Martijn van Gessel (cd-recensent Folkforum.nl):

Folkwoods weer erg leuk

Het mooiste folk moment is toch ieder jaar weer een fantastisch tweede weekend van augustus in het zuiden van het land. Dit jaar was Folkwoods weer heel erg leuk. Muzikale hoogtepunten waren de swingende show van Fiamma Fumana en het (onverwacht) breekbare optreden van B.A.R.K.

Op de valreep van 2003 heb ik ook nog een voor mij nieuw label ontdekt dat niet zozeer pure folk uitbrengt maar wel muziek die veelal traditioneel is of geïnspireerd is door traditionele muziek. Het Franse label Prikosnovénie brengt naar eigen zeggen feeërieke muziek uit alle werelddelen uit. Een recensie van de prachtige cd Qumran van GOR zal binnenkort op deze website verschijnen, net als die van de labelsampler.
Er zijn net weer een paar hele mooie cd's verschenen waarvan vooral de debuut van de groep Irfan indrukwekkend is.

Voor komend jaar verwacht ik weer een leuk weekend op Folkwoods waar de Duitse groep Faun gaat optreden. Op hun net verschenen tweede cd Lichtmengen ze middeleeuwse muziek met elektronische klanken op een mooie en dansbare manier. Ik ben benieuwd hoe ze dit live gaan doen. Verder hoop ik in 2004 Fiamma Fumana nog eens live te zien. In februari zal de groep zelf in Italië op de eerste editie van hun eigen New World Beat Festival gaan optreden. Er bestaat een kleine kans dat daar een verslag van volgt op Folkforum. Tot slot hoop ik toch echt de nieuwe B.A.R.K. cd te mogen horen in 2004. Hun tweede cd zou eigenlijk al in augustus van dit jaar uit zijn gekomen. Ik heb het vermoeden dat het wachten wel de moeite waard is...

De beste folk cd's van 2003 waren volgens mij (zonder bepaald rangorde):

Urban Trad -Kerua
Qntal - III: Tristan und Isolde
Faun - Licht
Fiamma Fumana - Home
Oi Va Voi - Laughter through tears
Garmarna - Garmarna (re-issue)
De meest geluisterde cd was voor mij dit jaar een cd-r van B.A.R.K. Op deze cd-r heb ik zelf de eerste single en alle demo's van de groep gebrand. Deze zijn van hun website op www.mp3.com te downloaden. Dit vroege werk is over het algemeen beter dansbaar dan de nummers op hun debuut en heeft meer op met de traditie dan veel van de nieuwe nummers die ze op Folkwoods speelden.

Voor 2004 veel folk plezier gewenst, en dat moet toch lukken met nieuwe initiatieven zoals de Folkbals in Eindhoven.