Het lijkt de naam van een nieuwe ster aan de Zweedse folkhemel, maar het is een damesduo. In New Folksounds 122 vraagt Eelco Schilder zich af wie Siri Karlsson eigenlijk is. In de aanloop naar het komende Gipsy Festival in Tilburg heeft René van Peer een interview met Bob Entrop, die lovende kritieken krijgt voor zijn films over de Sinti en Roma.

De Zweedse dames Maria Arnqvist (sax) en Cecilia Österholm (nyckelharpa) vormen samen het duo Siri Karlsson. Allebei hebben ze een muzikale familie-achtergrond in jazz en folk, tijdens hun studie in Uppsala kwamen ze elkaar tegen. De officiële lezing is dat Siri Karlsson voorzitter was van een groep vrouwen die onder het mom van een naaicluble bij elkaar kwamen om psalmodikon (een eensnarig instrument) te spelen en vunzige liedjes over hun echtgenoten te verzinnen. Arnqvist legt verder uit: "We vinden het gewoon een geweldig verhaal en onze fantasie sloeg op hol. We zien het helemaal voor ons en willen de sfeer van zo een bijeenkomst een beetje levendig houden. Het is zo lekker om een rebels karakter verder te ontwikkelen."

Er heersen nog allerlei taboes, maar filmer Bob Entrop weet in een drieluik een doorvoeld beeld te geven van de Sinti-gemeenschap. Natuurlijk speelt muziek er een grote rol, het is zelfs het onderwerp van twee van de drie films: Muzikanten Voor het Leven (o.a. over Paulus Schäfer en de Basily's) en Zigeunermuziek Doet Pijn, over violist Nello Mirando, die een pijnlijke aandoening heeft die hem het spelen belemmert. Entrop: "Het is een prachtig gegeven, maar het was moeilijk om te maken. Nello is geen gemakkelijk mens. Je kunt hem niet zomaar vragen een shot over te doen. Je moet ook volhardend zijn. Net als veel andere zigeuners komt het voor dat hij eerst nee zegt, en dan pas ja: ze zijn bang dat hun woorden tegen hen gebruikt worden. Ik heb hun vertrouwen weten te winnen met Een volk zonder eigen land. Daardoor werden ze opener. Als je vol blijft houden, krijg je veel mooie dingen."

Verder artikelen over Gé Reinders, Armand, Marc Vandemoortele en Paul Rans, De Ministers en Ashels, het Meesterwerk is dit keer Midnight Mushrumps van Gryphon en de Stichting Volksmuziek Nederland organiseert sinds enkele jaren ook speciale kinderworkshops onder de naam Vet Folk, inmiddels moet er een limiet gesteld worden aan het aantal deelnemers omdat het anders niet past in De Glind in Amersfoort. Zoals gebruikelijk wordt besloten met een flink stel recensies, waarbij o.a. Amsterdam Klezmer Band, Jerry Douglas, Oumou Sangare en Solas de revue passeren.

Voor info over een abonnement zie: www.newfolksounds.nl.