Je houdt het niet voor mogelijk. Dat het zo plotseling afgelopen kan zijn. Er viel nog zoveel te bepraten. Zoveel muziek te maken. Zoveel te genieten. Zoveel samen te beleven. Maar het leven hield abrupt op. Onder de douche stopte het hart op donderdag 10 juli 2008. Na amper 55 jaar.

Gunter Bauweraerts is dood... Buiten wacht zijn jongste zoon Rurik van 16. Samen met zijn vader zou hij, voordat de volgende dag het festival in het Franse St. Chartier zou beginnen, nog een overlevingstocht maken in die prachtige omgeving.  Nee toch, een overlevingstocht ?!...

Dochter Jorunn was er ook bij. Zijn vrouw Gudrun was nog thuis in Vlaanderen evenals hun overige drie kinderen, Gunnar, Harald en Tjorven.

Via muziekmozaïek.be dringt het schokkende nieuws tot me door. Op festivals in België zag ik Gunter wel eens. Zijn markante kop is getooid met net zo'n witgrijs haar als het mijne. Hij speelde een belangrijke rol in de opleving van de Vlaamse folk. Sinds een jaar of zes organiseerde hij de folkstages in Kalmthout, net zoiets als de stages in Gooik.

De doedelzak kende al lang geen geheimen meer voor hem. Het clubje waarmee hij de stages op poten zette noemde hij Wendel. Een echte familie-klus. Op de site van Wendel staat: ‘Hoofdman van de bende is Gunter Bauweraerts, zijn luitenant is Gudrun Hoes en de penningen worden opgeslagen door Gunnar Bauweraerts'.

De stages van dit jaar, de 5de editie van 24 tot 29 juli, gaan in deze droevige omstandigheden vanzelfsprekend niet door. Familie en vrienden laten echter weten: ‘Om deze creatieve week echter niet in leegte achter te laten, organiseren wij een wervelend volksbal op zondag 27 juli om 19.00 uur in de parochiezaal te Nieuwmoer. Deze avond zal worden ingevuld door concerten van o.a Embrun, Magister, Madingma en Orgamusa. Wij hopen op een groot en gezellig volksfeest ter ere van ons aller vader en vriend Gunter...'

Gunter was een aardige, altijd rustig pratende man die je niet zo een-twee-drie zou linken aan het leger waarin hij tot voor kort diende. Of aan die antieke landbouw-tractor, een Porsche Diesel Junior 108 uit 1960, waar hij een passie voor had. Samen met zijn vrouw Gudrun zette hij vijf kinderen op deze wereld. Wat was hij trots op ieders muzikale talent. Dochter Jorunn kennen we van Laïs, zoon Harald als draailierspeler van ondermeer Embrun. En zijn jongste zoon Rurik zag ik al eens  mét doedelzak op een foto geflankeerd door zijn pa en een ander Vlaams doedelzakgenie Stefan Timmermans met wie Gunter meer samen optrad.

gunter bauweraerts
Gunter Bauweraerts

Nadat ik afgelopen vrijdag hoorde van Gunters overlijden viel ik even stil. In een flits trokken ze aan me voorbij, de folkmuzikanten die hem nog niet zo lang geleden voorgingen. De een kende ik beter dan de ander. Maar ze waren allemaal zo'n beetje van mijn leeftijd... Ik moest denken aan Peer Muskens (Proloog, Werktuig), Bert Aalbers (o.a. Foo Foo Band en Crackerhash) en Dirk van Esbroeck (o.a. Rum). Over Wannes van de Velde hoorde ik onlangs dat hij opnieuw vocht tegen leukemie. En nog dichter bij huis: Peter Koene worstelt met kanker. Halverwege de chemokuur is hij ermee gestopt vanwege de afschuwelijke bijwerkingen.

Dit soort immense dingen des levens zetten je aan het denken. Wat moet je. Als je niet uitkijkt kom je in een spagaat tussen ‘pluk de dag' en ‘verdieping'. Ik kies vooralsnog voor beiden, zou dat kunnen? Ik prijs me in ieder geval gelukkig dat ik nog kan kiezen...  

