-door Martijn van Gessel-
Folk enzo
is een nieuwe rubriek op Folkforum waarin recent en minder recent verschenen muziek wordt besproken: sommige platen worden kort beschreven, en andere iets uitgebreider. Niet alle muziek is puur folk muziek: alle aanverwante genres kunnen langskomen. Zo ben je in een oogslag weer op de hoogte van wat er leeft!

Er zijn van die platen die al schandalig lang hier liggen. Niet omdat ze niet goed zijn, maar gewoon door tijdgebrek. Eén van die platen is van Karin Höghielm, getiteld ‘Apocryphal' en verschenen op het Franse label Prikosnovénie. De Scandinavisch dame klinkt op deze oudere plaat (dit is een heruitgave) veel meer folk dan op haar latere werk (zoals op ‘Fabra'). Maar ook ‘Apocryphal' is geen echte folk plaat. De muziek is een mix tussen Scandinavische folk en moderne experimentele (maar luisterbare) muziek. Liefhebbers van Dead Can Dance zullen deze plaat zeker kunnen waarderen.

effleurement
Effleurement

Ook verschenen bij Prikosnovénie is de leuke verzamel cd ‘Effleurement' en de nieuwe cd van de Griekse band Daemonia Nymphe. ‘Effleurement' is uitgebracht ter ere van de honderste cd op het label. Diverse gevestigde namen en nieuwe talenten van het label staan op de cd: van Pinknruby, Irfan en Louisa John-Krol tot Caprice, Jack or Jive en een nieuwe solo project van een Fleur-muzikante. Zelfs Loreena McKennitt doet mee! Een heel leuk overzicht van de muziek die Prikosnovénie uitbrengt. De nieuwe Daemonia Nymphe is wat je kunt verwachten van deze groep. Het geluid is donker, bezwerend en mysterieus. De interpretatie van de muziek uit de Griekse Oudheid klinkt authentiek (in zo verre dat kan), maar toch is het allemaal niet zo spannend en nieuw als ten tijde van de eerste plaat. Zeer recentelijk is nog op Prikosnovénie de nieuwe cd van Corde Orblique verschenen. Hoewel de middeleeuwse en folky muziek met neo-klassieke invloeden heel goed is, blijft ook deze plaat achter bij de vorige cd van de groep.

Image
Francesco Banchini - Baqshish

Iemand die ook op Prikosnovénie muziek uitbrengt is Francesco Banchini. Onder de naam GOR heeft hij diverse mooie platen gemaakt die vooral middeleeuws geörienteerd zijn. ‘Baqshish' is zijn nieuwste plaat, onder zijn eigen naam, op het Felmay label. Deze nieuwe cd is een van de hoogtepunten uit zijn oeuvre. De muziek is energieker dan bij GOR en ook duidelijker in de folk traditie, zoals bij zijn live optredens dus. Arabische klanken en mediteranne folk gaan hand in hand op deze prachtige plaat.

faun - totem
Faun - Totem

Heel erg goed is ook de nieuwste Faun cd, getiteld ‘Totem'. Daar waar de vorige cd toch meer van hetzelfde was, is deze nieuwe plaat een heel gedurfde stap in een nieuwe richting. De band neemt afscheid van de pagan folk clichés, het geluid is rustiger, niet echt dansbaar, donkerder en vooral op sfeer gericht. Het geheel getuigd van lef en is ook nog een keer heel goed uitgevoerd. Absolute hoogetpunt van de plaat is het folky nummer "Karuna", dat vast een live klassieker wordt. Faun laat horen dat de groep nog niet uitgespeeld is en meer kan en durft dan tot nu toe getoond heeft.

Iets minder geslaagd is het nieuwe project van L'ham de Foc, Aman Aman. De muziek is niet slecht (dat kan ook haast niet met zulke goede muzikanten) maar het klinkt allemaal te gekunsteld om leuk te blijven. L'ham de Foc is ook bezig met een samenwerkingsproject met de Duitse middeleeuwse groep Estampie. Van die groep is onlangs een overzichtswerk verschenen, waaarbij de luisteraar in achttien nummers wordt meegenomen door het hele oeuvre van het ensemble. Overbodig voor de liefhebber maar leuk als kennismaking met de band.

in gowan ring
In Gowan Ring

Ander soortige middeleeuwse muziek wordt gemaakt door één van de laatste authenthieke, maar hedendaagse, troubadours: In Gowan Ring. Onlangs is een 10" vinyl plaat van deze muzikant verschenen op het nieuwe label (Time is a spiral) van de Nederlandse distributeur Clear Spot. Deze 10" bevat opnames die oorspronkelijk gemaakt zijn voor de VPRO radio. De prachtige serene en psychedelische folk van In Gowan Ring klinkt ingetogen en dichtbij op deze opnames. Perfecte muziek voor de herfst met een kopje thee erbij.

In Gowan Ring treedt binnenkort ook nog in Nederland op. Eén van de sporadische optredens vindt plaats tijdens het Pagan Folk Festival in Tivoli De Helling te Utrecht op vrijdag 12 oktober. Verder treden Sieben (UK) en Faun (Duitland) op. Na afloop is er een Elfennacht (zeg maar een `folk enzo'-disco) met ondergetekende als dj Eöl en verder dj Wizard (Folkwoods) en dj Cabal.

Martijn van Gessel