Image
Meer dan Stout
alleen


Ooit in '95 begonnen ze in het Belgische Namen met lekkere Ierse deunen in een fuifachtige entourage (Ceili) in de kroeg met Alain Mossiat (bijnaam Moss) achter de tap. Je weet wel, lekker uit je dak gaan met Ierse deunen onder het genot van een heerlijk glas Stout. Inmiddels is Ceili Moss uitgegroeid tot een leuke band die achter de tap vandaan komt met een breder muzikaal pallet. Op hun tweede cd Glad to find you well horen we nog steeds Ierse traditionals, maar ook Bretons werk, eigen composities en geslaagde uitstapjes naar Franstalig chanson. De live-ambiance die dit album uitstraalt, maakt duidelijk dat een concert van Ceili Moss meer dan de moeite waard moet zijn.

Het album opent met live-opnamen van de nummers Seagull, Hot Asphalt en The Gael die knap aan elkaar gesmeed zijn. Deze opening is exemplarisch voor de rest van het album. Gevarieerd, sterke vaak gedreven zang, goed snarenwerk en verre van amateuristiche arrangementen. De opname-kwaliteit is echter soms wel té amateuristisch, wat bij de opening ten koste gaat van de dwarsfluit. Volgende keer graag meer aandacht daarvoor. Dat verdient deze groep zeker.

Zoals gezegd is het album gevarieerd. Niet alleen wat betreft repertoire maar ook in kwaliteit. Waar het arrangement in Ship of Fools (Leemans) leidt tot een ietwat belegen folkrock sfeertje á la Veulpoepers, stijgt Suil A Ruin (de traditional die we ooit van het toen nog akoestische Clannad leerden) tot grote hoogte in een rijk arrangement met hoofdrollen voor zang, dwarsfluit en piano! Minstens zo indrukwekkend zijn de a capella afsluiting met het traditionele The Praties Go Small en het zwierige en ook vocaal interessante door Leemans geschreven Iers getinte As Far As The Eye Can See.

De twee Franstalige nummers doen naar meer verlangen. Dies Irae van Leemans klinkt volwassen met voldoende variatie in vocalen en de verrassende inbreng van een mondharmonica. In het vlotte chanson Tout Va Bien (ook al van Leemans) gaan zang en accordeon mooi samen en kijken we op van het dwingend gespeelde Arabisch gekleurde intermezzo.

De band bestaat uit: Benjamin Delforge (accordeon, tin whistle en percussie), Jean-Francois Durdu (viool), Michaël Goffioul (klavier, arrangementen), Laurent Leemans (zang, gitaar, percussie, teksten), Yannick Sterpin (gitaar, zang, mondharmonica), Yves Van Elst (dwarsfluit), Sophie Toth (zang).

Drummer Pierre Poucet - die op de cd ook nog een enkele keer subtiel als blazer is te horen - heeft de groep verlaten en is onlangs vervangen door Jérémy Pinera. Tijdens het concert dat Ceili Moss aanstaande vrijdag geeft in De Zevende Zegel in Kluisbergen, zal Pinera al enkele nummers meespelen.

Ceili Moss is toe aan een professioneel geproduceerd studio-album met eigen nummers. Wellicht moeten ze een compleet Franstalig album overwegen. Onze belangstelling is met Glad to find you well in ieder geval voldoende gewekt.

De cd is te bestellen bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. De band brandt de cd's zelf. Zie ook: http://www.ibelgique.com/ceilimoss

Henk - Waardering: 7