In de folk en wereldmuziek zitten heel wat muzikanten die hun eigen weg volgen. In New Folk Sounds 129 wordt aandacht besteed aan enkele van die doorzetters met een eigen stijl. Zo is er Xarnege, een groep die muziek uit Vasconia ten gehore brengt.

Folkmuzikanten die hun eigen stijl opzoeken en verder ontwikkelen vinden we al in eigen land, Piet is een akoestische muziekgroep die Nederlandstalige luisterliedjes speelt. NFS interviewde ook enkele zuiderburen: Joris Vanvinckenroye (Troissoeur, Aranis) die onder de naam BASta! een bijzondere solo-cd maakte en Anne Niepold, die praat over Deux Accords Diront en de nieuwe plaat Eisherz. Uit Afrika komen Netsayi en Staff Benda Bilili; singer-songwriter Netsayi slaat met haar contemporary folk een brug tussen Zimbabwe en het westen terwijl de Congolese band Staff Benda Bilili bestaat uit gehandicapten die uitdragen dat niets onmogelijk is. Van Django Reinhardt, de man die de gitaar als jazzinstrument introduceerde, verscheen een fraaie cd-box, uitgegeven t.g.v. zijn 100ste sterfdag.

Violist Juan Ezeiza van Xarnege legt uit hoe het zit met Vasconia, waar dit ligt en hoe de groep is ontstaan. Het blijkt te gaan om muzikanten die traditioneel erfgoed uit het Franse Gascogne en het Spaanse Baskenland verwerken in hun eigen muziek. Tussen beide gebiedsdelen blijken enkele verrassende overeenkomsten te bestaan in bijvoorbeeld dansen, maar ook verschillen: "Na een optreden vertellen we de achtergrond bij de verschillende instrumenten en dan merk je dat de Basken de draailier als een echt exotisch instrument zien, terwijl het dus meteen over de grens veelvuldig in de muziek gebruikt wordt." In september staan ze in het Canadese Quebec op een festival en ook Brazilië staat op de verlanglijst. "En zodra er een telefoontje uit Nederland komt met de vraag of we willen komen spelen zullen we ongetwijfeld volmondig ja zeggen."

Bij de nieuwtjes wordt melding gemaakt van een dubbel-cd van The Magickal Folk Of The Faraway Tree, waarop oude cd-recordables en nieuw werk bijeengebracht worden. Het gaat deze groep om oude folk, gespeeld door leden van de vernieuwende bands United Bible Studies, The Cosmic Nanou en Agitated Radio Pilot. En Folkcorn, een van de oudste folkgroepen van Nederland, heeft een eigen Myspace: www.myspace.com/folkcorn.

Verder gaat het over de achtergronden van de elpee Onderwege van Gerard van Maasakkers in de rubriek Meesterwerk en is er natuurlijk weer een stapel cd-recensies en de concertagenda voor Nederland en België.

In New Folk Sounds on air, een tweemaandelijkse uitzending bij de Concertzender is op 18 juni een anderhalf uur durend muzikaal overzicht van dit nummer te horen. Eerdere uitzendingen zijn ook nog te beluisteren, meer info op: www.newfolksounds.nl.