levellers - a weapon called the word
Levellers - A Weapon Called The Word - OTF Recordings OTFCD008X / Bertus

Vandaag, 11 oktober 2010, verschijnt een heruitgave van A Weapon Called The Word van The Levellers. Het debuutalbum van de folkrockband maakte 20 jaar geleden weinig indruk in de hitlijsten, maar werd toch een klassieker. Er verscheen eerder al een cd met enkele extra's, nu is er een jubileumuitgave, met nog meer bonusmateriaal, dat door violist Jon Sevink werd opgegraven: 4 nummers uit een BBC Session en een dvd met videobeelden, beiden uit 1991.

In 1990 zijn de dagen van het Thatcher-regime geteld, Nelson Mandela wordt vrijgelaten en de de Sovjet-Unie valt uiteen. Het jaar daarvoor was al de Berlijnse muur gevallen en er werd gepraat over de hereniging van de twee Duitslanden. Eind jaren '80 worden ook The Levellers opgericht, die al snel een flinke live reputatie opbouwen met hun maatschappelijk betrokken folkrockliedjes. Fans van het eerste uur helpen de muzikanten als stage crew, geluidsman of band manager. Een paar daarvan filmden de laatste optredens van de A Weapon Called The Word-tour in 1991. Daaruit is een dvd samengesteld van ongeveer een half uur. Hoewel de kwaliteit niet optimaal is (er is met een gewone handrecorder op band opgenomen) krijg je toch een aardig beeld van die tour, met veel live materiaal en een indruk van de bezoekers van de concerten. De band moet het dan al zonder mede-oprichter Alan Miles doen, die nog wel te horen is op de debuutplaat. Hij vond het welletjes na een paar jaar intensief toeren en werd in 1990 vervangen door Simon Friend.

Zoals de titel al zegt is A Weapon Called The Word een album met protestliedjes. Over de tijden die veranderen (World Freakshow), de 'rat race' van forenzen (Outside/Inside) of het verhaal van IRA-leden die op de vlucht in hun rug worden geschoten (Barrel Of The Gun, akoestisch op plaat, de bandversie is een van de bonustracks van de BBC Session). Nummers als Carry Me (over vrienschap) en England My Home (over hun liefde voor hun land, al zijn ze wel tegen nationalisme en torenflats) zijn klassiekers geworden.

Twintig jaar na dato blijkt dat er weinig veranderd is in de band. The Levellers hebben nog immer een goede live reputatie en een vaste schare fans die bij elk concert de sfeer maken. Bassist Jeremy Cunningham erkent hun rol als hij het heeft over de opname van de oorspronkelijke afsluiter van de plaat, die hij samen met zanger Mark Chadwick schreef: "What You Know was usually our live closer and the hardest of all to record without the usual chaos of audience participation." Hij heeft overigens bij elk nummer extra liner notes geschreven, die je hier kunt vinden.