broeder dieleman - gloria
Broeder Dieleman - Gloria - Snowstar Records 14-056/057

Afgelopen jaar was ik al onder de indruk van Alles Is IJdelheid, het debuut van Broeder Dieleman uit 2012. Het werd heruitgebracht door Snowstar Records, het label waarop in september ook de opvolger Gloria verscheen. Wie gegrepen werd door de eerste plaat kan de opvolger blind aanschaffen. Met name in de tweede helft van het album komt wederom de pure bezieling van deze Zeeuwse singer-songwriter bovendrijven.

Banjo en gitaar krijgen wat vaker gezelschap van een piano, gelijk in opener Gloria is het zachte getinkel te horen onder de folky banjo. Janine van Osta voegt hier en daar haar fraaie vocalen toe aan het nogal rafelige geluid van Broeder Dieleman en daarmee is de toon voor het album gezet. In de eerste vijf nummers wordt het nog niet echt zware kost, al is de toon vaak melancholiek in de eigenzinnige, beeldende liedjes, waarin vogels een rode draad vormen. In Kauwtje bijvoorbeeld verplaatst de zanger zich in de leefwereld van die alledaagse vogel onder begeleiding van een fijne trom die het verhaal juist heel bijzonder maakt. Maar met Leger Van De Heer komt de beklemming, de intro is al gelijk donker, een donderpreek lijkt niet veraf. Toch houdt hij zich nog in, de bombast horen we pas in Adriana, met de veelzeggende woorden “Ik heb nog nooit het licht gezien”.

Net als zijn voorganger is Gloria een sober album, ondanks de toevoeging van piano, die de vaak onrustwekkende sfeer eerder benadrukt dan verlicht. De opnames werden gedaan in de huiskamer en dat zorgt voor een natuurlijke gevoel waar de productie verder niet aan getornd heeft. De diep in de Zeeuwse klei gewortelde Broeder Dieleman worstelt met religie en andere levensvragen die hij in zijn liedjes probeert te vatten in beelden, waarbij het Zeeuwse landschap een eigen rol lijkt te spelen. Vaak zijn de liedjes klein, een enkele keer voluit bombastisch, altijd met pure bezieling.

Mirjam Adriaans

Het album Gloria is te beluisteren en te bestellen via de Bandcamp-pagina van Snowstar Records.