Tim Knol en de Blue Grass Boogiemen hebben de handen ineen geslagen voor een gezamenlijk album en aansluitende tour. Happy Hour komt uit op 10 mei op I Love My Label, Knols eigen platenlabel, en telt twaalf nummers in bluegrass-stijl. De tour omvat inmiddels meer dan 20 shows op festivals en in clubs verspreid over het land en is afgelopen weekend van start gegaan op Paaspop. Het album wordt op zaterdag 11 mei gepresenteerd in een uitverkochte Amstelkerk in Amsterdam.

Knol koestert al jaren een sterke liefde voor bluegrass, met het opnemen van dit album met zijn vrienden van ‘s Nederlands bekendste band in dit genre, is er een lang gedroomde wens van hem in vervulling gegaan. “De Blue Grass Boogiemen heb ik als tiener leren kennen op een rock ‘n’ roll festival in Hoorn, waar ik vandaan kom. Dat maakte een gigantische indruk op mij, vooral omdat ik als kind opgegroeid ben met deze muziek. We hebben toen contact gekregen en gehouden. Het idee was er inmiddels al een aantal jaren om iets samen te doen, maar vorig jaar werden de plannen serieuzer. Toen ben ik samen met Arnold Lasseur, die mandoline speelt in de Blue Grass Boogiemen, liedjes gaan schrijven en ze vrij snel daarna opgenomen in mijn studio in Hoorn”, aldus Knol.

Knol is enthousiast over de samenwerking met de Utrechtse rootsroutiniers. “De Boogiemen zijn kwalitatief zó ontzettend goed. Als je dan een mooie bluegrassplaat gaat maken, dan moet je dat natuurlijk wel doen met gasten die deze muziek begrijpen. En deze jongens doen al 30 jaar niets anders. Ze zijn krankzinnig goed en ik vind ze zeker in Nederland maar ook ver daarbuiten op eenzame hoogte staan. Bluegrass zoals het vroeger werd gespeeld: rauw, eerlijk en vuig”, zo vertelt hij.

Tim Knol & Blue Grass Boogiemen gaven al succesvolle voorproefjes op de samenwerking op het uitverkochte roots festival Once In A Blue Moon in Amsterdam in de zomer van 2018 en tijdens de jubileumshow van Knol in Paradiso en de Dutch Roots revue op de afgelopen editie van Eurosonic Noorderslag, beiden in januari dit jaar. Zo repte de Volkskrant over ‘de gesmeerde meerstemmigheid bij het onversterkte maar machtige bluegrassnummer Crying Shame’, de openingstrack van het aanstaande album.

Tim Knol & Blue Grass Boogiemen
Knol heeft een groot muzikaal historisch besef in zijn donder én zijn vingers. Daarbij heeft hij vooral de muziekgeschiedenis van de VS goed in kaart. Zijn regulier werk kent een sterke westcoast feel en is geënt op djangle, powerpop en cosmic country uit het eind van de jaren zestig, begin jaren zeventig. Met zijn tijdelijke project The Miseries putte hij uit hetzelfde era, maar gaf hij wat extra gas richting punk en garagerock. Voor zijn nieuwste samenwerking gaat hij verder terug in de tijd, naar de oorspronkelijke bluegrass uit de eerste helft van de twintigste eeuw.

Tim Knol & Blue Grass Boogiemen vormen een voorbestemd huwelijk. Het karakteristieke timbre van Knols stem kleurt perfect bij het palet akoestische klanken van de Blue Grass Boogiemen, de fraaie zanglijnen meanderen door de - vaak virtuoos uitgevoerde - instrumentatie als een rivier door de Noord-Amerikaanse Appalachen, de bron waaraan het genre is ontsproten. Een genre dat de Blue Grass Boogiemen al bijna dertig jaar beoefenen en tot in detail beheersen. Authentiek, om maar eens een containerbegrip te hanteren, maar meer dan op wie ook van toepassing op het kwartet uit Utrecht.

Tim Knol & Blue Grass Boogiemen, foto Melle Boersma
Tim Knol & Blue Grass Boogiemen, foto Melle Boersma


Agenda Tim Knol & Blue Grass Boogiemen, vanaf mei 2019:
Za 27 apr –  De Buitenkroeg Festival, Arnhem
Za 11 mei – Amstelkerk, Amsterdam (albumpresentatieshow - UITVERKOCHT)
vr 24 mei –  Klomppop, Ovezande
Za 25 mei – Sniester, Den Haag
Zo 07 jul – Vondelpark, Amsterdam
Za 20 jul – Zwarte Cross, Lichtenvoorde
Za 20 jul – Rock Your Boots, Dedemsvaart
Zo 28 jul – Zomer op het Plein, Alkmaar
Vr 16 aug – Lowlands, Biddinghuizen
Di 20 aug – Stortemelk, Vlieland
Zo 25 aug – Terug Naar Tiengemeten, Tiengemeten
Vr 18 okt – ‘t Beest, Goes  
Za 26 okt – Fluor, Amersfoort
Zo 27 okt – De Amer, Amen
Wo 30 okt – TivoliVredenburg, Utrecht
Vr 01 nov – De Meester, Almere
Za 02 nov – Gashouder, Dedemsvaart
Zo 03 nov – Rotown, Rotterdam
Vr 08 nov – 013, Tilburg
Vr 15 nov – Hedon, Zwolle
Za 16 nov – Cacaofabriek, Helmond
Do 28 nov – Der Aa-Theater, Groningen
vr 29 nov – Burgerweeshuis, Deventer
Za 30 nov – Patronaat, Haarlem

Links
https://www.timknolofficial.com/
http://bluegrassboogiemen.nl/