In seizoen 2009/2010 heeft het Concertgebouw in Amsterdam Scandinavische concerten geprogrammeerd tussen de wereldmuziek in de Kleine Zaal, met Väsen (26/10/09), Trio Mediaeval (17/2/10), Markku Lepistö & Maria Kalaniemi (7/4/10).

Hieronder het wereldmuziekaanbod van seizoen 2009/2010 in het Concertgebouw in Amsterdam:

ma 5 okt 09 Kleine Zaal 20.15 uur
Irak
Farida Mohammad Ali, zang
Iraqi Maqam Ensemble
Iraqi Maqam is de naam van de klassieke Arabische muziek van Irak, de grote Arabische traditie naast de Syrisch-Egyptische. Het is tevens de naam van het ensemble geleid door de jozza (Irakese vedel)-speler Mohammad Gomar met als stralende middelpunt de Irakese 'diva assoluta' Farida Mohammad Ali. De beroemde luitvirtuoos Munir Bashir erkende haar talent en moedigde haar aan zich te verdiepen in de Irakese traditionele klassieke muziek, waarvan zij nu de ongekroonde koningin.
€ 28,-

ma 12 okt 09 Kleine Zaal 20.15 uur
Nederland / Bulgarije
Pauni Trio & Perunika Trio
Jan Wollring accordeon
Het Nederlandse Pauni Trio schittert in traditionele en nieuwe liederen uit Tracië en Macedonië tot de Strandza-regio. De vrouwen zingen voornamelijk a capella, maar voor een aantal composities brengen ze accordeonist Jan Wollring mee. De traditionele en nostalgische liederen gezongen door het Perunika Trio roepen een beeld op van vervlogen tijden toen de muziek het ritme van het landelijke leven begeleidde.
€ 28,-

ma 26 okt 09 Kleine Zaal, 20.15 uur
Zweden
Lena Willemark, viool/zang
Mats Edén, viool
Väsen
Twintig jaar terug startte Väsen als een spontaan, instrumentaal experiment van drie muzikanten. Tot op de dag van vandaag verrijkt het ensemble de Zweedse folkmuziek met pop en klassiek. Met jazzy elementen en minimalistische muziek moderniseert violist en componist Mats Edén de Zweedse traditionele volksmuziek. Samen met de Zweedse zangeres en violiste Lena Willemark laat hij zien dat de erfenis van de traditionele muziek bij hen in veilige handen is.
€ 28,-

ma 16 nov 09 Kleine Zaal 20.15 uur
Georgië
Basiani
Basiani laat de traditionele gezangen van Georgië heropleven. Deze zes mannenstemmen schitteren a capella in een mozaïek vankrachtige en volle klanken die vertellen over de legenden, de vreugde en de smarten van een volk dat zijn rijke muzikale erfenis goed wist te bewaren. De hymnen uit Byzantijnse en Syrische erediensten, de werkliederen of vreugdezangen die Basiani brengt, laten de luisteraar nooit onberoerd.
€ 28,-

do 26 nov 09 - Kleine Zaal 20.15 uur
Klezmer: Verenigde Staten
Joel Rubin Jewish Music Ensemble
Joel Rubin is de meester op de klarinet! Hij kan ermee lachen, huilen, zeuren, schreeuwen en zingen. Hij brengt met zijn Jewish Music Ensemble een veelzijdig repertoire: van ingetogen mystieke nigunim tot extatisch rapsodische improvisaties.
€ 28,-

woe 17 feb 10 Kleine Zaal 20.15 uur
Noorwegen
Trio Mediaeval
Drie vrouwen, stemmen en stijlen: het Noorse trio Mediaeval bestaat uit drie eigenzinnige stemmen die samensmelten tot een hemelse polyfonie die adembenemend, verrassend en levendig is. In dit concert staan Noorse liederen en ballades uit de Noorse traditie centraal.
€ 28,-

ma 1 mrt 10 Kleine Zaal 20.15 uur
Algerije
Houria Aïchi, zang
De Algerijnse zangeres Houria Aïchi keert in haar muziek steeds terug naar haar Berberwortels. Ze zingt op traditionele teksten die ze van haar moeder leerde: over liefde, verdriet, oorlog en vrede. Met onvervalste emotie en indringende ritmes in een uiterst geconcentreerde stem, weet Houria Aïchi haar luisteraars te betoveren.
€ 28,-

za 6 mrt 10 Kleine Zaal 20.15 uur
Nederland / Verenigde Staten
Nikitov
Nikitov, onder de bezielende leiding van Niki Jacobs, heeft niet alleen naam gemaakt als hoeder van Joods muzikaal erfgoed, maar speelt ook originele liederen en composities in het Jiddisch.  Diverse genres komen aan bod: gypsy jazz, Oost-Europese folk, klezmer, old time en klassiek. Dat levert muziek op die de schoonheid van het leven symboliseert, soms treurig en melancholisch, maar vaker opzwepend en vrolijk.
€ 28,-

wo 7 apr 10 Kleine Zaal 20.15 uur
Finland
Markku Lepistö, accordeon
Maria Kalaniemi, accordeon
Pekka Lehti, contrabas
In de handen van de Finse accordeoniste Maria Kalaniemi raakt de accordeon al snel het stoffige trekzakimago kwijt.  Kalaniemi mixt op meesterlijke wijze Scandinavische volksmuziek met klassieke composities, jazz en tango. Bij Markku Lepistö wordt de mistige weemoed van een Fins woud hoorbaar in zijn interpretaties van de Finse volksmuziek. Hij wordt begeleid door de bassist Pekka Lehti.
€ 28,-

di 27 apr 10 Kleine Zaal 20.15 uur
Iran
Maryam Akhondy, zang
Ensemble Barbad
Het Ensemble Barbad, vernoemd naar een beroemde musicus uit de Sassanidische tijd, brengt klassieke Perzische muziek. Maryam Akhondy studeerde bij Ostad Nassrollah Nassepour de radif, het klassieke repertoire. De verzen van beroemde mystieke dichters uit een ver verleden zoals Jalaleddin Rumi en Hafez zullen met tahrir, virtuoze vocale versieringen, ten gehore worden gebracht.
€ 28,-

m 3 mei 10 Kleine Zaal 20.15 uur
Servië
Shira u'tfila
Shira u'tfila werd opgericht door de Servische zanger en 'ud-speler Stefan Sablic. De Judeo-Spaanse en Osmaans-Turkse traditie is voor het ensemble de belangrijkste leidraad. Shira U'tfila weet de oude Oosterse spirit en de stedelijke realiteit van vandaag muzikaal weer te geven.
€ 28,-

vr 14 mei 10 Kleine Zaal 20.15 uur
Servië
Svetlana Spajic, zang
Met haar warme stemgeluid dompelt de Servische zangeres Svetlana Spajic de luisteraar onder in de kunst van haar voorouders. Deze vertolkster brengt daadwerkelijk authentieke zang uit de Balkan.  Naast polyfone liederen met haar zangeressen, zingt ze ook solo-repertoire met virtuoze versieringen.
€ 28,-

Overige info en reserveren: www.concertgebouw.nl.