Het folkcafé in De Groene Engel in Oss viert zaterdagavond 19/03 zijn eerste lustrum met optredens van Fling en Inner Strength. Normaal is het folkcafé elke eerste zondag van de maand tussen 4 en 6 in het kleine bruine cafeetje met de houten dansvloer. Voor deze lustrumviering wijken ze uit naar de grotere zaal achter het café.

In het Brabants Dagblad laat Mari van Rossem  een van de organisatoren van het folkcafé aan het woord: Joris van Alphen (46). Van Alphen zegt ondermeer: "De buitenwacht associeert folkmuziek nog te vaak met boerenpret en een hoop gezuip. Maar folk is geen fossiele muziekstroming voor een select gezelschap..."


Hier enkele citaten uit het artikel in het Brabants Dagblad:
..."Folk is eerst en vooral het product van absolute rasmuzikanten, die met niet alledaagse instrumenten als harp, viool, pipes en een enorm arsenaal aan fluiten op conversatie-niveau muziek maken. En akoestisch, dus zonder duizend watt aan versterking. En vaak ook nog 'ns meerstemmig. Ga daar maar aan staan. Ach, ik weet ook wel dat wij in de vijf jaar Folkcafé in De Groene Engel een enkele keer dachten 'gaan jullie nog maar eens thuis oefenen'. Maar dat was dan een absolute uitzondering."

...Zelf is-ie grootgeworden mét en 'keurig netjes gemarineerd' ín de muziek van Fairport Convention, volgens Van Alphen zijn 'stepstone' van pop naar folk . "Er waren wel uitstapjes naar Pink Floyd en Zappa, maar de folk kwam uiteindelijk bovendrijven. Toen ik zo'n vijf jaar geleden in De Groene Engel enkele gelijkgestemden trof, was het idee om een maandelijkse meeting te organiseren snel geboren." "Al vrij snel zaten we op een vaste groep van tachtig tot honderd liefhebbers: variërend van de stille genieters aan een tafeltje tot de papa's aan de Trappist en de dansgekken op de vloer. Inmiddels gaan we naar de vijftigste band die komt optreden. In een Nederlands folkwereldje dat niet zo groot is: Oss staat wat dat aangaat al lang en breed op de folk -kaart. We trekken dan ook steeds vaker publiek uit een grotere regio", rekent Van Alphen voor. Wensen zijn er nog genoeg, besluit hij. "Ik zou graag Gerard van Maasakkers hier nog eens zien optreden. Met z'n folkachtige, Brabantse liedjes. In z'n eentje, op de barkruk met zijn gitaar. Lijkt me geweldig...."