joan baez - whistle down the wind
Joan Baez - Whistle Down The Wind - Proper Records PRPCD146P

Joan Baez, de legendarische Amerikaanse pacifiste en  voorvechtster voor gelijke rechten heeft onlangs aangekondigd in 2018 voor de laatste maal op tournee te gaan. Gezien haar leeftijd, in januari is zij 77 jaar geworden, is dit natuurlijk te billijken. Vlak voor deze tour bracht ze het album Whistle down the wind uit. Dit kan best eens haar laatste worden. Als dat zo is, kan Baez met geheven hoofd de muziekscene achter zich laten, want op Whistle down the wind staan weer volop muzikale pareltjes.

Zelf liedjes schrijven heeft ze niet gedaan voor dit album, maar zoals immer heeft ze een scherpe neus voor andermans repertoire. Haar stem heeft in al die jaren, Joan Baez debuteerde al in 1959 op het Newport Folkfestival, nauwelijks aan timbre en zeggingskracht ingeboet, al zijn de hoge tonen en de krachtige uithalen voorgoed verleden tijd. Wat blijft zijn tien prettig in het gehoor liggende liederen waarmee ze enigszins teruggrijpt naar het begin van haar carrière.

Zoals gezegd speelt Baez geen leentjebuur bij de eersten de besten. Ze zingt liederen uit de top van de Amerikaanse singer-songwriter boom, zoals Tom Waits, Josh Ritter, Eliza Gilkyson en Joe Henry. Laatstgenoemde tekende ook voor de fijne productie van het album. De subtiele instrumentatie van de meeste liederen geeft het album een intieme, folky sfeer. We kennen Joan Baez als een bewogen persoon die begaan is met de wereld in al haar facetten. Ze is somber over de toekomst, getuige het aangrijpende Another world. Pacifiste is ze nog steeds in hart en nieren, getuige het cynische The president sang amazing grace van de mij onbekende Zoe Mulford. Ook I wish the wars are all over van Tim Eriksen laat niets aan de verbeelding over. Het mooiste nummer vind ik echter het breekbare Last leaf van Tom Waits en Kathleen Brennan. In dit nummer klinkt Baez' stem even kwetsbaar als vertederend. In The great correction van Eliza Gilkyson grijpt Baez terug naar de jaren '70 toen de countryrock centraal in haar werk stond.

Afscheid nemen kost soms moeite, met name wanneer een artiest zo'n prachtig album als laatste saluut achter laat. Op 1 juni is Joan Baez voor het laatst in Nederland te aanschouwen. Zij treedt dan op in het Amsterdamse Carré.

Assie Aukes

nvdr: Het optreden op 1 juni in Carré is uitverkocht, maar er is een extra datum toegevoegd, en wel op vrijdag 8 februari 2019, de kaartverkoop daarvoor begint komende zaterdag,  17 maart 2018 om 10:00 uur. Zie: https://carre.nl/voorstelling/joan-baez.