Op zondag 5 april staat het Folkcafé in De Groene Engel in Oss in het teken van de nederfolk met een optreden van Mama Roux.

Enkele enthousiaste folkliefhebbers organiseren al bijna 10 jaar een maandelijkse folkcafé in de Groene Engel in Oss. Naast meestal Keltische folkmuziek organiseren zij ook enkele uitstapjes in dit muziekgenre, zoals zydeco en vlaamse folk. Nu is het de beurt aan nederfolk met Mama Roux uit Apeldoorn en omgeving. Mama Roux brengt literair-Nederlandse folk (soms met knipoog) van eigen makelij. Ingredienten: driestemmige zang, accordeon en contrabas. Mama Roux bestaat uit de drie zangeressen Mieke Rous, Caroline Buitenhuis en Tynke Luske, contrabassist Erik van Loo en accordeonist Juul Beerda. De laatste twee zijn ervaren muzikanten en ondermeer actief in groepen als Haar 3 flinke kerels, Zingari en Amadan.
 
De meeste nummers worden geschreven door Mieke Rous. Nadat ze zich aanvankelijk liet inspireren door Laïs, gaat ze nu meer haar eigen weg, vertelt ze: "Toen ik mijn eerste liedjes schreef heb ik me laten inspireren door Lais. Tegenwoordig gaan we onze eigen weg en hebben we niet echt een voorbeeld meer. Soms is een melodie afgeleid van traditionele muziek uit bijvoorbeeld Bretagne en Hongarije, maar in de uiteindelijke versie hoor je daar vaak niet zoveel van terug. Bij het schrijven van de teksten laat ik me wel inspireren door oud-Hollandse kinderliedjes of gedichten waar ik dan een onverwachte draai aan probeer te geven. Veel liedjes zijn al wat jaren geleden geschreven en heb ik gezongen in een a capella bezetting. Later zijn daar accordeon en contrabas aan toegevoegd en heeft de zang-bezetting wat wissels ondergaan."
 
De groepsleden komen uit Apeldoorn, Twello en Deventer. Over de samenstelling van de groep zegt Mieke: "De achtergrond van mijn medemuzikanten is heel gevarieerd. Ze komen uit de popmuziek, singer-songwriter hoek en andere folk-richtingen als gipsy, Ierse folk en franse chansons. De accordeonist en contrabassist hebben veel ervaring en hebben al heel wat podia gezien in binnen- en buitenland. Ik en de andere twee zangeressen ontstijgen niet echt de hobby-sfeer als het gaat om ervaring."
 
Het patroon lijkt zijn oorsprong te vinden in traditie en folk, maar de uitvoering is eigenzinnig. Met gezonde zelfspot, passie en flair draagt Mama Roux deze nieuwe mode. Sinds 2005 brengt de groep haar "verhalende nederfolk" op de planken van festivals, folkpodia, feestjes en cafeetjes. Favoriet zijn echter de kleine theaters. Daar is de sfeer het beste om iedereen mee te nemen in de verhalen, te verrassen, te verleiden en te ontroeren. De basis van alle liedjes wordt gevormd door de driestemmige zangpartijen. Accordeon (of soms piano), contrabas en evt. kleine percussie worden daar later aan toegevoegd. Dat is het basisrecept van Mama Roux waar ze live mee optreedt. Sinds vorig jaar doet ze dat ook in haar Meesleeptheater, waarmee ze ook komend festivalseizoen zal optreden, o.a. op Oerol op Terschelling en Festival Boulevard in Den Bosch, maar eerst op 4 april bij Gevleugelde Stad in Ieper, bij onze zuiderburen. Website: www.mama-roux.nl.
 
Zondag 5 april 2009 Folkcafé met Mama Roux in de Groene Engel te Oss,
Kruisstraat 15 te Oss. Aanvang 16:00, vrij entree.

Zie ook: www.ossensia.nl.