the folk survival club - i believe in rock and roll
The Folk Survival Club - I Believe In Rock & Roll - Continental Europe CECD 41

Wat zou er gebeurd zijn als Garth Brooks in 1994 niet gevallen was over een 7/8 maat en wel had besloten om Homeless Heart van The Watchman (Peaceful Artillery) op te nemen? De carrière van schrijver en componist Ad van Meurs zou waarschijnlijk heel anders zijn gelopen. Dan hadden we ook nooit kennis gemaakt met The Folk Survival Club. In februari toog Van Meurs met dit project naar Nashville, naar de studio van de eigenzinnige 'Cowboy' Jack Clement om I Believe In Rock & Roll op te nemen, de tweede cd van de groep. En nee, er komen geen scheurende gitaren, raggende drums of dreunende bassen voorbij. Integendeel zelfs, het is een heerlijke, ontspannen folkplaat geworden, met liedjes die eenvoudiger lijken dan ze zijn en met prachtige zang door de dames Marjan Cornille (haar bijnaam luidt niet voor niets de nachtegaal uit Antwerpen) en Ankie Keultjes, ook bekend van haar bijdragen aan NO blues, The Watchman en, iets langer geleden, The Very Girls. Ook Theo van de Wijdeven (bas) en Eric van de Lest (drums) zijn weer van de partij.

Was debuutplaat Break Of Dawn al om te smullen, op I Believe In Rock'n'Roll wordt folk helemaal met open armen omhelsd. Eerder dit jaar vertelde Ankie Keultjes nog dat de plaat moest gaan klinken als Folk Alley, een Amerikaanse internetzender die continu folk laat horen. En het nieuwe werk zou wat mij betreft zo in de programmering kunnen, met fijn vioolwerk van Carrie Rodriguez of het sprankelende mandolinespel van Glen Duncan.

Er zijn een paar nieuwe liedjes die gelijk de ontspannen toon zetten, te beginnen met The List (over de vriendenkring die kleiner wordt) en de nostalgische ode aan Eindhoven Bright Light. Daarnaast zijn een aantal eigen nummers van Van Meurs gerecycled, zoals het eerder genoemde Homeless Heart dat een rechttoe rechtaan countrydeuntje is geworden zonder 7/8 maat (misschien moet meneer Brooks nog maar eens luisteren?), het meest stevige werk op de plaat, met een viool voor de folky touch. Een van de mooiste nummers is St. Catherines (nog eentje van The Watchman, Broken Lock And Rhyme, 1996), dat fijn gevoelig klinkt door de ingetogen stem van Ankie, hier en daar ondersteund door het heldere geluid van Marjan. Titelnummer I Believe In Rock & Roll is een schot in de roos. Hoewel eerst bedoeld voor rock- en bluesbandje Hootenanny Jim, wordt het in handen van de dames zo heerlijk lief dat je zomaar spontaan mee gaat geloven. Het overtuigt in alle eenvoud en regelmatig betrap ik mezelf op een glimlach als ik er 's ochtends mee wakker word. Van de drie covers is Motherland (Natalie Merchant) een heus pareltje geworden. De lead komt dit keer van Marjan, Ankie vult hemels aan, opnieuw is het een prachtig gevoelige ballad, met bescheiden begeleiding. Sinds de vorige plaat staat Wildwood Flower van de Carter Family op het live repertoire, dat is nu ook vastgelegd op de plaat en Jack Clement leverde de fijne countryballad I Guess Things Happen That Way. Toen afgelopen juni de studio van de 80-jarige Clement afbrandde schijnt hij precies die woorden gezegd te hebben en inmiddels is hij bezig met het opnieuw opbouwen.

Zoals gebruikelijk levert Ankie Keultjes weer een fijn staaltje productiewerk af, terwijl Ad van Meurs zich op I Believe In Rock & Roll beperkt tot zijn gitaren en de vocalen volledig aan de dames overlaat. Een goede keus, deze engelenstemmen zijn ervoor gemaakt om gehoord te worden. Het blijft natuurlijk jammer voor Van Meurs dat de deal met Brooks niet doorging, maar voor de muziekliefhebber blijkt het een zegen: wij kunnen nu genieten van een prachtige folkplaat.

Mirjam Adriaans