Follia!: grensverleggend en jong

In België stikt het van de jonge veelbelovende folkgroepen. Follia! hoort daar zeker ook bij, alhoewel deze groep het stadium van veelbelovend al gepasseerd is. Follia! is nog jong, maar is een volwassen band. Begin dit jaar was het een van grote verrassingen op het Zwolle Folkfestival. Nu ook op Folkwoods. Een van onze recensenten, Martijn van Gessel, heeft speciaal voor deze gelegenheid nog eens de promo-cd van Follia! uit de kast gehaald en er zijn licht op geworpen:


Image

Psychedelische
folk

Follia! - Live! - Eigen Beheer
Follia! is als een project ontstaan van een aantal folkmuzikanten waaronder een muzikant van de folkgroep Fluxus en een jazzmuzikant. Zij zijn met dit project gestart vanuit het idee om een cross-over folkgroep te beginnen. Elementen uit de klassieke- en jazzmuziek worden gecombineerd met folkmuziek.

Momenteel is Follia! geen project meer maar een vaste groep. Het resultaat is psychedelische folk met veelal een overheersend Middeleeuws karakter. De groep maakt gebruik van een breed instrumentarium waarbinnen een belangrijke rol is weggelegd voor de viool, de dwarsfluit en de doedelzak.

Deze cd is een live opgenomen demo. De vier nummers klinken goed uitgewerkt en overtuigend, en net zo energiek als tijdens het optreden begin dit jaar op het Folkfestival Zwolle. Waarschijnlijk zal de band op het Folkwoods Festival niet veel moeite hebben om het publiek aan het dansen krijgen met nummers als 'Tina Brown' en 'Elfenbal'. Het wachten is alleen nog op de debuut cd van Follia! Afgaande op deze vier nummers, en het optreden eerder dit jaar, kunnen we nog heel wat verwachten van deze groep.

Martijn van Gessel - Waardering: 8

www.follia.be