Putumayo presents Bluegrass
Diverse artiesten - Putumayo presents Bluegrass - Putumayo PUT-319-2

Een paar vraagjes:
-Waarom heet 'bluegrass' zo?
-Welke twee zangvogeltjes komen uit Champaign, Illinois?
-Wie zorgde voor de introductie van de term 'newgrass'?

De echte kenners weten natuurlijk al waar het om draait, maar voor wie het nog niet weet even op een rijtje: Bluegrass is vernoemd naar 'bluegrass state' Kentucky, waar de grootvader van dit muziekgenre, Bill Monroe, vandaan kwam. The Blue Grass Boys waren zijn begeleidingsband. Het meest beroemde zangvogeltje uit Champaign is Alison Krauss, die een record aantal Grammy's op haar naam heeft staan, maar ook Andrea Zonn komt ervandaan, de twee getalenteerde vioolspelende sopranen ontmoetten elkaar als kind bij een lokale fiddle-wedstrijd. En Sam Bush formeerde in 1971 de New Grass Revival, een groep die grenzen verlegde in de bluegrass en zo ontstond de naam newgrass. Deze info, en natuurlijk de bijbehorende muziek, is allemaal te vinden op de verzamelaar Putumayo presents Bluegrass, die vooral laat horen dat, al zijn de groten uit het genre niet meer onder ons na het overlijden eerder dit jaar van Earl Scruggs en Doc Watson, de muziek nog springlevend is.

Met de film Oh Brother Where Art Thou? uit 2001 beleefde bluegrass een flinke opleving. Voor het eerst in het bestaan van Putumayo presenteert het label nu een schijf geheel gewijd aan dit genre. Uitvoerenden zijn niet de grote voorbeelden en pioniers Bill Monroe of Flatt & Scruggs, maar hun opvolgers die schatplichtig zijn aan en voortborduren op wat zij bedachten. In ons land zijn Alison Krauss & Union Station waarschijnlijk het meest bekend, maar binnen het genre zijn Sam Bush, Seldom Scene (onder meer bekend om de fijne samenzang, hun Dylan-cover Boots Of Spanish Leather is hier gekozen), Crooked Still en Uncle Earl zeker gevestigde namen. Er zijn dus veel violen en banjo's of mandoline's te horen op Putumayo presents Bluegrass, maar niet altijd, zo is het de gitaar die melodieus de klank bepaalt van Shady Grove (een Amerikaanse variant van de Britse folksong Matty Groves) in de uitvoering van James Alan Shelton. Wie de muziek van Oh Brother kent hoort andere uitvoeringen van o.a. Man Of Constant Sorrow (door Peter Rowan) en I'll Fly Away (een instrumentale versie uit 2006 door een gelegenheids-groep jonge muzikanten).

Deze mooi verzorgde uitgave bevat uitgebreide informatie per nummer en uiteraard de vermelding van de oorspronkelijke cd's. Voor de nieuwsgierigen naar de stand van zaken in het genre van pakweg de afgelopen 20 jaar is dit album een uitstekende introductie, voor de liefhebber die de muziek al kent, maar nog niet alles al in zijn bezit heeft, is Putumayo presents Bluegrass een topverzamelaar.

Tracklist:
1. Alison Krauss & Union Station - Every Time You Say Goodbye
2. Railroad Earth - Been Down This Road
3. David Grisman and Jerry Garcia - Jackaroo
4. Andrea Zonn with Alison Brown - New Night Dawning
5. Frank Solivan - Across the Great Divide
6. Peter Rowan - Man of Constant Sorrow
7. James Alan Shelton - Shady Grove
8. Crooked Still - New Railroad
9. The Seldom Scene - Boots of Spanish Leather
10. Uncle Earl - The Last Goodbye
11. Town Mountain - Diggin’ On The Mountainside
12. Sam Bush - Diamond Joe
13. Various Artists - I’ll Fly Away