwe cd.
- Boris Kovac verwerkt het Balkantrauma in The Last Balkan Tango.
- Abdel Gadir Salim, een van de belangrijkste Soedanese muzikanten.
NPS Podium:
- The Cu Bop City Big Band, Nederlands beste latin en salsa.
- Waldemar Bastos, swingende mix van Centraal-Afrikaanse en Braziliaanse klanken.
- La Tipica, sensuele, vroege, échte tango van Argentijn Juan Cedrón.
- Najat Aâtabou, populaire Marokkaans-Berberse chaabi-zangeres ontgroeide haar conservatieve omgeving en werd voorbeeld voor vele Berbervrouwen.
- Asian Vibes, op verzoek van Dunya verkennen Bapi Das Baul en zijn groep SenSes en The Dohl Foundation hun Indiase roots in een eenmalig special project.

Programma Poetry Park zaterdag 25 mei
De poëzie begint zaterdag 25 mei om 15.00 uur in de dichterstent met het programma Word Lounge Special, waarin de jongste generatie dichters uit de regio hun poëzie rapt, bezingt of zelfs schreeuwt. Naast Aldrin & the Preacher, ABLAZE en Biguzz, de bekende performer Lennie St. Luce komt ook de a capella groep Voice Wise.
Martin Mooij, initiator van Poetry International en van Poetry Park, presenteert zaterdagavond de Poetry Park-avond met voordrachten van enkele gerenommeerde dichters uit verschillende landen en de uitreiking door de Poets of All Nations (PAN) van de PAN/NOVIB Free Word Award 2002 aan Aisa Hassan Al-Yassiri uit Irak. Het eregeld van de Free Word Award wordt toegekend aan een vervolgde, gevangen gehouden of uit het land gezette of gevluchte dichter.

Programma Poetry Park zondag 26 mei
Op het dichters programma van zondag 26 mei treden op o.a. Aisa Hassan Al-Yassiri, Breyten Breytenbach, Sherko Bekas, Esmaïl Khoï, Jana Beranová, Rien Vroegindeweij, Hester Knibbe, Faraj Bayraqdar en Esther Jansma.
Ook in dit programma de presentatie van de bundel Een hand uit de nacht, uitvloeisel van het langer lopende Dunya Literair Traject. Het boek bevat gedichten van Ali Albazzaz, Tuncay Çinibulak, Edita Hasovic Doric, Hassan Golbang Khorasani, Juan Heinsohn Huala, Youetta de Jager en Suat Cavus. Hun bundel wordt geïntroduceerd door Remco Ekkers. De dichters dragen enkele verzen voor.
Op het Poetry Park terrein ook dit jaar een bijzonder vertellersprogramma gepresenteerd door Winston Scholsberg met de mooiste en spannende verhalen van Dick Rompas, Chirine El Ansary, Guadalupe Urbina, Sami Gathii & John Kayongo, Antonio Rocha, Nilo Berrocal, Wijnand Stomp en Marco Holmer.

Overig programma
- Zeven dorpspodia (zondag) met muziek en dans uit alle windstreken.
- Wereld Kinderfestival, met o.a. 2 Chutney Party en Junior India Stars.
- Global Village (zaterdag), met o.a. de ethno funk van Hongaar Akos Laki.
- Het Vuurbal, een veelkleurige, licht ontvlambare optocht trekt op zaterdagavond van Schouwburgplein naar het festivalaterrein.
- Fotowedstrijd, waarin iedereen foto's kan opsturen van alle 24 voorgaande Dunya's, met expo in oktober.
Voor meer informatie: www.dunya.nl en 010 233 09 10.

*******************************************************************

Ten Vrede in Diksmuide
Zat. 25 mei: Ten Vrede
in Diksmuide
met o.a. Willem Vermandere, Khaled, Perfect, Sertab, Olla Vogala, Boban Markovic Orkestra
Ten Vrede is een uniek thema-festival dat plaatsvindt op zaterdag 25 mei aan de IJzertoren te Diksmuide. Het begint om 14 u en duurt tot 23 u. Entree 15 Euro (voorverkoop), 20 Euro (aan de kassa).
Het festival vormt een aanklacht tegen alle vormen van oorlog en geweld, onderdrukking, schending van mensenrechten vroeger en nu, hier en overal ter wereld. Vrede - Vrijheid - Verdraagzaamheid staan centraal.
Naast grote namen wil Ten Vrede -als festival met een vredesboodschap- ook de Europese verscheidenheid illustreren. Dit gebeurt door optredens van verschillende Europese volkeren in een grote tent, eveneens op de weide rond de IJzertoren.
Het concert geniet de steun van tientallen verenigingen maar ook van alle representatieve vredesbewegingen. Deze krijgen allen de gelegenheid om zich tussen de optredens door voor te stellen - in woord en beeld - aan het aanwezige publiek.
Tussen 14 en 23 uur treden onder andere op:
Cheb Khaled, Erener Sertab (Turks), Boban Markovic Orkestrar (Servische zigeunerfanfare), Yemey Habentime (Joods-Palestijns), Groep Willem Vermandere, Jo Lemaire, Hei Pasoep (Vl. strijdkoor), Olla Vogala, Perfect (Ierse folkrock), Anje Duhalde (Baskische), Psàilite (Catalaans) en Ciwan Hajo (Koerd) . Info 051/50.02.86 en http://www.tenvrede.be

