Een nog mooiere lokatie, maar verhuizen blijft een risico

Dit wordt een bijzondere uitgave van Folkwoods. De vierde editie zal bij de organisatoren extra spanning teweeg brengen. Ze nemen een risico met de verhuizing naar een nieuwe lokatie. Tot nu moest er enkel nog geld bij. Het wordt nu langzaamaan tijd om te oogsten. In totaal bezochten vorig jaar ruim tweeduizend mensen het festival, van wie de helft een weekeindkaart nam en ook bleef slapen. Dat waren er in totaal zo'n vijfhonderd meer dan het jaar daarvoor. De organisatie zei toen te verwachten binnen een jaar of drie aan het maximum aantal bezoekers van 4500 te komen. Maar weet het publiek dit mooie terrein in De Gulbergen bij Nuenen te vinden?

Het ligt langs de autoweg tussen Eindhoven en Helmond bij Nuenen. Het staat overal goed aangegeven. De organisatie heeft dit jaar bijzonder veel tijd en moeite gestoken in de publiciteit. Waar ook maar iets van folkmuziek te horen was, stond een stand van Folkwoods met vaak de grote aimable man Tinus Kanters zelf als voorlichter. Er werd volop geflyerd. Grote affiches hangen al weken in Eindhoven en omgeving. Folkwoods verhuist!

Lommerrijk
De vorige lokatie, het Philips van Lenneppark was al fraai, maar de nieuwe plek, De Gulbergen, is qua natuurschoon helemaal Folkwoods. Op open plekken tussen de bossen worden de drie podia opgebouwd, voor de ruim dertig folkgroepen. De pittoreske lommerrijke omgeving heeft de organisatie ertoe verleid om voor het eerst een openlucht podium te plaatsen. Het gaat om het hoofdpodium waar concerten (90 minuten!) zijn van groepen als Urban Trad, Aedo, Perfect, Bots, Pater Moeskroen, Fiamma Fumana en Värtinnä. Dus duimen voor mooi weer, dat er volgens de voorspellers ook aan zit te komen.

5 sterren
Als die juichende weersvoorspellingen uitkomen, wordt het een gezellig, sfeervol festival. Folkwoods heeft wat dat betreftl een naam opgebouwd en ook nu weer zijn de plannen veelbelovend. Volop terrassen, dansgelegenheid, bars, winkeltjes, etc rondom de podia. En het peil van luxe en service gaat als het aan de organisatie ligt zelfs dat van de voorafgaande jaren overtreffen. Veel soorten drank en maaltijden (in echt glas en aardewerk), een heuse kindercamping, pinmogelijkheid, internetfaciliteiten, en bijvoorbeeld een nieuwigheid in de vorm van een speciaal Folkwoods-arrangement met overnachting in een hotel compleet met vervoer van en naar het festivalterrein.
Volgens José Verspaget, een van de organisatoren, blijft Folkwoods dit jaar ook in Nuenen een 'vijfsterrenfestival'. Zij gaat ervan uit dat kamperende festivalgangers het in Nuenen nog beter naar de zin zullen hebben omdat ze daar hun tentjes kunnen opslaan in bospercelen.

Vrienden
Als het festival dit keer voldoende bezoekers trekt zit er qua financiën ook wel een vijfde editie in. De organisatie rust niet bepaald op haar lauweren als het om de eurootjes gaat. Dit jaar werd de stichting Vrienden van Folkwoods opgericht. Volgens Chris Aelberts en José Verspaget van het folkfestival is de stichting het gevolg van 'de voortdurende strijd om fondsen'. Inmiddels hebben 25 bedrijven uit Eindhoven en omgeving zich aangemeld als 'vriend'. De kosten bedragen 475 euro per jaar. Het extra geld gebruikt Folkwoods voor artiesten en publiciteit.

Entreeprijs niet omhoog
'De verplaatsing naar Nuenen komt ons festival ten goede', stellen de organisatoren José Verspaget, Tinus Kanters, Chris Aelberts en Hans Sanders. Naast de pracht van De Gulbergen roemen ze de betere bereikbaarheid, ruimere parkeergelegenheid, en een reeds aanwezige omheining. Het Philips van Lenneppark was een schitterende plek voor een muziekfestival, maar het had ook nadelen. Zo was het productietechnisch een heel karwei om het park voor één weekeinde om te toveren tot een festivalterrein met alle noodzakelijke voorzieningen. Met de verhuizing naar de nieuwe lokatie wordt die productionele pijn verlicht. Voorafgaand aan Folkwoods wordt op hetzelfde terrein de beurs Bloem & Tuin gehouden. Voorzieningen als water, stroom, riolering en tenten zijn dan al aanwezig. Zo kunnen kosten worden bespaard en kan de entreeprijs hetzelfde blijven als in voorgaande jaren.

Uniek evenement
Bloem & Tuin-organisator John Geven draagt Folkwoods een warm hart toe. In het Eindhovens Dagblad noemt hij Folkwoods "een uniek evenement" dat hij graag de ruimte wil geven. "Ons tuinevenement is op maandag 4 augustus afgelopen en wij hebben vervolgens aan een paar dagen genoeg om het terrein vrij te maken voor Folkwoods . Wat ons betreft kan dat dan naadloos nog een weekend gebruikmaken van onze faciliteiten."