- een gastbijdrage van Marieke McBean -
Jaren geleden schreef ik regelmatig een column voor Folkforum. Inmiddels woon ik al ruim acht jaar in Schotland. Nu mijn band Rallion voor het eerst voor een aantal optredens naar Nederland komt, is mij gevraagd opnieuw iets te schrijven.

Ik heb meerdere jaren in de Schotse hoofdstad Edinburgh gewoond. Daar ben ik ooit naartoe verhuisd voor de muziek; sessies met vaak heel goede muzikanten vind je daar dagelijks.

marieke mcbean - foto scott louden
Marieke McBean, foto Scott Louden

Nu wonen mijn (Schotse) man en ik alweer 1,5 jaar op een boerderij aan de oevers van Loch Tay in de Highlands. Hier is ook aardig wat muziek, maar het is wel anders dan in de stad. Terwijl in de stad de sessies meestal bezocht worden door jongeren, vind je op het platteland sessies met muzikanten van alle leeftijden. Zo is er een 15-jarige accordeonist die ontzettend enthousiast meespeelt met een 70-jarige mondharmonica speler!

In Edinburgh hoor je de nieuwste tunes en de snelste melodieën. Hier hoor je vaker de deuntjes die al jarenlang de ronde doen. Zo wordt de traditie in ere gehouden. Veel muzikanten in de highlands zijn betrokken bij ceilidh bands. Dat zijn groepen die muziek spelen voor traditionele Schotse dansen. Deze muziek (marsen, strathspeys, maar ook jigs en reels) hoor je hier vaak in de sessies weer terug.

Ik vind het mooi om te zien dat ook de jongeren traditionele instrumenten zoals de accordeon leren spelen. Folk is hier stoer! Natuurlijk zie je ook moderne instrumenten zoals keyboards en saxofoon in bands verschijnen, maar toch zijn de traditionele instrumenten zoals viool, accordeon en ook doedelzak hier nog echt populair.

Ons huis is deel van een grotere boerderij. Er staan ook meerdere huizen. Verschillende van onze buren zijn muzikant. Samen met twee van die buren maken mijn man en ik deel uit van de "Loch Tay Steamers" ceilidh band. We treden regelmatig op voor dansfeesten in de omgeving.

Mijn man Ewan en ik organiseren ook traditionele sessies. Iedere maand spelen we in een hotel in het dorp Killin. Deze sessie wordt op dit moment gesponsord door "Homecoming Scotland" - een evenement dat in 2009 door heel Schotland plaatsvindt: het is de viering van de 100ste verjaardag van de geboorte van Robert Burns, Schotlands nationale dichter. Dankzij de homecoming zijn dit jaar een groot aantal toeristen naar Schotland gekomen. Dit soort dingen zijn goed voor de muziek; het promoot kunst en cultuur in Schotland en dat is altijd positief.

rallion - foto paul marr
Rallion, foto Paul Marr

Zelf zing en speel ik nog altijd in de eigentijdse Schotse band Rallion. We spelen hier in de folk clubs, de buurthuizen en natuurlijk ook op festivals. Rallion is hoofdact geweest op grote festivals in binnen- en buitenland. Zo zaten we afgelopen jaar in Canada, en dit jaar speelden we voor de tweede keer op een festival in Italië. En volgend jaar komen we dus naar Nederland! Eindelijk. Ik zie ernaar uit om de band mijn land eens te laten zien. Stevie Lawrence, onze gitarist, is al eerder in Nederland geweest met bands zoals Iron Horse en de John Wright Band. Hij laat weten dat hij graag weer naar de Dutch Lowlands reist!

rallion op het forli festival in italie - foto roberto piruccio
Rallion op het Forli Festival in Italië, foto Roberto Piruccio

Wie weet zien we u bij onze optredens. Meer informatie staat op www.rallion.co.uk. Geniet van de muziek en wie weet tot volgend jaar!

Marieke McBean

Noot van de redactie: Marieke McBean werd in 1980 als Marieke Smegen in Nederland geboren. In 2001 vertrok ze naar Schotland, waar ze aan de slag ging als journaliste en sessies organiseerde in Edinburgh. Van 2002 tot 2004 hield zij de lezers van Folkforum op de hoogte van haar belevenissen daar in de column Vuurwerk uit Edinburgh, deze staat nog online, zie hier. In 2006 trouwde ze en sinds 10 maanden is ze moeder van een zoontje.

Op dit moment staan de volgende Nederlandse optredens van Rallion vast:
 
31 januari 2010 bij de Fookhook in Sevenum
14 mei 2010 bij Folkclub Twente in Enschede
15 mei 2010 in Theater Landgraaf in Landgraaf

Luisteren kan alvast op: www.myspace.com/rallionband.