Ik probeerde het van me af te zetten en surfte wat over het web op zoek naar meer info over Gunter. Op deze site was al snel de mededeling van Muziekmozaïek.be te lezen. Op Folkroddels.be ook. Daar kwamen de eerste reacties los. Iedereen had nog zoveel te bespreken met Gunter. En zoveel met hem meegemaakt. De toon was altijd weer liefdevol. Iemand had Gunter nog willen zeggen dat hij ook opa wordt. Gunter was het al eventjes. Wat was hij ‘fier' op het dochtertje Zitta van zijn zoon Harald.

In mijn postvak sijpelden de eerste berichten uit St. Chartier binnen. Gunter had zich zo verheugd op de Belgische avond, de hele zondagavond muziek uit België. ‘La Belgique dans tous ses états' met Göze, Ambrozijn, Naragonia, Tref, Embrun en Boombalbombardement. Iets unieks voor zo'n door-en-door Frans festival.

En dat zijn zoon Harald daar ook zou meespelen! Na vaders overlijden ging dat natuurlijk niet meer lukken. Haralds dik bevriende generatiegenoten, de AedO-broers Pieter (peetoom van Haralds dochtertje) en Jonas De Meester reden meteen naar St. Chartier om Harald te ondersteunen en hem te vervangen. De avond zou helemaal in het teken komen te staan van Gunter, dat wisten ze zeker.

Els, de moeder van de AedO-broertjes, laat me geroerd weten dat de dood van Gunter veel los maakt. "Ik herinner me  nog St. Chartier, waar we met z'n allen één groot tentendorp hadden, met Ashels, Fluxus,... teveel om op te noemen. Onze kinderen speelden er met elkaar in de zon en Gudrun, mama-Fluxus-Anneke-Zwaenepoel en ik genoten, kookten... Dat waren topdagen... En waar is dan de tijd dat Guido bij Gunter les volgde en dat we 's avonds genoten van de zang van de meisjes, waaruit later Lais ontstond... en nog wat later het moment waarop onze AedOlo's en Embrunners, toen nog zonder naam, allemaal samen, midden in de nacht het podium opliepen en er de pannen van het dak speelden,... terwijl 'de vakes' zagen dat het goed was en moe en voldaan in hun tent kropen, hopende dat de kinderen vlug gingen volgen. Waar is de tijd dat we allen in Gooik in 'café De Vrede' liederen zongen en muziek maakten, tot w'erbij in slaap vielen...

Gunter was een begenadigd folkmuzikant. Hij bespeelde 28 instrumenten. Vlaamse doedelzak en Zweedse nyckelharpa had hij altijd binnen handbereik. Hij speelde met zijn zonen Harald (draailier) en Rurik (ook doedelzak) in Orgamusa Europese oude en eigentijdse muziek. Hij gaf ondermeer les en cursussen op folkstages in Gooik en Galmaarden  en op Jeugdmuziekschool "Ward De Beer" Antwerpen. Schreef muziek bij het kinderboek ‘Luster Nondepie in het Land van Goede Manieren' van Hilde Paeshuys en Luc Sauviller. Hij liet zijn doedelzak in de kerk klinken bij orgelmuziek van Roos Goossens.

Zijn muzikale erfenis omvat ondermeer twee sfeervolle albums (2001 en 2004) rond het thema Midwinter, met een opvallende rol voor kerkorgel. (Luister hier naar een fragment). Die cd's werden destijds lovend ontvangen. Er werkten onder andere aan mee Stefan Timmermans op doedelzak en blokfluit, Paul Garriau op draailier, Philip Masure op bodhran en low whistle en Laïs.

Internationaal werd er lovend over geschreven. Het online folkmagazine www.folkworld.de vond het ‘an impressive album (...) it creates a peaceful and harmonic atmosphere'. Het toenmalig Folkmagazine 't Bourdonske sprak van een ‘aangrijpend project', ‘uniek en geslaagd' en ‘de cd is ondanks zijn wat religieuze context op deze wende van het jaar eigenlijk een volledige themaplaat rond afscheid nemen, wedergeboorte en het seizoensverbonden zijn'. Folkmagazine "Chanter" (British bagpipe Society) schreef: ‘Bauweraerts writes good melodies and orchestrates them well so that they sound as well-established as traditional tunes. He deserves that we hear more of them'. En Ulrich Joosten toont zich al even enthousiast in Folker: ‘Für mich ist die CD ein wunderbarer Ruhepunkt in einer immer hektischer werdenden Welt'.

