Handsome Family

Handsome Family, gezien op maandag 18 maart 2002 23:55, Net 3.
De documentaire die VPRO's Lola da Musica maandag 18 maart uitzond over The Handsome Family legde behoorlijk de nadruk op de depressieve aard van Rennie Parks en de ontspannen manier waarop haar man Brett ermee dealt. Rennie schrijft korte verhaaltjes over alles wat in haar hoofd omgaat. Brett kneed ze tot handzame songs en zet er muziek onder. De teksten van Rennie volgen de traditie van de aloude Murder Ballads, en de bezielde muziek van Brett klinkt duister, soms op het sinistere af.
Gelukkig was er - naast het gepsychologiseer - veel muziek, die het echtpaar zelf omschrijft als Amerikaanse folk, maar die door de Amerikaanse muziekpers nogal eens in het hokje Alt.Country geplaatst wordt. Brett sprak met liefde over de Amerikaanse folkgeschiedenis en de invloed van Harry Smiths Anthology Of Folk Music op z'n werk.
Wat een verademing trouwens om The Handsome Family akoustisch te horen, zonder de toegevoegde perfectie die de cd-opnames voor een breder publiek aantrekkelijk moeten maken. De lage stem van Brett en het theatrale geluid van Jenny plus gitaar, basgitaar, autoharp en keyboardje; veel meer kwam er niet aan te pas. De kerkkoren, Engelse hoorns en kerkorgels bleven ons bespaard. Dat belooft wat voor de concerten die het duo in mei geeft in ons land: wo 8 mei: Doornroosje, Nijmegen do 9 mei: Nighttown Theater, Rotterdam vr 10 mei Paradiso, Amsterdam.