elliott brood - days into years
Elliott Brood - Days Into Years - Paper Bag Records / DGR

De muziek van het Canadese trio Elliott Brood was altijd al stevig, werd omschreven als blackgrass of death country en ook punk-invloeden waren er al, maar op het jongste album Days Into Years doet de band er nog een schepje bovenop met de elektriek. De banjo die eerder werk karakteriseerde is er nog wel, maar meer op de achtergrond. Zo halverwege de plaat komt ie overigens even volop terug, samen met de mondharmonica in Northern Air, over het platteland van Ontario en de herinnering aan een overleden vriend.

Hoewel de muzikale verpakking dus behoorlijk stevig klinkt zijn de teksten meer 'folk' te noemen. Days Into Years werd namelijk gemaakt naar aanleiding van de eerste Europese tour die de heren deden in 2007. In België en Frankrijk kwamen ze op heel wat historische plaatsen, waar ook Canadese soldaten in de Eerste Wereldoorlog hadden gevochten. Al die indrukken en de schrijnende verhalen over de ontberingen van toen vormden de inspiratie voor deze plaat. Overigens zijn er ook persoonlijke verhalen, zoals Lindsay, waarin een oud huis, een jarenlang familiebezit, wordt uitgeruimd, of If I Get Old, over hoe je moeilijke tijden doorkomt, of dat nou op een ziekbed is of in de loopgraven.

Mirjam Adriaans


Elliott Brood
bestaat uit: Casey Laforet (akoestische gitaar, elektrische gitaar, bass pedals, basgitaar, mandoline, banjo, lap steel, zang), Mark Sasso (banjo, gitaar, mondharmonica, zang) en Stephen Pitkin (percussie, drums, piano, zang).

Days Into Years is al in 2011 verschenen, maar komt in Nederland nu pas officieel uit en Elliott Brood stelt hem voor met een zestal optredens:

Tourdata februari 2013
7 februari Kaffee ‘t Hof, Middelburg
8 februari Paradiso, Amsterdam
22 februari Roots On The Road, Spijkerboor
23 februari Burgerweeshuis, Deventer
24 februari Perron 55, Venlo
1 maart Paard, Den Haag

Days Into Years is alvast te beluisteren via De Luisterpaal van de VPRO.