Image

'Hardcore folk'
uit Polen

Warsaw Village Band - People's spring - Jaro Medien GmbH/Orange World
De Warsaw Village Band is een nieuwe, jonge folkgroep uit Polen. Zelf omschrijven ze hun muziek als 'hardcore folk' en 'bio techno'. Alle folk puristen kunnen echter met een gerust hart naar deze cd luisteren. De band speelt namelijk traditionele Poolse folkmuziek, maar met de energie van een rock of techno act.

Het doel van de groep is de Poolse muziektraditie bewaren en doorgeven aan een nieuwe generatie, met een duidelijke eigen inbreng in het geluid. People's spring is een plaat die vol staat met ritmisch georiënteerde folkmuziek. De groep gebruikt veel drums en trommels.

Het resultaat is inderdaad een soort 'bio techno', op dezelfde manier zoals Hedningarna een soort 'sjamanen techno' maakt. Het bezwerende van Hedningarna is ook her en der terug te vinden in het geluid van de Warsaw Village Band. Over het algemeen is People's spring dan ook geen vrolijke plaat. De muziek is niet echt triest of somber maar wel op een bepaalde manier ingetogen, dromerig en sferisch. De zang speelt hierbij een grote rol. Deze is galmend en de tekst lijkt soms wel gereciteerd te worden.

Naast volksdans nummers, zoals 'To you Kasiunia' en ballades, waaronder 'At my mother's', speelt de band traditionals van het Poolse platteland, simpel getiteld als 'Traditional rural polka'. Alle nummer hebben echter een eigentijds geluid gekregen zonder de traditie te kort te doen.

Aan het einde van de cd staan nog twee remixen waarvan vooral de remix van 'I had a lover' erg goed is en zeer geschikt voor de dansvloer. Toch nog een beetje techno dus.

De Warsaw Village Band is een veel belovende nieuwe folk act en heeft met People's spring een fantastische debuut plaat (ze hebben wel al een live cd in Polen uit) afgeleverd.

Martijn van Gessel - Waardering: 8,5