Image
Overdaad,
maar geweldige stem


In de jaren '90 maakte de Amerikaanse groep October Project twee CD's. Hier nooit doorgebroken, maar in Amerika toch redelijk succesvol. Mary Fahl was de zangeres van deze band. Zij viel op door een heel apart stemgeluid. Ze besloot een solo-carrière te starten. Dat resulteerde in een mini-CD "Lenses of Contact" en nu dus een volwaardige opvolger "The Other Side of Time".

Je houdt ervan of niet. Veel aanzwellende violen, wijdse intstrumentale arrangementen en hier en daar aardig wat pathos. Maar daar staat een geweldige stem tegenover. Beetje laag maar zuiver tot in de het hoogste register. Een gevarieerd repertoire op deze CD. Klassiek, Iers, Jazz, Musical en zelfs Moors.

Twee soundtracks: "Goin Home" is uit de film "Gods and Generals" (over de Amerikaanse Burgeroorlog); "The Dawning of the Day" uit de film "The Guys", een eerbetoon aan de brandweerlieden uit New York na de 9/11 aanslag. De Ierse melodie wordt hier gevolgd maar Fahl heeft de tekst herschreven. Een van de betere nummers van de CD.

Nog twee bijzondere nummers: Het exotische "Ben Aindi Habibi" is op muziek gezette Moorse erotische poëzie, geschreven door vrouwen in de 11e en 12e eeuw. Het klassieke "Una furtiva Lagrima" (Donizetti) prachtig begeleid door akoestische gitaar illustreert de grote vocale kwaliteiten van Fahl.

Af en toe bijzonder zwaar op de hand deze Mary Fahl. Met hier en daar ondoorgrondelijke, beetje gekunstelde filosofische teksten. Dan is het vrolijke, luchtige ,"Annie, Roll Down Your Window" (over het reizen met haar zuster) een verademing. Lijkt zo uit een Ierse pub te komen, deze song.

De stem van Mary Fahl maakt deze CD de moeite waard. De arrangementen zijn mij over het algemeen te bombastisch. Vergeleken met haar werk met October Project dat over een geweldige percussionist beschikte is de percussie op deze CD middelmatig.

Een heel leger aan co-schrijvers/arrangeurs en gastmuzikanten hebben hun medewerking aan deze CD verleend. Bij een volgende CD van Fahl zou je wensen dat er eens flink gesnoeid zou worden in die overdaad. De stem van Mary Fahl heeft niet veel begeleiding nodig.

Paul - Waardering: 7½