putumayo presents australia
Diverse artiesten - Putumayo Presents Australia - Putumayo PUT 343-2

In de loop der jaren heeft Australië behoorlijk wat bekende bands opgeleverd. Met name in de jaren ’80 waren er hits van onder meer Men At Work, INXS, Crowded House (waarvan de broers Finn overigens uit Nieuw-Zeeland kwamen), Midnight Oil en John Farnham. Ook AC/DC en Nick Cave, Olivia Newton-John en Kylie Minogue zijn afkomstig uit die contreien, het geeft op zijn minst een indruk van de veelzijdigheid die het land op pop- en rockgebied in huis heeft. Omdat het land beschikt over indrukwekkende rotspartijen, unieke flora en fauna en de intrigerende inheemse Aboriginal-cultuur is het ook populair als reisbestemming. Het nationale instrument van Australië is de didgeridoo met zijn karakteristieke hypnotiserende geluid. Toch is die niet prominent aanwezig op Putumayo Presents Australia, dat een klein overzicht geeft van singer-songwriters en Aboriginal muzikanten uit het land. 

De bekendste namen op Putumayo Presents Australia zijn die van singer-songwriters Xavier Rudd en Colin Hay. Voor wie de naam niks zegt, de laatste (Schot van geboorte) was frontman van Men At Work, hij brengt een akoestische versie van het aanstekelijke Down Under dat in 1982 de nummer 2-positie haalde in de Nederlandse top 40. Natuurlijk kan Waltzing Matilda ook niet ontbreken, dat zit verwerkt in de Song of Australia van Colin Buchanan feat. Lee Kernaghan & Sara Storer. Buchanan werd overigens geboren in Ierland, maar toen hij zes was emigreerden zijn ouders naar Australië. De didgeridoo komen we tegen in Desert Rain van de groep Outback (opgericht door de Brit Martin Cradick, die later ook Baka Beyond zou formeren, en Graham Wiggins, een Amerikaan met een Australische moeder), die in de jaren ’80 ook buiten Australië bekend werd.

Australië is een land van immigranten, diverse muzikanten op deze schijf werden er dan ook niet geboren. De oorspronkelijke bewoners, de Aboriginals, hebben zware tijden gekend, Archie Roach was bijvoorbeeld een van de kinderen die weggehaald werden bij hun familie. Hij werd opgevoed door Schotse immigranten, maar werd een stem voor de inheemse bevolking.  Van hem is We Won’t Cry opgenomen, een duet met folkrockzanger Paul Kelly. Een andere Aboriginal stem is die van Geoffrey Gurrumul Yunupingu, die deel uitmaakte van Yothu Yindi. Marwurrumburr is het enige nummer op de schijf dat ook gezongen wordt in een inheemse taal, het Yolngu.

Over het geheel genomen is de muziek op Putumayo Presents Australia ontspannen en toegankelijk, met invloeden uit folk, country en reggae, lekker om naar te luisteren bij het barbecueën. De inlay geeft dit keer niet alleen uitgebreid informatie over de muzikanten, maar ook een recept voor Lamingtons (kleine chocolade-kokoscakejes). Heb je er gelijk een desserttip bij.

Mirjam Adriaans

Tracklist:

1 The Beautiful Girls - Spanish Town
2 Seaman Dan - T.I. Blues
3 The Waifs - The Waitress
4 Outback - Desert Rain
5 Colin Hay - Down Under (Acoustic Version)
6 Geoffrey Gurrumul Yunupingu - Marwurrumburr
7 Bobby Alu - Changes, Changes
8 Xavier Rudd - Hope That You'll Stay
9 The Lucky Wonders - Home
10 Colin Buchanan with Lee Kernaghan & Sara Storer - Song of Australia
11 Archie Roach with Paul Kelly - We Won't Cry