Het langverwachte zesde studio album van I am Oak is vandaag uitgekomen op Snowstar Records. Het album bevat de eerder uitgebrachte singles Between Worlds, Will I Wake, Swells en Hidden Cove. Osmosis is de meest kleurrijke en diverse plaat geworden uit het oeuvre van I Am Oak, en is nu overal beschikbaar. De release wordt gevolgd door een internationale tour, waarbij Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en recent aangekondigd, Japan aan worden gedaan.

Thijs Kuijken, spil van de Utrechtse altfolkformatie I Am Oak, onthult voor het eerst de oorsprong van de intuïtieve schrijfwijze en sound op de zesde full-length Osmosis. De titel verraadt het eigenlijk al: ‘osmosis’ is een term voor het onbewust verwerken van bepaalde ideeën, ervaringen en kennis. Muziek, maar ook fotografie, kan dit proces potentieel omvormen tot iets surrealistisch. Bij I Am Oak is dit altijd al het geval geweest: Kuijken kan gevoelens en gedachten prachtig omzetten in beschouwingen van natuurfenomenen en landschappen.
 
Hierdoor is Osmosis de meest kleurrijke en diverse plaat geworden uit het oeuvre van I Am Oak. Het artwork, met foto’s genomen door Kuijken zelf, is hier een verlengstuk van: de vertrouwde elementen zijn aanwezig, alleen op abnormale wijze ingericht, zodat de kwaliteiten van I Am Oak worden uitvergroot en weer een frisse draai krijgen.
 
Op Osmosis nodigt hij de luisteraar uit om alles op eigen manier te ondervinden en aanschouwen. Door iets meer te flirten met ‘autobiografische’ invalshoeken, geeft Kuijken voor het eerst het ontzag in zichzelf gestalte. Osmosis is daardoor een bron van troost en nieuwe inzichten geworden. Op ‘Wondrous Ways’ zingt hij het immers zelf: “I came out unwound/from all I’ve ever come across
 
Osmosis is nu beschikbaar op Spotify, Apple Music, Deezer, iTunes en Bandcamp. Het album kan besteld worden in de Snowstar Records webshop.
 
Afgelopen dinsdag kondigde I am Oak aan dat Osmosis ook uitgebracht wordt in Japan op 29 september door Sign-Pole Records, wat gevolgd zal worden door een tour door het land.
 
I am Oak speelt meer dan 30 shows in Nederland, België, Duitsland, Zwitserland en Japan, en meer shows volgen snel. Daarnaast speelt I am Oak meerdere instores en is de band de komende weken te vinden bij onder andere 3FM, Radio 2 en KINK FM. Tickets voor de tour zijn te krijgen via: www.snowstar.nl/shows