******************************************************************
A Celtic Night in Caprera

Vr 31 mei en Za 1 juni - A Celtic Night in Caprera - Bloemendaal
Op vrijdag 31 mei en zaterdag 1 juni vindt in Bloemedaal een uniek tweedaags evenement plaats met grote namen uit de hedendaagse Ierse muziek, onder de naam Celtic Nights in Caprera. De Ierse klanken zijn in een sfeervolle omgeving te horen: het openluchttheater van Bloemendaal, genaamd Theater Caprera.

Het programma begint op vrijdag 31 mei met Mairin Fahy, de violiste uit Riverdance en haar band. Een ander exclusief optreden die avond is het optreden Leoni Jansen die speciaal voor deze avond een aantal toonaangevende Celtische zangeressen heeft uitgenodigd. Het belooft een bijzonder zangspektakel te worden met Niamh Parsons, Alyth Mc Cormack, Karine Polwart en Corinna Hewat.
Zaterdag 1 juni treden op Liam O’Flynn & the Piper’s Call Band en Maire Brennan (The Voice of Clannad) met haar band. Voor meer info over deze avond zie festivals juni

Toegangskaarten voor dit tweedaags evenement zijn verkrijgbaar : maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 en zaterdag 10.00-15.00 uur via tel. 023-5121212. PASSE-PARTOUT voor 2 dagen 42,50 euro CJP/PAS65 38,50 euro. Toegang per avond 25,- euro CJP/Pas65 2,30 euro korting.

Het festival is een unieke samenwerking tussen het Concertgebouw Haarlem, Caprera Openluchttheater Bloemendaal en Peter Boone Music Promotions. Met dit festival opent Caprera het zomerseizoen 2002 en sluiten het Concertgebouw het seizoen van Concertgebouw Op Locatie af.

Programma vr 31 mei 2002 – vanaf 20.15 uur:

MAIRIN FAHY EN BAND (IERLAND)
"Een atlete op de strijkstok" wordt Mairin Fahy wel genoemd. Samen met haar man Chris Kelly vormde ze ooit de folkgroep Reeltime. Daarna werd het de Ierse productie ‘Riverdance’, waarin ze als stervioliste nog steeds een prominente rol vervult. Zo nu en dan geeft zij met haar eigen band een aantal exclusieve concerten, waarvan dit er een is. Hierin laat ze horen hoe creatief er kan worden omgesprongen met traditionele Ierse volksmuziek. Af en toe is er plaats voor rockinvloeden.

LEONI JANSEN, NIAMH PARSONS, ALYTH McCORMACK, KARINE POLWART, CORINNA HEWAT
Na ‘Niet Gesnoeid’, ‘Female Factory’, het grootse internationale zangspektakel met 13 zangeressen uit tien verschillende landen en ‘She Got Game’ is Leoni Jansen een nieuw, spannend project gestart. Wederom heeft zij toonaangevende zangeressen uitgenodigd voor een zangspektakel, begeleid door een band. Ditmaal zijn de gasten van Leoni allemaal Keltisch! Dit bijzonder programma-onderdeel wordt speciaal gemaakt voor Celtic Nights in Caprera en is dus alleen in Bloemendaal te zien en te horen. Uit Ierland komt Niamh Parsons. Zij houdt de traditie van de Ierse liedkunst in ere. (Zie Special Niamh Parsons). Uit Schotland komen drie zangeressen: Alyth McCormack, Corrina Hewat en Karine Polwart. Alyth McCormack is geboren en getogen op The Isle of Lewis ten westen van Schotland. Tijdens haar studie muziek en drama werd ze zich ervan bewust dat, om de lange traditie van de Keltische taal en cultuur te behouden, deze doorgegevend moet worden. Met deze gedachte begon ze haar professionele zangcarrière. Alyth werkte onder andere samen met Corrina Hewat. Hewat is een van 's werelds meest vooraanstaande harpistes. Bovendien heeft ze een prachtige stem. Corrina groeide op met folk muziek en studeerde jazz, klassieke en traditionele muziek. Behalve haar vele optredens geeft ze ook les. "Ze mixt de flexibiliteit van een jazz-zangeres met de zuinigheid van een blues-zangeres en het hart van een folk-zangeres tot een stijl die natuurlijk en heel erg eigen is" (The Herald). Karine Polwart werd ontdekt toen ze 30 was. Na samen gewerkt te hebben met de bands Malinky en MacAlias werd ze gevraagd als zangeres van de Battlefield Band. Nu zingt Karine solo.