bela fleck & abigail washburn - bela fleck & abigail washburn
Béla Fleck & Abigail Washburn - Béla Fleck & Abigail Washburn - Rounder Records

Twee grootheden op banjo, Abigail Washburn en Béla Fleck vonden elkaar zowel in de liefde als in de muziek. Deze week verschijnt hun album Béla Fleck & Abigail Washburn, met murder ballads, gospel, bluegrass en een ode aan Doc Watson.

In het Sparrow Quartet speelden Washburn en Fleck al samen met andere muzikanten, dit keer kozen ze voor enkel de duobezetting. De banjo (ze gebruiken 7 verschillende exemplaren, waaronder hun favoriete instrumenten, die van Be?la is de Gibson Mastertone flathead Style 75 en die van Abigail haar Ome Jubilee) is dan ook het enige begeleidingsinstrument op dit nieuwe album, dat uitgegeven wordt door Rounder Records. Béla Fleck & Abigail Washburn bevat traditionals als Railroad, Pretty Polly en And Am I Born To Die. Dit laatste stuk is een ode aan bluegrasslegende Doc Watson: “Doc is one of the main reasons I play the banjo and sing old American music.” aldus Washburn (die dit lied a capella begint met haar prachtige warme stem) in de inlay. Natuurlijk zijn er ook eigen composities van de twee echtelieden, die inmiddels ook de trotse ouders zijn van zoontje Juno. Banjo Banjo werd geschreven op de dag dat ze hem voor het eerst voelden schoppen tijdens de zwangerschap en aan Bye Bye Baby Blues (een stuk dat in 1930 opgenomen werd door George “Little Hat” Jones) voegt de dan 11 maanden oude baby Juno zijn eigen tekstje toe.

Hoewel de Appalachen centraal staan in de muziek, drukken Fleck en Washburn hier en daar ook hun eigen karakteristieke stempel op de nummers, met een oosters tintje of een virtuoze uithaal. Béla Fleck & Abigail Washburn is een pure familie-aangelegenheid die de banjoliefhebber beslist zal bekoren.

Mirjam Adriaans

Releasedatum: 7 oktober 2014