Roland Mathijsen (Inner Strength en Didgeweb):

Jehan heeft me echt geraakt

2003 was voor mij in zijn geheel een mooi jaar met zijn eigen hoogtepuntjes en minder hoge puntjes. Grappig is dat een paar van die pieken en dalen zowat samen vielen. Maar misschien ook wel omdat de twee meer contrasteren dat het meer opvalt.

Voor onze band begon 2003 met een dieptepuntje toen bleek dat bij het eerste optreden van het jaar er geen PA (geluid) geregeld was. Het werd een hoogtepuntje toen we in anderhalf uur tijd zelf de complete PA aangerukt en geïnstalleerd kregen, waarna we best een lekker optreden hebben gehad. Dit gaf ons het gevoel dat wat er ook gebeurt er niet veel meer stuk kan lopen. Ondertussen hebben we dit jaar zowat een compleet eigen PA aangeschaft, zodat ze ons niet meer kunnen verrassen zoals afgelopen januari.

Tegen het eind van het jaar was er weer zo'n frappante combinatie van hoogtepunt en dieptepunt bij elkaar. Ditmaal als voorprogramma van Fairport. Je kunt je natuurlijk niks mooiers voorstellen voor waar we als band nu staan. Maar als dan de apparatuur ter plekke (nee, niet onze eigen apparatuur) langs alle mogelijke en onmogelijke kanten tegenwerkt, zodat de soundcheck pas kan beginnen als eigenlijk ons optreden al had moeten beginnen, dan maak je je toch echt even zorgen. En eigenlijk is het dan niet vreemd dat het geluid die avond niet bepaald om over naar huis te schrijven was. Maar de ervaring en het spelen op zich stond daarmee gelukkig in schril contrast.

Verder was ik persoonlijk erg aangenaam verrast toen ik Gerard van Maasakkers voor het eerst live zag op Folkwoods. Ik ken natuurlijk al redelijk wat van zijn nummers, al is het alleen maar omdat je Omroep Brabant regelmatig aan hebt staan. Maar in Nuenen heeft hij me echt geraakt. Tranen in mijn ogen bij eigenlijk een simpel nummer als bijv. Jehan. En ook afgelopen weekend weer genoten van zijn show Vol Dagen in Roosendaal.

Op didgeridoo gebied was het jaar vooral leuk door de contacten. Van Charlie McMahon (http://www.charliemcmahon.com) bijv. een face bass (trillingsopnemer voor in de mond terwijl je didge speelt) "gekregen", waarmee we gaan proberen een lekker funky/techno element in te brengen in een of meer nieuwe nummers.
En met Mike Jackson gebabbeld over zijn ontdekkingen van Aboriginal Art in Wollemi National Park in Australie (zie ook didgeweb en smh.com), een paar dagen voor hij naar Nederland kwam voor zijn tour. Hij zat nog met de schrammen en littekens van zijn bushwalk op zijn benen bij ons thee te drinken de dag voor we naar Sfinks vertrokken.

Verwachtingen voor het volgend jaar?
Tja, echt hooggespannen verwachtingen heb ik nooit zo. Ik laat dingen op me af komen, maar probeer wel naar dingen toe te werken. Een van onze eerste nummers omschrijft het probleem met verwachtingen ook goed. Maar dat we in 2004 op een aantal festivals mogen staan en dat we in 2004 echt de studio in willen en ook kunnen gaan (voor een paar nummers), dat biedt toch een leuk vooruitzicht voor een mooi 2004!

Roland Mathijsen
(Inner Strength en Didgeweb)