Toch nog eens gaan luisteren.

De composities werden in de kerk in Kalmthout ook live uitgevoerd, compleet met kinderkoor. Het typeert de warme persoonlijkheid van Gunter dat hij na afloop de kinderen op internet bedankte: ‘Ik wens van harte Juf Hadewijch en haar Rinkrankkoor (en zeker ook oud-leerlingen Sarah en Lena) te bedanken voor de mooie bijdrage die zij aan de MidWinteRconcerten in de O.L.Vrouwkerk hebben geleverd. Mede dank zij jullie zijn de concerten geworden wat de bedoeling was: eenvoudige, warme bezinningsmuziek brengen om het begin van de Midwintertijd te vieren. En jullie hebben dat schitterend gedaan!!'

Zoals Gunter ook spontaan collega-muzikanten stimuleerde met opmerkingen in hun gastenboek. Na Kadril's viering van het 30-jarig bestaan in het Antwerps Sportpaleis schreef hij: ‘Vlaanderen telt ondertussen heel wat steengoede folkgroepen, maar jullie uitzonderlijke verdienste is de wijze waarop jullie je eigen (onze?) muziek hebt weten te versmelten met die van zoveel andere vrienden-volksmuzikanten uit heel Europa, en toch steeds, heel herkenbaar, Kadril blijven. Het was gisteren een Hoogdag voor de volksmuziek uit Vlaanderen, van de eerste noot tot de laatste. Zo'n brede waaier van stuk voor stuk uitstekende zangers en muzikanten, meegetrokken door de enthousiaste drijfkracht van Kadril, wij hebben het zelden meegemaakt'. En in het gastenboek van Griff twee jaar geleden: ‘De demo's klinken alvast uiterst professioneel en baanbrekend. Ik kijk uit naar een CD-voorstelling. Alle succes toegewenst voor deze vernieuwende, jonge groep.'

Als je in Vlaanderen doedelzak speelde, of wilde leren spelen, was de kans groot dat je op een of andere manier  bij Gunter terecht kwam in Nieuwmoer vlakbij Kalmthout.  Maar ze kwamen ook van ver over de grens. Op het myspace-plekje van Dave Rowlands (Snaketowns, Ploughmans Bunch, Wizzard Wheeze,  Citizen Camembert) lees ik ondermeer: Dave has studied under some of the best pipers in Europe, including Dave Faulkener, Gunter Bauweraerts, Jon Swayne, and Judy Rocklife... En op de site van Alan Kingsbury van de groep Pendans (balfolk uit Cornwall): ...Having studied bagpipes with inspirational players such as Mike York from England and Gunter Bauweraerts from Belgium...

Zijn collega-muzikanten dragen Gunter op handen. Mijn folkforum-collega Mirjam Adriaans beschreef al het eerbetoon dat  Ida e Volta bracht tijdens Brosella afgelopen zaterdag. De Galicische zangeres Uxia Senlle duidt in de aankondiging van het nummer Alala Das Mariñas de uitdrukking ailala, die in Galicië veel gebruikt wordt voor emoties. Ze vertelt over het verlies van Gunter. Mirjam: Als ik het goed onthouden heb zei ze ergens "maintenant il est dans l'air de Flandres", dat vond ik ook wel mooi...

Ik ook.

Henk

PS:
- Zie ook: www.wendel-vzw.be Daar is ondermeer te lezen dat er aanstaande vrijdag 18 juli naar aanleiding van het overlijden van Gunter een dienst is in de O.L.V.-kerk van Kalmthout. De  plechtigheid begint om 13.00 uur. Iedereen die in de mogelijkheid is om deze dienst bij te wonen is welkom.
- Hier kun je zes muziekfragmenten beluisteren van de twee MidWinter-albums die Gunter opnam. Daar kun je ook lezen hoe je de albums kunt bestellen.
- Zie ook www.muziekmozaiek.be
- Op Youtube hoor en zie je een versie van Alala Das Mariñas, het lied waarmee de Galicische zangeres Uxia op Brosella de overleden Gunter Bauweraerts eerde. Hier wordt het uitgevoerd door Uxia en Cristina Fernandez, met pianobegeleiding.