the kilkennys - blowin' in the wind
The Kilkennys - Blowin' In The Wind - Beaumex BMCD611

In de jaren '60 van de vorige eeuw vierde traditionele folk hoogtijdagen in Ierland, met onder meer The Dubliners, die een nummer 1 hit noteerden met Seven Drunken Nights en The Clancy Brothers, die naar Amerika vertrokken en daar doorbraken. En nu zijn er The Kilkennys, bestaand uit Davey Cashin (banjo, mandoline, gitaar en Ierse fluiten), Mick Martin (uilean pipes, bodhran, low whistles), Robbie Campion (zang, gitaar, mandoline, banjo) en Tommy Mackey (basgitaar), die zichzelf een 'Irish folk and ballad group' noemen. De groep, begonnen in hun schooltijd, bestaat al 20 jaar, zij het pas tien jaar onder deze naam.

Die jaren '60 zijn dus ver voor hun tijd, toch haalt de band juist daar zijn inspiratie. Dat bleek al op The Colour Of Freedom (2014, maar twee jaar later pas hier uitgebracht) en die trend zetten ze voort op het nieuwe album Blowin' In The Wind, waarop The Kilkennys met hun repertoire nog maar eens in de voetsporen treden van hun beroemde voorbeelden.

Die voorbeelden zijn direct te herkennen voor de liefhebber, te beginnen met The Dutchman, bekend geworden in de uitvoering van Liam Clancy. Even later horen we Farewell To Carlingford, een stuk van Tommy Makem. En wie kent niet The Molly Maguires of A Nation Once Again van The Dubliners? Het zijn stuk voor stuk nummers die in de jaren '60 werden uitgebracht en vervolgens in het collectieve folkgeheugen zijn blijven hangen. The Kilkennys blijven behoorlijk trouw aan de originelen, al is er hier en daar een ander akkoord te horen of wordt een solostuk juist samengezongen.

Dat alles is dan wel heel strak opgenomen, ietsje te glad opgepoetst naar mijn smaak maar dat zal vast geen probleem zijn voor de Amerikaanse markt. Want ook daar willen de mannen voet aan de grond krijgen, dus speelden ze al eens op het Irish Fest in Milwaukee, het grootste Iers festival ter wereld met zo'n 100 acts op 17 podia.

Misschien is die gewenste doorbraak wel de reden om Blowin' In The Wind, zo'n beetje het meest bekende nummer van Bob Dylan en een Amerikaanse klassieker uit de jaren '60, te verfolken met banjo, accordeon (Nigel Davey) en fluiten. Het is weer eens wat anders dan de zoveelste uitgekauwde versie, maar ik hou meer van de rafelige randjes en die ontbreken hier.

Toch is er niet alleen oud werk te horen op deze plaat. As I Leave Behind Neidin werd in 1985 opgenomen door Mary Black en You Couldn't Have Come At A Better Time kennen we natuurlijk van Luka Bloom. Afsluiter Homeland (2016) is van Mick Hanly, die al met zo'n beetje alle groten in de Ierse folk samenwerkte. Deze versie, met een nogal overdadig dameskoor erbij, doet me aan een songfestivalinzending denken en is daarmee een buitenbeentje in het repertoire.

De strakke uitvoering, opnames en productie van Blowin' In The Wind zijn geheel van nu, zo keurig netjes klonken die oude folkhelden nooit in het analoge tijdperk. Maar waar The Kilkennys echt goed in zijn is hun publiek een plezier doen en dat zal met een plaat vol meezingers en favoriete oude bekenden geen enkel probleem vormen. De zalen zullen ongetwijfeld weer volstromen.

Mirjam Adriaans

Blowin' In the Wind is te beluisteren op Spotify en verkrijgbaar via diverse andere digitale kanalen. Fysieke exemplaren zijn te bestellen via de band zelf (https://www.thekilkennys.com) en The Kilkennys zijn komende tijd op tour in Nederland, er zijn al enkele optredens uitverkocht.

Tourdata 2018
9 november 2018: Roden-Theater De Winsinghof
10 november 2018: Winschoten-De Klinker
11 november 2018: Leeuwarden-Neushoorn +
13 november 2018: Sneek-Ierse Pub
15 november 2018: Zwolle-Hedon +
16 november 2018: Drachten-De Lawei
17 november 2018: Nes-Restaurant De Piraat
18 november 2018: Ulft-Cultuurfabriek Dru
21 november 2018: Den Helder-De Kampanje
22 november 2018: Heerlen-Parkstad Limburg-Theaters
23 november 2018: Lelystad-Underground +
24 november 2018: Nijverdal-Zinin Theater
25 november 2018: Sneek-Theater Sneek
27 november 2018: Den Oever-Vikingschip
29 november 2018: Hoogeveen-Het Podium +
30 november 2018: Vlissingen-Theater CCXL +
01 december 2018: Almere-De Meester +
02 december 2018: Coevorden-Theater Hofpoort

Data met een +: Kilkennys vs Scrum