Didier François - Nyckelharpa Solo
Didier François - Nyckelharpa Solo - homerecords.be

Didier François (Brussel, 1969) is een violist en nyckelharpaspeler die in de folkwereld een grote naam is geworden is dankzij zijn projecten met andere grote namen. Met Gilles Chabenat en Gabriel Yacoub nam hij de dubbel-cd Dans l'oubli du sommeil/Brand New world op, die prachtige recensies kreeg, ook op deze site. Twee jaar geleden maakte hij met onder anderen Tom Theuns en Patrick Riguelle de cd Sjansons Patinées, die we hier bespraken. Daarnaast vormt hij met Soetkin CollierTom Theuns, en Sophie Cavez het Soetkin Collier Quartet, dat af en toe ook op de Nederlandse podia te bewonderen is. Maar Didier François is ook in het meer klassieke reportoire thuis; samen met Marco Ambrosini speelde hij de 44 vioolduo's van Béla Bartók op twee nyckelharpa's.

Nu is er Nyckelharpa Solo: één man, één nyckelharpa, elf bewerkingen van oude en nieuwere klassiekers en vijf eigen composities. De `covers' bestrijken een breed spectrum: van een sonata van Johann Sebastian Bach en één van Erik Saties Gnossiennes tot de latin ballad Luiza van Antônio Carlos Jobim en Crystal Bells van jazz-saxofonist Charlie Mariano. François' eigen werken doen hier niet voor onder. Het is is zeker geen gemakkelijke muziek, maar in de arrangementen komt de prachtige klank van de nyckelharpa wel helemaal tot zijn recht.

Didier François en zijn nyckelharpa zijn op zondag 27 november 2011 te zien en te horen in het programma Vrije Geluiden, om 10:30 uur op Nederland 1, herhaling zaterdag 3 december, 9:00 uur, Nederland 1.