blauwgras - samen douchen
Blauwgras - Samen Douchen - eigen beheer (www.blauwgras.net)

Alweer bijna een jaar geleden maakte ik in het folkcafé in Paradox in Tilburg kennis met de muziek van Blauwgras, een band uit de omgeving van Breda die Nederlandstalige liedjes maakt en overgiet met een bluegrass-sausje. In de zomer maakte de groep een EP, Samen Douchen, met daarop 6 nummers, allemaal covers, sommige krijgen een vertaling die dicht bij het origineel staat, andere hebben een geheel eigen tekst. Het schijfje vormt een mooie doorsnede van wat deze groep doet: vaak humoristische uptempo stukken worden afgewisseld met een enkele ballad. En waar ik vaak de voorkeur geef aan mooie ballads zijn het bij Blauwgras toch de snellere, zonnig klinkende stukken die overtuigen. De teksten van zanger Ad van den Kieboom en gitarist Thomas Heesters zijn namelijk doorspekt met een fijn gevoel voor humor dat juist in die nummers goed tot uitdrukking komt. Zoals bijvoorbeeld in twee covers van Steve Earle, die de band heel wat inspiratie leverde: Boer Zoekt Vrouw (Until The Day I Die) gaat over de boer die zich al snel het kijkcijferkanon waant in het gelijknamige programma, maar dat verhaal krijgt een andere wending en ook in Hart Verloren In Sas van Gent (Galway Girl) lijkt de hulp bij autopech veelbelovend, maar dan… De Tour is minder satirisch van aard, maar is wel een aansprekend nummer, op de melodie van het alom bekende Rawhide en een trits aan wielertermen, die me nu al doen uitzien naar begin juli.

Blauwgras speelt in een traditionele bluegrass-bezetting, met viool, banjo, mandoline, gitaar en bas. De uitvoering is degelijk en de liedjes ademen een losse, vrolijke sfeer, die ook de optredens kenmerkt. De EP Samen Douchen is een prima herinnering aan wie ze gezien heeft, maar als je van muziek met een flinke dosis fijne humor in je moerstaal houdt is Blauwgras ook de moeite waard.

Mirjam Adriaans

Blauwgras presenteert Samen Douchen komende zaterdag, 14 januari 2012, om 20:30 uur in café Zomerlust, Oisterwijksebaan 15 in Tilburg.